"В момента се вихри сериозна търговия с гласове. Няма пари за социологически сондажи"

Георги Савчев Последна промяна на 13 октомври 2015 в 18:15 2770 9

Снимка БГНЕС

Проф. Михаил Константинов.

Сега в София има 7 интересни кандидати - което е предпоставка за разсейване на вота. А щом се разсейва вотът, това вдига шанса за втори тур, каза в интервю за OFFNews.bg математикът проф. Михаил Константинов.

Как да си обясним факта, че две седмици преди изборите все още няма публично оповестени социологически изследвания за електоралните нагласи?

За да се публикуват данни от социологическите сондажи, трябва някой да плати. Ясно е, че този път финансовият ресурс е насочен в друга посока.

Къде е насочен?

Възможно е част от ресурса да е насочен към т.нар. търговия с гласове. Нямаме сигурни данни доколко това явление се реализира в момента, но косвените признаци показват, че в момента се вихри много сериозна търговия. Същевременно, не мисля, че в големите градове може да се постигне голям ефект с търговия на гласове. Купените гласове натежават там, където има по-малки избирателни райони.

Колко гласа са необходими за едно място на общински съветник в София и Варна?

Около 7 000 гласа трябват за един общински съветник в София. Това означава, че с 10 000-11 000 гласа можете да имате вече и двама в София. Формулата е много проста: очакваните действителни гласове делите на броя на съветниците в местния парламент. За Варна, например, делите на 51. Следователно ако очаквате 150 000 гласа във Варна, например, то около 3000 гласа ще са необходими за едно място в общинския съвет. Казвам го условно, защото за Варна в момента нямам пред себе си сметките.

Ще има ли балотаж в София?

Преди два месеца изглеждаше, че няма да има балотаж. Сега като че ли се появи тази възможност за балотаж. Но така или иначе в София победителят се знае, с или без балотаж.

В София се появиха доста кандидати, които са разпознаваеми. Освен основния кандидат за поста, има няколко, за които хората са чували, те се появяват по медиите, някои от тях говорят доста смислени неща - това ще разсее вота на първи тур. В София преди 4 години имаше, примерно, 3 интересни кандидати. За мен интересни. Сега в София има 7 интересни кандидати - което е предпоставка за разсейване на вота. А щом се разсейва вотът, това вдига шанса за втори тур.

За мен са доста по-интересни изборите в Пловдив и Варна, например. Там битката ще е по-оспорвана. Най-вероятно във Варна и Пловдив ще има балотаж.

Ще остане ли референдумът тотално заглушен?

Не мисля така. Референдумът вече изигра положителна роля - широки слоеве от обществото се запознаха с това що е то гласуване по интернет, какви са ползите от него, какви са опасностите. Така че дори само в този план: информиране на обществото, и възможността за взимане на информиран избор - само това, ако беше, пак е положително.

Най-вероятно референдумът няма да събере 3 милиона и половина поддръжници. Аз лично очаквам максимум 3 милиона души да гласуват. А съгласно закона за референдумите те трябва да са колкото на миналите парламентарни избори: 3 милиона и половина бяха на 5 октомври миналата година. Виждате, че депутатите не искат да променят в тази му част закона за референдумите. Защото се страхуват от волята на народа.

Това обаче не значи, че хората не трябва да гласуват. Аз лично призовавам всички българи, които имат отношение към въпроса, повдигнат в референдума, да отидат и да гласуват. Най-малкото - за да видим какъв ще е резултатът. Макар че резултатът е ясен - поне 65% от тези, които гласуват в референдума, ще отговорят с "Да". А нищо чудно да са и повече.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 13:39

Както го вече и децата разбраха, крадливата тайфа "гербаджийска"
в лицето на тази "беззъба" змия Фандъкова си намериха ИДЕАЛНАТА марионетка
/която не изпусна и своя пай от далаверата, след като успешно
подмени вехтата си гарсионерка в Люлин с разкошен апартамент . . . на улица
Оборище/ с чието мълчаливо съгласие по време на дългогодишния
и мандат се откраднаха МИЛИОНИ от бюджета на столицата.

14.10 2015 в 11:00

Маймун Мишо говори за София, Пловдив, Варна. За Перник нещата са ясни и купувачът се знае.

14.10 2015 в 08:31

Това е обяснението на факта, че никоя "партия" не провежда реална предизборна кампания, нито плаща за социология - ПРОСТО СИ КУПУВАТ КОМИСИИТЕ.
ИЛИ КУПУВАТ ЧОВЕКА, КОЙТО ПРЕНАСЯ ЧУВАЛА С БЮЛЕТИНИТЕ (да се разсее за няколко минути)
Ей за това ни управляват тези кауни. Не (само) защото българинът е наивен и гласува за малоумници.
Изборите са тотално манипулирани.
Дори нещо повече. Колкото е по-ниска избирателната активност, толкова по-лесно се подправят резултатите.

14.10 2015 в 08:26

В потвърждение на @Майндбайндър:
Как се фалшифицират избори с невалидни бюлетини?
Давате 1000 - 2000 лева на някоя бедна жена от комисията да надраска палеца си с химикалка.
Когато брои бюлетините тя (без да иска) докосва квадратчето на другия кандидат (непосочен от гласоподавателя) и така бюлетината става невалидна.
Проверявай колкото си щеш!@ mother fucker!
Ето защо на предишните избори имаше 210 000 (двестаи десет хиляди!) невалидни бюлетини.
Всички партии го използват този номер!
Не съм сигурен дали "проф" Михаил Константинов е запознат с тази шашма.....

14.10 2015 в 08:10

Aко напазаруваш секции,няма смисъл да купуваш гласове.

13.10 2015 в 23:32

Не се плаща за социологически проучвания, защото над 90% от т.нар. социологически агенции не отразяват реалните нагласи, а пускат само поръчкови резултати. Това го видяхме всечки на последние няколко проведени избори.

13.10 2015 в 22:07

На тоя баба му се казва Валентина Те
решкова.

13.10 2015 в 18:56

Ченге,колкото баба ти е космонавт.

13.10 2015 в 18:28

М.Константинов е ченге и е пряко отговорен за всички изборни манипулации.