Шефе, ела да ми кажеш защо протестирам

Евгений Дайнов Последна промяна на 22 юни 2012 в 14:56 7500 40

Евгений Дайнов
Евгений Дайнов

 

Ехото от окупацията на Орлов мост, вместо да заглъхва, продължава да тресе тъмните кьошета на българската политика. Това тресене кара гузните да изскачат от дупките си, за да се опитат да върнат нещата към изходно положение.

А това е добре, не само защото започваме да виждаме кой кой е. Добре е и заради това, че тези хора, за пръв път извадени на светло, не могат да виреят на арената на публичността. Правят глупост след глупост и, бавно и полека, си слагат въжето сами.

Всеки следващ мутренско-милиционерски „маньовър” (както казваше Тодор Живков) е все по-смешен и глупав. Пример – всекидневните по едно време комюникета на бТВ, всяко от които нагледно илюстрираше, че в тази организация достойноството е точно на онова ниво – кота нула – на което всички знаем, че е.

Аналогичен пример е и „извинението” на Диана Найденова за нейния милиционерски тормоз върху Петко Цветков, в което „извинение” тя успя да обвини протестиращите в опит за убийство. Били спирали линейки – нещо, което ние, там присъстващите, знаем, че е плоска лъжа.

По същия, печален за авторите си начин, се разви и протестът на общините, отстояващи интересите на Цеко Минев.

Според шефа на парламентарната група на ГЕРБ (вече три години не успявам да запомня името на този човек), здраво гражданско общество има тогава, когато гражданите се възторгват от решенията на властта и излизат на улицата, за да споделят своята благодарност към правителството. Само че гражданите от селски тип, докарани оня ден в София от кметовете и началниците си, не успяха да изпълнят тази задача. Защото не знаеха за какво са доведени:

„Шефе”, провикна се един господин пред микрофона, запитан от журналист защо е тук, „ела ти да кажеш, да не остана после без работа”.

„Ми не знам за закони”, сподели друг, „ама съм тука, защото съм с общината”.

„Протестираме”, сподели лелка, вече признала си, че е докарана от кмета, „за да не дадат на тия еколози да ни вземат гората”.

И така, от гражданин на гражданин неизбежно се стигна до класиката в жанра, формулирана от чичо с вид на тракторист: „Тия от жълтите павета, дето в гората не са стъпвали, дърво не са засадили и пожар не са гасили, да не ми казват какво да правя.”

Това е класика още от ерата на късния социализъм. Но в последните 20-тина години, макар соц-а да го няма, всяка власт, която изгуби доверието на столицата, вади тезата за мързеливите софиянци, дето само кряскат по кръстовищата и пречат на скромните труженици от провинцията да работят. Сещам се, например, как през размирното лято на 1990-та, когато центърът на София се блокираше всеки ден, сдружените ТКЗС-та заплашваха да дойдат в столицата с тракторите и комбайните и да се оправят с „тия от жълтите павета”...

Целта на тези упражнения е, разбира се, провинцията да бъде настроена срещу София и мобилизирана в подкрепа на властта. Има обаче и подцел – столичани да се почувстват гузни, че някъде някой работи повече от тях и е по-скромен в очакванията си от живота.

Да се заемем с тази тема. Наистина ли ние сме вечно недоволни мамини детенца, досаждащи на отрудените трудови хора, които просто искат да бъдат оставени на мира, за да ни изхранят нас, неблагодарните?

Почваме от най-основното – от прокарването на оразличаваща бразда в репликата на цитирания чичо-тракторист, между нас, „от жълтите павета”, и него, скромния труженик.

Прав е. Има разлика и тя е огромна. Ние, окупантите на Орлов мост, за разлика от него сме 90 % висшисти. Останалите 10 % са студенти, а има даже и професори. А висшистът вижда по-далеко от ровещия се в земята тракторист, защото гледа от по-високо. Освен това всички работим и затова протестите бяха след края на работното време – за разлика от него, който тъпчеше жълтите павета в разгара на работния ден.

Добре, ще кажете, ама той ходи из горите, сади дървета и гаси пожари. Обаче окупантите на Орлов мост също правим тези неща, нищо, че сме висшисти. Срещаме се на Седемте езера, когато събираме боклуците на трудещите се, дошли да си разходят горе анцузите с лифта – оня, незаконния – от Дупница. Срещаме се и из защитените зони, когато пак събираме боклуците, оставени от местните след техните излети с кебапчета, бира и чалга.

