Ще има революция в общественото здраве, щом пушачите получат достъп до всички алтернативи на цигарите

Ружа Райчева 11 юли 2022 в 10:00 28200 1

Проф. Дейвид Суинър

Снимка GFN

Проф. Дейвид Суинър

Дейвид Суинър е професор в Юридическия факултет и председател на консултативния съвет на Центъра за здравно право, политика и етика към Университета на Отава. Той активно се занимава с проблемите, свързани с тютюна и здравните политики от началото на 80-те години на миналия век. Работил е в световен мащаб с множество организации, включително Международния съюз за борба с рака, Световната здравна организация, Световната банка и Панамериканската здравна организация. Суинър е имал ключова роля в постигането на множество законодателни промени в областта на тютюневите политики по света. Понастоящем Дейвид Суинър съсредоточава голяма част от усилията си върху стратегиите за намаляване на риска, свързани с тютюна и никотина.

В рамките на 9-ото издание на Глобалния форум за никотина (“Global forum on nicotine”) OFFNews зададе на проф. Суинър няколко въпроса:

Защо има толкова активна кампания срещу вейпинга и бездимните продукти в световен мащаб?

Тя съответства на това, което по принцип наблюдаваме като противопоставяне срещу всяка форма на иновация. Да не забравяме - имало е огромна съпротива срещу неща като хладилната техника, механизацията на селското стопанство, печатарската преса, имало е и сериозна съпротива срещу правата на жените. Хората много често намират проблем във всичко ново и непознато. В една книга, наречена "Иновацията и нейните врагове", се говори за това как всеки път, когато се появи истинска иновация, се образува огромна опозиция срещу нея. И то става дума за изключително злонамерена съпротива, която се фокусира върху вредите от една нова технология, без да се разглеждат потенциалните ползи.

Мисля, че сме свидетели на повторение на същия модел - фокус върху страха и това, което може да се обърка. Тази практика подхранва хората, които имат възможността да създават морална паника, а това се използва от тези, които имат интерес от запазване на статуквото.

Защо смятате, че влажният прахообразен никотинов продукт без тютюн-  снус - е забранен в повечето страни? И също така, защо някои страни забраняват електронните цигари?

Много хора смятат, че никотинът е зло и че те се борят със злото и не разграничават различните видове никотин. Подобно на тези, които "се борят с греха" и не разграничават различните видове грях. Ако трябва да кажете на някой борец срещу греха: "Добре ли е, ако не убивам хора, но имам извънбрачна връзка? Това не е ли по-малко опасно?" - вие знаете, че това също е грях, просто е по-малък грях. Противниците на снуса не виждат разликата по отношение на риска от продуктите, те просто "се борят със злото" и виждат снуса като зло, което могат да забранят.

Може ли да сравните конвенционалните с електронните цигари, каква е основната разлика между двете категории и къде рискът е по-голям?

Знаем, че на практика всички здравни рискове от цигарите са свързани с вдишването на дим. Това го знаем още от 70-те години на миналия век от работата на проф. Майкъл Ръсел. Знаем, че когато се отървем от дима, премахваме почти всички потенциални рискове от заболявания. Възможно ли е да има някакъв остатъчен риск? Да, но това е все едно да питаме: "Дали е по-безопасно вместо да караме мощен мотоциклет с дефектна каска в нетрезво състояние по време на снежна буря, или в слънчев ден да караме Volvo 4х4 по гладък път, докато сме напълно трезвени?". Дали докато карате Volvo-то също има риск? Отговорът е "да", но надали бихте избрали мотоциклета. Разликата е точно толкова драстична.

Какво бихте казали на хората, които смятат, че вейпингът е по-вреден от пушенето на стандартни цигари?

Бих им казал, че имат нужда от базови научни познания.

Какво според вас предстои да се случи на пазара за бездимни продукти през следващите няколко години?

Мисля, че ще станем свидетели на значително по-широко разпространение на бездимните продукти. Голямата промяна ще дойде, когато някоя от големите тютюневи компании прояви интерес по-бързо да промени пазара, независимо дали става въпрос за нови компании, които ще продават само алтернативи на цигарите. Това е глобален пазар на стойност 800 милиарда щатски долара и някой ще се заеме с него.

Това би било възможно, ако някоя от големите тютюневи компании премине от просто: "Искаме трансформация" - към предприемането на реални действия в тази посока, и ако направи необходимото, за да ускори прехода към бездимните никотинови продукти. Това би предизвикало скоростна промяна и верижна реакция в световния пазар.

Какви са предимствата на бездимните продукти?

Премахването на горенето, защото така избягвате вдишването на дим в белите си дробове. Смъртните случаи, причинени от пушенето на цигари в световен мащаб, са около 8 милиона. Множество изследвания сочат, че смъртните случаи, причинени от замърсяването на въздуха, са също около 8 милиона. И в двата случая хората вдишват продукти на горенето - именно това убива хората.

Трябва ли бездимните продукти да се облагат по различен начин от цигарите?

Да. Преди 7 години бях съавтор на статия в New England Journal of Medicine по този въпрос. Да - продуктите трябва да се облагат в зависимост от относителния риск, който носят. Подобно на това, което много страни направиха с оловния и безоловния бензин. Ако се опитвате да накарате хората да преминат към един по безопасен продукт, този продукт трябва да бъде по-евтин. Регулациите трябва да са пропорционални спрямо рисковете, така че данъчното облагане да отразява относителните рискове на различните продукти.

Защо нормализирането на дебата относно бездимните продукти е важна борба за правата на човека?

Опитваме се да зачитаме автономията на хората и да им дадем възможност да вземат по-добри решения за собственото си здраве. Просто е несправедливо да даваме на хората недостатъчно информация за собственото им здраве, а след това да ги обвиняваме, че са взели лошо решение. Също така е неуместно те да имат информация за това как да защитят здравето си, но да не могат да го направят, защото нямат достъп до въпросните продукти.

Комбинацията от достатъчно информация с достъп до всички възможни алтернативи на цигарите ще доведе до революция в общественото здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

1

Constanza

18.07 2022 в 15:13

Като винаги са имали достъп и до най-добрата алтернатива - да не пушат въобще.
 
X

Да помогнем на украинските деца!