Тодор Батков: От Панамагейт печелят страните, които увеличават дела си в офшорния бизнес

През 90-те години имало български политици с офшорки, заяви бившият собственик на "Левски"

OFFNews Последна промяна на 11 април 2016 в 08:45 4557 3

Тодор Батков: От Панамагейт печелят страните, които увеличават дела си офшорния бизнес

САЩ и Великобритания увеличават дела си в офшорния бизнес, а от изтичането на "досиетата от Панама" печелят страните, които се опитват да привлекат колкото се може повече от тези фирми. 

Това каза в интервю за Нова тв адвокатът и бивш собственик на ПФК "Левски" Тодор Батков. Неговото име се появи сред имената и на други българи, които са притежавали офшорни фирми. 

Според него движението на паричните потоци не са тайна за службите по света и едва ли изтичането на документите е свързано с дискредитирането на определени личности. По думите му става въпрос за завладяване на бизнес и изтичането е направено вероятно от вътрешен човек от адвокатската кантора "Мосак Фонсека" за пари. "Аз съм убеден, че специалните служби каквото трябва да знаят, го знаят. Основното на офшорите е да се движат пари. Преводите на двете основни валути – американски долар и евро, задължително минават през кореспондентска банка, която е американска банка", обясни Батков и каза, че САЩ контролират около 30% от офшорния бизнес, а Великобритания - около 20%. Според него изнесената информация едва ли е била насочена срещу руския президент Владимир Путин, защото не ставало въпрос за негови лични пари. "По-скоро е предупреждение към Путин, картон от тези, които са финансирали целия скандал", каза Батков. 

Адвокатът обясни и своето участие в три офшорни компании. Той придобил по една акция в три офшорки от британските Вирджински острови по молба на клиента му – руския бизнесмен Майкъл Чорни. Поводът било купуването на две жилища в Лондон за над 100 млн. паунда. 99% от собствеността на фирмите били на Чорни, чрез фондация от Лихтенщайн. Първоначално трите акции, които по-късно Батков придобил, били собственост на тогавашния бизнес партньор на Чорни Франк Нюман. Двамата обаче имали спор за въпросните жилища и така се стигнало до раздялата им, а Тодор Батков станал довереник в трите офшорки. По думите му в Централен Лондон е практика почти всички големи недвижими имоти да са регистрирани през офшорки, но целта не е да се скрие собственикът. Той обясни, че по такава схема инвестирането става по-лесно, а също така подобна инвестиция отваряла вратата за получаване на британско гражданство.

„В началото на спора аз придобих тези три акции в трите дружества и постепенно, преди две години, последната, по инструкция на тогавашния ми клиент, я прехвърлих на друг довереник. Доколкото знам фирмите бяха прехвърлени на неговата бивша съпруга, която пребивава в Англия“, обясни Батков.

Адвокатът каза още, че офшорките станали популярни в България в началото на 90-те години. „Първоначално беше, за да се крият по малко пари за черни дни. Към края на 90-те години, когато започна приватизацията, възникна необходимостта да се създадат структури, които да придобият активи, които се приватизираха, но по начин да не лъсват истинските собственици. В офшорите бяха и политици, там бяха и роднини на политици, бивши мениджъри“, обясни Батков. Той отказа да посочи имена, тъй като законът го задължава да запази конфиденциалност.

След 2004-2005 година офшорките вече не били чак толкова атрактивни за българския бизнес, след като правителството на тройната коалиция намалила данъчната ставка за корпоративния данък на 10% и беше въведен плоският данък. „Така отпадна една от причините да се използват офшори“, обясни Батков.

Той каза също, че в продължение на няколко години 50% от акциите на футболен клуб „Левски“ са принадлежали на кипърската компания „Седиан къмършъл лимитид“, която е собственост на Майкъл Чорни. „До март 2004 година имах в „Левски“ 10 процента, Чорни 80% и 10 процента бяха на около 100 души от фенклуба на отбора“, каза Батков. Той за пореден път заяви, че не е продал клуба под натиск. „Собствеността беше преди всичко емоция, гордост, его, но всъщност ежедневен, ежечасен ангажимент. Почна да ми идва много“, обясни адвокатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.04 2016 в 13:51

Престъпници ни управляват, престъпници ни съветват и вкупом се подиграват с народа, но има Видов ден !!!

11.04 2016 в 10:14

Агент Тара няма какво да философства. Никой не му иска плиткоумните словоизлеяния. От него се иска само да върне откраднатите пари. Опа, май много искаме. Ама, нищо де, да си го кажем, па ако стане добре, ако не стане - по чаша студена вода и барем да не му гледаме подстриганите балканджийововски мустаки.

11.04 2016 в 09:06

Като не държим бандитите в затвора, те наливат акъл на народонаселението.....