Ексклузивно СРС освободи Димитър Стоянов от ареста

Евгений Дайнов: Времената са бурни, пак се събираме на чети

Елица Мартинова 09 март 2012 в 15:34 2830 0

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

 

Интервю с Евгений Дайнов по OFFRoad Radio с Румен Янев

  - С голямо удоволствие чета материала ти, който публикувахме в OFFNews.bg, защото вече ще си постоянен автор при нас. Защо го написа?

  - Времената са бурни отново и затова се събираме на чети, както винаги правим в такива ситуации.

  - Вестника, който не ти е публикувал статията, да го споменаваме ли?

  - Да го споменем, те си го изпросиха. „24 часа“ е вестникът, който не публикува статията ми.

  - Ще цитирам пасажите от материала ти: „Мутрите не са в затвора“, „Има нови Батко и Братко“, „Търговете са направени така, че да гонят европейските компании", „Каква беше разликата между ГЕРБ и Тройната коалиция“. Явно си набрал много?

 - Набрах им, защото народът ги избра, за да правят обратното на това, което правиха Тройната коалиция. Тройната коалиция развързваше мутри, ГЕРБ уж щеше да ги вкарва в затвора; Тройната коалиция ни вадеше от Европа, ГЕРБ трябваше да ни върне в Европа; Тройната коалиция развъждаше собствени олигарси, ГЕРБ трябваше да създадат честен пазар, така че всички българи да могат да произвеждат стойностно. След известни опити, от близо две години, внезапно ГЕРБ си развързаха собствени олигарси, не могат да се оправят с мутрите, репчат се на Европейския съюз, вкарват ни в една ситуация...

  - На лице ли е критичната българска маса?

 - Не е на лице и знаеш защо. Първо, когато общественият интерес се възбуди, той се възбужда от образовани и интелигентни хора, които могат да анализират какво ще се случи. Затова първо се случва в София и след това в другите градове. Големите градове са по-просветени. Както казва Тома Аквински “въздухът на града е въздух на свободата“.

 - Има много въпроси, които висят на врата на премиера. Много зърнопроизводители си чакат ваучерите за гориво, обещано им е да се намали акцизът върху горивата. Те също се обръщат директно към Борисов. Всички се обръщат към него, ти как мислиш?

- Борисов трябва да реши и наказателните въпроси от Брюксел към България. Премиерът смяташе, че лесно ще може да оправи нещата. Той мислеше, че всички проблеми са лично негови, но към момента се усеща, че няма как да ги реши. Всичките му плюсове се превърнаха в минуси.

- Ти очакваш ли аурата му да потъмнее?

- Има време аурата на Борисов да потъмнее още и неговите бивши плюсове, превърнали се в минуси, да раочароват хората. Той ще осъзнава тепърва, че му престои цяла година поражения и това като го разбере, окончателно ще отърве края на нещата.

- Темата за справедливостта също е трудно решим проблем. Съдебната система, сега и въпросът с бонусите, ти какво ще кажеш по въпроса?

- По повод съдебната система и темата за справедливостта, тя е като битово блато. Но темата с бонусите - е, там вече хората реагират много остро, защото си казват: "Нали сме в една лодка всички, а те раздават наши пари". Темата за справедливостта ще изяде главата на премиера, както се случи с предишните правителства.

 - А ще бъде ли изядена главата на българина, в България много деца живеят в мизерия?

 - Този проблем е от години наред у нас. Това предразполага за ограничено личностно развитие. В крайна сметка ние ще платим сметката за отпушването на политическата запушвалка.

 - Ще има ли дни на протести?

 - Обичайно възбудата на общественото настроение е през октомви. Това начало обаче ми е познато, то е като това от 1989 г. , 1996 г. Това, което тръгва ми е познато. Нищо не се повтаря, но това, което започва, ми е познато.

Звуковия файл може да чуете тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови