Иван Хиновски: ... А изнасяхме ток за по 20 млн. марки на ден!

Димитър Генчев 13 юни 2015 в 15:34 25617 19

Председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски има над 40-годишен опит в управление на проекти в енергетиката. Заемал е редица държавни постове: член на държавната пускова комисия на АЕЦ “Козлодуй”, директор на ядрена дирекция в „Енергопроект”, изпълнителен директор на НЕК, зам.-председател на Борда на АЕЦ “Козлодуй”. Специализирал е в Италия, Франция, Канада, САЩ и Япония. Работил е като консултант за световни компании като „Уестингхаус”, „Сименс”, „Фраматом”, „Газ дьо Франс”, както и за ЕБВР. С него ще коментираме предложеното поскъпване на тока, както и ситуацията в българската енергетика.


Господин Хиновски, представете си, че Никола Тесла, Томас Едисън, Чарлс Парсънс, Джордж Уестингхаус, Вернер фон Сименс, Александър Бел и Уилям Томсън, ви питат - Защо трябва да поскпъва токът в България?

Тази тема няма да е изненада за тези титани на енергетичната наука. Защо? Защото поскъпването на тока, като всяка потребителска стока - като обективен, нормален процес, е под натиска на редица пазарни инфлационни процеси. НО! Голямата разлика между тяхното време и днес у нас е, че по онова време ръстът на доходите в обществото е надвишавал разходите за тока, т.е. стандартът на хората се е повишавал непрекъснато. Нали и ние уж такова общество се опитваме да инсталираме....

Енергията каква е на цвят - зелена, атомна, кюмюрна, открадната? Коя от тях има основни "заслуги", за да я пуснат в микса при определяне цената на тока?

Както добре е известно, енергията няма цвят, но има 5 други важни характеристики: има определен цивилизационен принос, цена, трудно се пренася, не може да се консервира, и.... е опасна за пипане!

Невидима енергия няма, но има десетки други любопитни видове енергия, като "надписана" енергия, открадната енергия, изнесена енергия, "зелена", "кафява", "ядрена" и т.н. По закон всички те влизат в сметките ни с различни пропорции, формиращи т.н. "енергиен микс". Да, включително и откраднатата и надписаната енергия....

Страхува ли се България да произвежда енергия за собствените си нужди и ако се страхува - от кого?

Никоя държава в света, която може да произвежда енергия и да я изнася с печалба, не пропуска този шанс. Благодарение на мъдрите енергийни стратези на България в годините 1965-1988-ма, както и на институти като "Енергопроект", "Минпроект", "Техенерго" и доста други, българската енергетика се разви като перфектен баланс. Да, баланс на генериращите мощности и оптимална структура на преносната и разпределителните мрежи.

В резултат на това България дълги години бе наистина енергийният център на Балканите с огромен експортен потенциал, за което ни завиждаха много страни, включително и някои велики сили. И ни удариха!

Удариха ни по най-конкурентната ни енергетика - ядрената. Със затварянето на блокове 1-4 започна дрейфа* на българската енергетика...

Кой превърна България в това, което е днес по отношение на енергетиката?

Поредица от грешки, които мога да разделя в 2 групи: Погрешни управленски решения на некомпетентни ръководители и принудени решения породени от политически натиск продиктуван от пазарни интереси. Десетки примери могат да бъдат приведени.

Един важен факт искам да напомня: през 1997-1998 г. НЕК изнасяше колосални количества електроенергия в региона като дневните постъпления достигаха до 20-22 млн. немски марки! При това с цената на най-евтината енергия в региона и в Европа - тази на малките блокове в АЕЦ "Козлодуй", чиято себестойност бе 2,2 ст/КВтч.

После дойдоха слабите управници, които поддадоха на Европа и затворихме най-икономически изгодните си производства.

Какво, според вас, е било необходимото, лесното и логично нещо в българската енергетика, но не беше свършено?

Голямата грешка на българското енергийно развитие е продължаващото пренебрегване и забавяне на битовата газификация, което се отразява много негативно на стандарта на българина и на горивно-енергийния баланс на страната.

Трябваше спирането на блокове 3 и 4 в АЕЦ ”Козлодуй” да бъде отложено до 2010-2012 г., което правителството на Иван Костов през 2001 г. почти постигна, като пожертва блокове 1 и 2. Впоследствие, обаче, правителството на Сакскобургготски предаде каузата без бой, дори имам чувството, че го направи нарочно.

Другата грешка в енергетиката, този път на Иван Костов, бе, че АЕЦ ”Белене” трябваше да бъде изградена в годините 1998-2000 г. когато ръстът на вътрешното потреблението все още бе сериозен, цената на този проект бе не повече от 2 млрд. долара, а и имаше чужди пазари. Погрешно се оказа и „разпарчетосването” на НЕК през 2001 г., което също правителството на Костов направи. Това свали нивото на конкурентност на българската енергетика.

Следващата серия от тежки грешки бяха действията и бездействията на Румен Овчаров в периода 2006-2009-та година, но и след това. Стартирани бяха проекти като наново АЕЦ ”Белене”, както и „Цанков камък” при  напълно погрешни схеми и допуснати тежки корупционни практики.

