Магдалена Желева: Свободата вече има друго измерение

Магдалена Желева е победител в категория 'Илюстрация' на конкурса 'Граждански будилник'

Зарина Василева 15 ноември 2020 в 08:27 4454 0

Как изглеждат правата ни в ситуацията на извънредност, по-сетивни ли сме към ограниченията, ставаме ли по-солидарни и какви са новите форми за изразяване на гражданската ни позиция.

Ето какво споделят финалистите в конкурса "Граждански будилник" на Български център за нестопанско право пред OFFNews.

Коя е Магдалена Желева?

Аз съм графичен дизайнер и илюстратор от град Варна. Винаги ми е доставяло удоволствие да рисувам, но доста време не мислех, че бих могла да се занимавам с това професионално. След гимназията се ориентирах към Маркетинга, защото ми се стори добра алтернатива. Завърших бакалавър по Маркетинг в Икономическия университет във Варна. Въпреки че научих доста през годините в университета и започнах работа по специалността знаех, че нещо ми липсва. Все повече и повече усещах нуждата от промяна и желание да развия креативната си страна и да се занимавам с дизайн и изкуство. Няколко години по-късно се радвам ,че направих този завой в професионалния си живот. Научих много и не спирам да търся още знания.

Като човек се стремя да съм позитивна, искрена и упорито да следвам целите и мечтите си.

Как изглежда една моментна снимка на свободата днес?

Свободата ни вече има друго измерение. За жалост личният контакт е доста ограничен в момента. Затова хората прибягват все повече към онлайн комуникациите. Там те са свободни да изразяват своето мнение, тревоги, съпричастност, общи интереси. Да общуват с останалия свят.

Илюстрацията ми „SPEAK” изразява моя поглед към свободата по време на извънредно положение.

Какво трябва да запомним от извънредната 2020?

Нека да не забравяме, че здравето ни и това на нашите близки е на първо място и че трябва да се пазим и да бъдем отговорни.

А кое никога да не повтаряме?

Да не подценяваме ситуацията.

Изкуството трябва да утешава или да събужда?

За мен изкуството като цяло е ангажирано да въздейства на обществото и да предава различни послания. То дава свободата на всеки да се изразява или да го интерпретира по свой собствен начин.

Чува ли се гласът на младите хора днес?

Има много млади хора, които са дейни и се стремят към по-добро бъдеще. В днешни дни комуникацията между хората е много по-лесна. Всеки може да даде гласност по дадена тема само с два клика на телефона си. Гласът на младите се чува и той е важен, защото той говори от бъдещето.

Кое провокира да се включиш в конкурса и какво ти донесе участието в него?

Хaреса ми, че конкурсът има цел, а именно да изяви гласност за гражданските права. В него видях възможност да изразя моята гледна точка върху отнетите права на обществото, надявайки се да достигне до повече хора.

Също така признанието, което получих за мен е много важно. То ми даде увереност и хъс да продължавам напред и да вярвам в своите възможности.

Творбата на Магдалена Желева "SPЕAК" е отличена с първо място в конкурса "Граждански будилник" в категория "Илюстрация".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!