Явор Калудов: Ако вярваш в нещо, го подкрепяш активно, иначе просто си приказваш

Владимир Йончев 18 септември 2022 в 13:55 6223 0

Калудов

Снимка Личен архив

Явор Калудов

Кой е Явор Калудов? В последните дни в социалните мрежи стана известно името на този млад човек, около когото се завъртяха всякакви разговори - от това дали и как някой може да е успешен на 26 години, откъде има пари да дарява, защо дарява на пария, а не на друга кауза, телефонът му се предлагаше на млади и необвързани дами, стигна се дотам да бъде подозиран в сиви сделки, пране на мръсни пари и всичко, което може да роди народният фолклор.

Ето неговият отговор на редица въпроси:

- Кой е Явор Калудов?

Честно казано, още не знам. Не знам колко хора на моята възраст имат отговор на този въпрос. Ако трябва да се представя с няколко думи: човек със силни убеждения, но винаги отворен към нови гледни точки, предприемчив и свободен.

- А не фотограф, както Ви описаха?

Фотографията ми е хоби. Снимам от години, но това не ми е професия. Въпреки че много хора от “Да, България!”, особено в по-ранните години, ме познаваха точно като такъв, “момчето с камерата”, който снимаше лайвовете на повечето ни събития. Помагах където можех преди изборите 2017 година. Правех кафета, возих колеги, заедно мъкнахме стотици кила техника, която винаги трябваше да вържем и тестваме за много кратко време… Имаше много тежки, но и много хубави моменти по пътя на кампанията.

- Кога от “момчето с камерата” станахте “момчето с парите”?

Надявам се приятелите ми от движението никога да не ме знаят като “момчето с парите”. Дал съм много на нашата кауза и парите са само една част. Времето, което съм прекарал с тези хора, значи много повече за мен. Доброволческият труд, който свършихме заедно, е това, което ни свързва. Парите дойдоха после.

В продължение на доста време тази партия трябваше да върши много работа с малко средства. Бяхме изправени срещу партии от статуквото, съществуващи от години, с огромни хазни, изградени местни структури, връзки по медии и къде ли още не.

Тогава пари нямаше и можехме да разчитаме най-вече на собствения си хъс и упорство. И най-вече - борехме се за нещо, в което вярваме. Имахме кауза. Мисля, че това ни даде голямо предимство.

- Нека поговорим обаче за парите. Според Търговския регистър сте участник в три български фирми, които не осъществяват дейност. Откъде идват средствата, които дарявате?

Първо да Ви кажа за тези три български фирми - това са просто няколко от бизнес опитите, в които участвах. Неуспешни опити - и въпреки че е леко горчиво за мен, в това няма нищо необичайно. Знам, че в България не сме свикнали още да говорим за това какво е да си предприемач и как се става предприемач. За мен предприемачът е човек, който не се бои да опитва и да се проваля. И после пак да опитва - и така много пъти. У нас, за съжаление, все още се гледа с подозрение, като стане дума за неработещи или неуспешни фирми. Има си много ясни причини за това.

А по света неуспешните опити са нормална част от пътя на почти всеки предприемач.

На въпроса Ви откъде тогава идват средствата, които дарявам: това са дивиденти от фирма, работеща на румънския пазар, в които имам дял. Занимава се с търговия на хранителни стоки и напитки, основно по големите вериги. Хранителната индустрия се развива много добре на румънския пазар, който е около пет пъти по-голям от нашия и определено с по-свободен достъп и конкуренция, както и с повече възможности.

Това е семеен бизнес. Нито съм го създал сам, нито съм едноличен собственик - имам 20% дял, не се занимавам с оперативната работа - фирмата си има управител и персонал. Участвам предимно когато трябва да се вземе стратегическо решение за развитието на компанията.

Идеята за този бизнес и много от изпълнението му е благодарение на баща ми, който вярва в семейните ценности, в това, че нещата се правят заедно и когато имаш успехи, ги споделяш с детето си. И смятам за естествено, че предпочитам да развивам нещо заедно с баща си, или да продължа нещо, започнато от него, в Румъния, или където и да е.

- Защо дарявате точно на партия? България е пълна с каузи, търсещи подкрепа: болни деца, изоставени възрастни хора, пострадали от природни бедствия. Защо не подкрепите някого в нужда?

Дарявал съм пари за такива каузи неведнъж и често такива дарения спасяват животи, но според мен да се разчита на публични дарения, за да се решават проблеми, създадени от некадърно управление и корупция, е грешната посока. Това не са каузи, а системни проблеми, които само едно добро управление може да реши. Моята кауза е България да се управлява от хора, разполагащи със знанията, опита и най-вече желанието да се решат тези проблеми.

Наясно съм, че информацията за даренията е публична и така трябва да бъде. Радвам се, че има и по-големи дарители от мен, както и на това, че толкова много хора се интересуват от прозрачност и питат откъде идват тези средства.

Преди да даря пари на “Да, България!”, съм бил с тях на терен. Хората, които вярвам, че могат да създадат управлението, което току-що споменах. Гледал съм ги как се справят с всичко, което големите три успяха да им хвърлят през годините, без никога да губят представа за какво се борят.

Убеден съм, че ако вярваш в нещо, трябва да го подкрепяш активно, иначе просто си приказваш. Избрал съм с част от средствата си да подкрепям една група хора, които вече шест години официално, и много години преди това по протести, се борят за това всички да живеем в по-хубава държава. Държава, управлявана със смислени политики, които защитават хората, помагат на бизнеса и пазят природата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!