Относно засадителната дейност – не знам как сте вие по тази част (подозирам – добре), но аз отдавна изгубих бройката на дърветата, които съм засадил и отгледал с тези си две ръце. Доста над 40 ще да са, една същинска горичка. Организирал съм и хора да опазим две реки от сметища и индустриални отпадъци, а една успяхме да обявим за защитена местност.

И пожар съм гасил.

... Беше въпрос на минути, в онзи ветровит и горещ като пещ августовски ден, огънят да влезе в селото. Тримата души, намиращи се наблизо (и тримата – висшисти, автентичните селяни ги нямаше никакви) грабнахме клони, за да отбиваме пламъците, докато дойде по-добре екипирано подкрепление. Четири часа по-късно, вече победили стихията, опърлени от пламъците и черни като Майкъл Джексън като млад, запалихме по цигара и открихме, че не можем да си отворим дланите. Клоните, оказа се, имат много грапави и корави дръжки. Кожата на дланите ми се беше смъкнала надолу към пръстите, надиплена като юрган след бурна нощ. Оголената от кожата плът си беше чисто месо, почерняло от сажди и с набити в него парчета дървесна кора. Месеци след това не можех да хавана китара, камо ли - да свиря...

Пожар съм гасил, но пожар не съм палил. Пита се: кой пали България от четирите ú краища всяка пролет и есен? Тия от жълтите павета? Не – тия като чичото-тракторист. Те палят полето, защото ги мързи да събират сламата след прибиране на реколтата. Палят, бягат да пият на сянка, а огънят влиза в гората посредством най-близкото дере, което в такива случаи играе ролята на фитил.

Митът за мързеливите, вечно недоволни столичани и кротките, отрудени провинциалисти никога не е бил верен. В София винаги се е произвеждал най-големият дял от добавената стойност в страната – което означава, че столичани работят най-ефективно и произвеждат най-много за последващо разпределение (към провинцията). На всичкото отгоре, пак столичани пазят природата на цяла България.

Ако околната среда на провинцията бъде оставена в ръцете на самата провинция, природата ще бъде изядена и изходена само за едно поколение. Вече видяхме как местните пазят природата си покрай морето и около Банско, например. Последният човек, в чиито ръце може да бъде оставена съдбата на околната среда, е чичото-тракторист, живеещ край гората...

Виждате ли как се изясняват нещата, когато от един истински протест тръгне ехо, което отказва да заглъхне?

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.08 2012 в 17:53

Точно така , важна е позицията сега и му правя евалата на Дайнов .Много добра статия!Хич не ми пука какъв е бил тъмносин или тъмночервен навремето.Щом търпи еволюция значи не е тъп.:)
И който го плюе да дойде поне един път на протест преди да дрънка.Колкото пъти съм ходил и за горите и шистовия газ съм го виждал, човека си има позиция и тя не се изразява само в писане на статии.Аман от тикви които във всичко търсят конспирация.По добре да правиш нещо и да сбъркаш или да си излъган, отколкото само да крякаш пред компа.Иначе какво само седим и маркираме случващото се около нас.
Е крайно време е да станем и защитим природата си, щото скоро нищо няма да остане за нашите деца.
Не на шистовия газ и шибаните офшорки !!! Не на тъпанари като Емо Фаса, Миро Мършата, Цеката и др!

04.07 2012 в 20:29

Браво! Много точно, децата ни избягаха в чужбина защото не са в "списъка" и дакарват 2 милиарда евро за подпомагат родителите и роднините си....и още: "Няма нищо по-страшно от антикомунизма на комунистите!"

03.07 2012 в 17:20

//А какъв е бил Евгени Дайнов да го оставим на страна, стига с този Костовизъм! Няма значение какъв е бил. Важното е на каква позиция е сега! Стига Сталинизъм е реваншизъм, че ни омръзна от тях.
Просто не ни натрапвайте тесногръдието си и не ни нахлузвайте вашите духовни оковил Като дойдем при Вас в кварталната Ви кръчма или да Ви агитираме за нещо тогава ще се изказвате, сега е редно да обсъждаме статията и най-вече написаното в нея. //

Моля, моля.. Stream - Дайнов трябва да се знае какъв е, щото той се готви да е следващия Костов - май на Дайнов му е възложена задачата да направи повторение от 97-ма.. А ти - като не искаш тесногръдие тогава се обърни директно към Дайнов и му кажи да си затвори чутурата (селски термин - означава нещо между уста и долна част на лицето..), за да не му я затворят на следващия протест, протестиращите и да не се окаже от другата страна, където битите подават жалби и сезират медиите..

