Най-красивата учителка в България година след славата

Калоян Константинов Последна промяна на 17 септември 2015 в 17:25 33840 28

Силвия Зубева на откриването на учебната година в 119-то СОУ на 15 септември 2014 г.

Преди година една българска учителка придоби световна популярност с красотата си, след като нейна снимка как извежда първокласниците на 15 септември се появи в интернет.

Реакциите в българските медии и общество бяха от крайно отрицателни и цинични до положителни и похвални.

Ден след началото на новата учебна година OFFNews се срещна със Силвия Зубева от столичното 119 СОУ "Академик Михаил Арнаудов", за да разбере как ѝ се отразиха 15-те минути слава и какви са мотивите на един млад и образован човек да стане учител.

Кои бяха най-неприятните моменти от фурора миналата година?

Най-неприятните моменти бяха коментарите, които бяха доста негативни, доста цинични. Мен не ме засегнаха толкова, колкото близките ми, които се почувстваха много зле и много обидени от някои от тях. Имаше тормоз по телефона, имаше дори коментари по медиите.

А сега разпознават ли Ви хората, има ли интерес за това да си записват децата при Вас?

Наплив за нашето училище винаги ще има, тъй като сме от елитните в града, и не смятам, че аз съм причината за това, по-скоро са доброто име на училището и професионалистите, които работят тук.

Казахте, че не искате да се акцентира върху външния Ви вид, а върху качествата Ви на преподавател. Според мен е много важно и това, че сте млада, тъй като преподавателите в България под 30-годишна възраст са по-малко от 3% от общия им брой. Какво Ви накара да станете учителка?

Надявам се, че положението в България относно възрастовата граница на учителите ще се промени и повече млади хора ще започнат да практикуват професията. Колкото до мен - любовта към децата ме накара да стана преподавател и то точно на най-малките деца, защото те са най-невинни и най-добри създания. Мечтана професия.

Самият аз съм имал млади преподаватели в училище и съм познавал такива, които обаче след година-две напускаха, какво може да ги накара, ако това не е мечтаната работа, да продължат да я вършат?

Мотивацията за мен лично идва от обичта към децата, резултатите и постиженията, които постигаме всеки ден, защото при малките деца започваме от нулата, даваме им старт в живота, научаваме се заедно да пишем и четем - и резултатите, които постигаме, са много бързо видими. Относно заплащането - не е тайна, че е наистина ниско, но се надяваме това да се промени.

Достатъчно ли е предвиденото от министър Танев увеличение на заплатите със 70 лв.?

Добро начало е. Достатъчното е различно за всеки.

                                                  Силвия Зубева на откриването на учебната година на 15 септември 2015 г.

Завършили сте неотдавна Педагогическия факултет на СУ, отговаря ли на истината впечатлението, че много от студентите там са приети с ниски балове и излизат слабо подготвени?

Не съм съгласна с Вас, в Педагогическия факултет на СУ работят професионалисти, които са на световно ниво. Ако някой е отишъл там - както навсякъде,- за да натрупа знание и опит, ще го направи. Може да се е записал икономика в УНСС например и после пак да не може да се занимава с това. Няма как един учител да практикува тази професия, ако не е подготвен, но също така и ако не я върши с обич и желание.

Какви са плюсовете и минусите на учителската работа?

За горен курс не мога да изкажа мнение, защото нямам досег, но в начален курс работата е по-спокойна, децата са по-малки, изграждаме си навици за обучение и възпитание и с тях се работи доста по-лесно.

Изискват ли родителите твърде много от учителите, вместо да го правят от децата си?

Специално с родителите на моите ученици работим в екип, уважаваме се взаимно и всичко се прави, за да може децата да се чувстват комфортно и да добиват знания. Родителите са много важна част от този възпитателен процес и не може без тях.

Колко важна е ролята на преподавателя в начален курс?

В начален курс ролята на учителя е главна, тъй като тогава се изграждат навиците на детето и се формират моделите на бъдещото поведение.

Може ли той да бъде единствения държан отговорен за възпитанието и образованието на децата, защото много родители изглежда, че прехвърлят основната тежест именно на него?

Няма как отговорността за обучението и образованието да пада изцяло върху учителите, пак казвам - трябва да се работи съвместно с училищното настоятелство, с директора и родителите като активна част от процеса.

Бихте ли посъветвали повече млади хора да работят в тази сфера?

Да, препоръчвам да стават повече хора учители, защото наистина има голямо удовлетворение от работата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2015 в 10:14

дано външният вид да не пречи на качествата й като учител. От отговорите й не личи особена индивидуалност в мислнето. Напр. този за слабата подготовка и ниския бал на студените от ПФ на СУ. Отговоря клиширано. но кой знае- може като даскалица да е съвестна и отговорна. Прочее, тя от София ли е?

22.09 2015 в 21:09

Тъкмо разглеждам снимките й във Фейсбук. Госпожицата обича да позира и да е център на внимание. Не е никак невинна. И о, ужас! Единствения музикант, който е харесала е Мара Отварачката.

18.09 2015 в 20:09

Много е несправедливо и грозно да бъде обсебван с обществено внимание даден човек от масата хора, само въз основа на външния си вид. Жената притежава природна хубост, но това, което прави силно впечатление, че изключително големият ѝ талант да разсъждава бързо и да отговаря на въпросите с много добра подредба на изреченията. На някои от въпросите не отговори пряко, но и затова също се изисква дарба да се прецени на момента какво точно да се каже. Почти не открих чуждици и чужди думи в отговорите ѝ, за което още една похвала, че е съхранила речта си чиста, макар че младото поколение вече да е страшно подвластно на поамериканчването!

18.09 2015 в 12:09

А защо ли не преподава учениците от по-горен курс :D

18.09 2015 в 12:07

А защо ли не преподава учениците от по-горен курс :D

18.09 2015 в 09:11

Не бе, ММ

когато една жена е фолк певица тя е лека жена, а когато една жена е начална учителка е стилна и умна...

Не е въпрос на Силикон, въпросна избор на професия и житейски път е.

18.09 2015 в 00:54

До ММ

Силикон има в кратуната ти.

17.09 2015 в 23:01

значи, когато фолк певица има силикон и екстеншъни е лека жена, а когато една начална учителка има силикон и екстеншъни е стилна и умна...

17.09 2015 в 22:56

Това е S1lvia от #linuxhelp в доброто, старо UniBG. Хубавка и палава, малка ихтиманка :)

17.09 2015 в 22:03

Еми "красива и умна" няма бе. Има "красива" и "не чак толкова глупава". Но на фона на останалите грозни и тъпи даскалки-простакеси върви. Абе става.