#Panama Papers: Хакери ударили кантората "Мосак Фонсека"

OFFNews 06 април 2016 в 08:51 4353 7

Кантората

Снимка Ройтерс

Адвокатската кантора "Мосак Фонсека" е била обект на хакерска. Това обяви панамският адвокат Рамон Фонсека - един от основателите на кантората, от която изтекоха 11.5 милиона документи за укриване на пари от богати и влиятелни хора по света. Адвокатът заяви, че фирмата му е станала жертва на вътрешна хакерска атака и че е подал жалба в прокуратурата, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Кантората, която е специализирана в създаване на офшорни компании, не е нарушавала законите и всичките ѝ операции са законни, каза Фонсека пред Ройтерс. Фирмата никога не е унищожавала никакви документи, нито е помагала на някого да укрива доходи, да не плаща данъци или да пере пари, продължи Рамон Фонсека.

Имейли на компанията, част от които бяха публикувани в разследването на Международния консорциум на разследващите журналисти с участието и на други медии, бяха извадени от контекста и тълкувани погрешно, каза панамският адвокат.
Изтеклите над 11,5 милиона документи предизвикаха възмущение по цял свят с разкритията как богатите и влиятелни хора могат да укриват парите си и да избягват плащане на данъци, докато много хора страдат от лишения и строги мерки за икономии, посочва Ройтерс.

Евгения и Николай Баневи са първите българи, чиито имена изскочиха от „Досиетата от Панама“. Двамата са вписани като акционери или пълномощници на няколко фирми на Сейшелите, Бахамите и в Панама между 2005 и 2015 г., съобщи „24 часа“, чийто бивш служител Алексения Димитрова е единственият български журналист, който има достъп до досиетата.

Международният консорциум на разследващите журналисти във Вашингтон съобщи, че ще публикува в началото на идния месец пълния списък с компаниите и лицата, свързани с разследването на изтеклите от панамска юридическа фирма документи за финансовите машинации на богати и известни личности от цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки