Тодор Батков: От Панамагейт печелят страните, които увеличават дела си в офшорния бизнес

През 90-те години имало български политици с офшорки, заяви бившият собственик на "Левски"

OFFNews 11 април 2016 в 08:45 5000 3

Тодор Батков: От Панамагейт печелят страните, които увеличават дела си офшорния бизнес

САЩ и Великобритания увеличават дела си в офшорния бизнес, а от изтичането на "досиетата от Панама" печелят страните, които се опитват да привлекат колкото се може повече от тези фирми. 

Това каза в интервю за Нова тв адвокатът и бивш собственик на ПФК "Левски" Тодор Батков. Неговото име се появи сред имената и на други българи, които са притежавали офшорни фирми. 

Според него движението на паричните потоци не са тайна за службите по света и едва ли изтичането на документите е свързано с дискредитирането на определени личности. По думите му става въпрос за завладяване на бизнес и изтичането е направено вероятно от вътрешен човек от адвокатската кантора "Мосак Фонсека" за пари. "Аз съм убеден, че специалните служби каквото трябва да знаят, го знаят. Основното на офшорите е да се движат пари. Преводите на двете основни валути – американски долар и евро, задължително минават през кореспондентска банка, която е американска банка", обясни Батков и каза, че САЩ контролират около 30% от офшорния бизнес, а Великобритания - около 20%. Според него изнесената информация едва ли е била насочена срещу руския президент Владимир Путин, защото не ставало въпрос за негови лични пари. "По-скоро е предупреждение към Путин, картон от тези, които са финансирали целия скандал", каза Батков. 

Адвокатът обясни и своето участие в три офшорни компании. Той придобил по една акция в три офшорки от британските Вирджински острови по молба на клиента му – руския бизнесмен Майкъл Чорни. Поводът било купуването на две жилища в Лондон за над 100 млн. паунда. 99% от собствеността на фирмите били на Чорни, чрез фондация от Лихтенщайн. Първоначално трите акции, които по-късно Батков придобил, били собственост на тогавашния бизнес партньор на Чорни Франк Нюман. Двамата обаче имали спор за въпросните жилища и така се стигнало до раздялата им, а Тодор Батков станал довереник в трите офшорки. По думите му в Централен Лондон е практика почти всички големи недвижими имоти да са регистрирани през офшорки, но целта не е да се скрие собственикът. Той обясни, че по такава схема инвестирането става по-лесно, а също така подобна инвестиция отваряла вратата за получаване на британско гражданство.

„В началото на спора аз придобих тези три акции в трите дружества и постепенно, преди две години, последната, по инструкция на тогавашния ми клиент, я прехвърлих на друг довереник. Доколкото знам фирмите бяха прехвърлени на неговата бивша съпруга, която пребивава в Англия“, обясни Батков.

Адвокатът каза още, че офшорките станали популярни в България в началото на 90-те години. „Първоначално беше, за да се крият по малко пари за черни дни. Към края на 90-те години, когато започна приватизацията, възникна необходимостта да се създадат структури, които да придобият активи, които се приватизираха, но по начин да не лъсват истинските собственици. В офшорите бяха и политици, там бяха и роднини на политици, бивши мениджъри“, обясни Батков. Той отказа да посочи имена, тъй като законът го задължава да запази конфиденциалност.

След 2004-2005 година офшорките вече не били чак толкова атрактивни за българския бизнес, след като правителството на тройната коалиция намалила данъчната ставка за корпоративния данък на 10% и беше въведен плоският данък. „Така отпадна една от причините да се използват офшори“, обясни Батков.

Той каза също, че в продължение на няколко години 50% от акциите на футболен клуб „Левски“ са принадлежали на кипърската компания „Седиан къмършъл лимитид“, която е собственост на Майкъл Чорни. „До март 2004 година имах в „Левски“ 10 процента, Чорни 80% и 10 процента бяха на около 100 души от фенклуба на отбора“, каза Батков. Той за пореден път заяви, че не е продал клуба под натиск. „Собствеността беше преди всичко емоция, гордост, его, но всъщност ежедневен, ежечасен ангажимент. Почна да ми идва много“, обясни адвокатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!