Пак тогава се случи и едностранният отказ на България от получаване на транзитни такси по договара за транзит с "Газпромекспорт", което причини милиарди загуби на "Булгаргаз". Случи се и „проспиването” на бума в развитието на „зелената” енергия, в резултат на което през 2008 г. заявките за изграждане на такива мощности достигнаха абсурдните  почти 14 000 МВт! Но, тази грешка, за съжаление, не бе поправена ефективно и от следващото правителство на ГЕРБ и така през 2014 година бяхме „изненадани” от 1300 Мвт изградени фотоволтаици...

Кое, според вас, е най-важното за българската енергетика днес - патриотизъм и познание, или чисто търговската сделка?

Какъв ти патриотизъм?....Беше! Преди имаше много професионализъм и морал в енергетиката, имаше авторитетни ръководители – имена! Впоследствие започнаха политически чистки, меркантилността овладя енергетиката и сега тя е обект на много лобистки интереси.

Монополизмът завладя редица нейни подсектори като инженерните услуги, ремонтите, доставките на горива, резервни части и консумативи, кадруването.... И това е един от основните проблеми на отрасъла - непрекъснатите смени на ръководства, които тамън се понаучат и хоп – нови идват на техните места.

Това обаче е доста непозната и любопитна тема за хората. Нека кажем нещо повече тук, например - Какво е това "либерализация" на енергийния пазар и ще ни освободи ли тя от оковите на монополистите?

Да, определено. Либерализацията, в степента, в която се изисква от европейската директива, ще има, просто казано, дисциплиниращ ефект върху всички участници на пазара.

Тя ще доведе до намиране на "златните сечения" на цените и ще преустанови вредната практика на определянето им по един експертно-административен подход, в който грешки, деформации и дори корупционни въздействия често се допускат. Практики такива в България, колкото искате!

Либерализацията ще принуди тези, които произвеждат разточително, но имат гарантирани продажби на вътрешния пазар, да оптимизират разходите си, за да станат конкурентни на другите участници, включително и на такива от чужбина.

Това ще има негативен ефект върху редица наши производители на енергия, чиито цени, не е тайна, са по-високи, отколкото на борсите в съседните ни страни. При една либерализация тези производители трябва да "влязат" в тези граници на ефективност, или да фалират. А именно това е най-важното за нас, крайните потребители, защото ще ни гарантира най-ниските реални цени, които ще плащаме.

В интерес на истината, обаче, мрежовите услуги - пренос и разпределение, ще продължат да бъдат регулирани, защото те не могат да бъдат дублирани от други мрежи. Така че дори на един напълно либерализиран пазар, мрежовите услуги пренос и разпределение ще останат монополни за собствениците им - ЕСО и ЕРП-тата.

Трябва ли да се вдига още цената на енергията? Така или иначе този вид икономическа принуда изгони половин България. Каква логика има в това, освен ако не е антинационална?

Отговорите по тази тема са изцяло в компетентността на независимата Комисия за енергийно и водно регулиране. Но проблемът за „цената на тока” в България се превърна в социална епидемия. Причината е в значителното изоставане на ръста при стандарта на българина спрямо необходимият ръст на цената на електроенергията, за да бъде тя сигурна и безопасна.

Българската енергетика има и редица други структурни проблеми, които допълнително утежняват стандарта на българина. Имам предвид преобладаващото използване на електроенергия за отопление, вместо с други енергоносители, но не е сега моментът да се коментират традиционно погрешните енергийни политики в България.

Но възбуденото общество ще се успокои много скоро – след пълната либерализация на енергийния пазар ще можем да си избираме свободно цени и доставчици, както сега при избора на сирене – избор голям, цени различни, няма на кого да се оплачеш....

В крайна сметка - кой управлява енергетиката в България - Кремъл ли?

Влиянието на Русия и руските технологии в българската енергетика логично е доминиращо. И в това няма нищо лошо, защото гръбнакът на българските производствени мощности, концепциите, стандартите и т.н. са руски.

Проблемът е, че Русия продължава да упражнява геополитика на запазване на влиянието си с всякакви средства и на всяка цена. Това поражда редица затруднения и забавяне на развитието на отрасъла, примери за което са най-високите цени на доставяния природен газ, въздействие върху партньорите и съседите ни във фазите на определяне на стратегически проекти, недоразумения и съдебни дела и т.н.

Русия не може да приеме нормално факта, че България като суверенна държава, има право да се обръща към западни компании за партньорство и доставки на други високотехнологчни енергийни технологии. Все пак, обаче като положителен пример, може да бъде посочена готовността на руските компании да ни съдействат за удължаване на експлоатационния срок на 5 и 6 блок в АЕЦ”Козлодуй”.

* Дрейф означава ненасочено и неуправляемо плаващо или летящо тяло, което се движи безпризорно според посоката на вятъра, или течението. Кораб на дрейф, самолет на дрейф, енергетика на дрейф...

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!