30.06 2012 в 00:02

"На селянина гора му ту требе,
ливади му трябват!" - тази стара поговорка и паленето на горите по Витоша са довели до обособяването на народен парк Витоша за да са запази и осигури и водата за столицата. Първият доклад в тази насока е написан още през 1907година.
И тук искам напълно да се съглася с Black Wolf, които казва:


" Айде да си говирм нещата направо. Селяните не са стъпвали в гора. Те ходят в някакво място, което е източник на дървен материал. За тях гората не съществува – това е нещо, което може да се сече и нищо повече. Да се извличат някакви блага от него, да се утрепе евентуално някое животно – друго не ги интересува. "
Да това е напълно вярно отделно на това аз съм работил години наред с тези протестиращи и от Банско и от Сапарева Баня и мога да ви разправям такива неща че ще Ви паднат шапките!
Горите са общодържавно, дори общочовешко богатство, това не е общинската мера където се пасат козите! Тук трябва държавническо мислене а не на парче и на филия.

А какъв е бил Евгени Дайнов да го оставим на страна, стига с този Костовизъм! Няма значение какъв е бил. Важното е на каква позиция е сега! Стига Сталинизъм е реваншизъм, че ни омръзна от тях.
Просто не ни натрапвайте тесногръдието си и не ни нахлузвайте вашите духовни оковил Като дойдем при Вас в кварталната Ви кръчма или да Ви агитираме за нещо тогава ще се изказвате, сега е редно да обсъждаме статията и най-вече написаното в нея.

29.06 2012 в 16:05

В моменти като този ми изглежда толкова кристално ясно защо сме на това дередже, че чак почва да ме боли главата. "Висшистът" казва, че селяните не обичат природата. Част от другите твърдят, че в провинцията се работи, а в София - не. В поредна своя статия професорът се изкарва от най-яростните защитници на демокрацията от време оно...
На това дередже сме защото сме отчайващо прости и разединени. София си е София. През 1878 година е имала 17 000 човека население, така че леко с просветените кореняци висшисти. Има и софиянци, които обичат природата и излизат да протестират в нейна защита. Има обаче и такива, които отиват с джиповете си до някоя къща за гости или хотел и гледа гората от терасата.
Прадядо ми е бил типичен селянин. Работил е 17 години в Канада и когато се е върнал, е вложил почти всичките си спестявания. След 1944-а разбира, че ще национализират гората, но не я продава на предприемачите, които искат да изрежат всички дървета и хем той да вземе пари, хем и те да направят удара. Комунягите му я вземат, а той ляга на една поляна и реве на глас три дена и три нощи. Без да сложи ни залък, ни капка в уста.
Мисълта ми е, че има всякакви селяни и всякакви столичани. Щом обаче даваш квалификации по такъв признак, значи няма значение дали си висшист или не си ходил и в детска градина. Ти просто си вменяващ вина и всяващ противоречия ...
<em>Този коментар беше редактиран поради обида. Моля въздържайте се от обиди.</em>

28.06 2012 в 10:17

"Шефе, ела да ИМ кажеш защо протестираме." Ми то е ясно, ПРОФЕСОРЕ. Човека няма висше, като ТЕБЕ, Не може да се изказва. Макар че според мен, и ти бадева си харчил парите на баща си - уйдордисвш ги, както ги уйдордисваше, когато народа разбра че и Костов е инструмент на оная власт, дето вече шейсет и пет години си поставя фигурите и в икономиката и в политиката както си иска.
А човека, който ти искаш да унижиш наистина иска работа, а не да ходи да краде дърва и да заспива с мисълта че и той е маскара, като всички... Нали това бе хитрата политика и на твоя лубим Тодор Живков - "ние може да сме маскари задето ви лъжем с комунистическата идеология, ама и вие сте маскари защото крадете зеле от ТКЗСето".

27.06 2012 в 09:47

Ако по някакъв признак бъде определен броят на истинските софиянци, София автоматично ще влезе в класацията най-м(ж)алкото село на България..А ти ,драги ми Дайнов автоматично ще станеш негов Кмет

27.06 2012 в 07:03

"Ентилектоалците" тайничко ги е срам от родното им село и лъжат, че са от Пловдив.

26.06 2012 в 15:24

Я виж , кой се опитва да си сложи ... пред тълпата- щатния "бунтар" Евгени Дайнов , типично за "контролираната демокрация" по съветски модел

<em>В този коментар имаше обидно съдържание, затова се наложи неговата редакция. Моля, въздържайте се от използването на неприлични изрази.</em>

26.06 2012 в 03:32

Е щом и майните станаха софиянции...