Тодор Батков също в „Досиетата от Панама“

OFFNews 08 април 2016 в 20:34 6221 6

Името на Тодор Батков също се появи в „Досиетата от Панама“.

Според изтеклите документи Батков е притежавал по 1 акция от 1 долар в 3 офшорки на Майкъл Чорни, съобщи "24 часа". Батков е притежавал акциите в качеството си на адвокат на Чорни. 

Трите офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., са избрали Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г.

Батков става довереник на Чорни, след като той се скарва с предишния си довереник и бизнеспартньор Франк Нюман от Валенсия.

От изтеклите документи става ясно, че Чорни и Нюман са се познавали от 2001 г. и са имали общи проекти в Русия, Украйна и Испания.

Двамата се скарват заради проект от 2004 г. Съпругата на Чорни харесва два новостроящи се апартамента в Лондон и Чорни моли Нюман за съдействие.

За да бъде осъществена покупката на апартамент номер 802, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley. За покупката на другия апартамент - номер 1101, е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален собственик на фирмите.

През 2009 г. обаче фирма на Майкъл Чорни, регистрирана в Лихтенщайн - „Лусака тръст“, иска от съда в Британските Вирджински острови да спре сделките с акции на двете компании, като претендира, че са на „Лусака“.

След като Чорни и Нюман се скарват, Чорни търси друг довереник и се свързва с Тодор Батков. Той получава по 1 акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор.

Батков прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар, на 22 декември 2011 г. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотива, че компанията няма дейност.

"Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд. долара”, коментира Тодор Батков. 

Публична тайна е, че Майкъл Чорни бе един от големите инвеститори в България. Бахамска фирма притежаваше 100 % от първия български мобилен оператор “Мобилтел”, който през 2002 г. бе продаден с решение на регулатора. Така че - да, това са пари на Чорни, допълва той.

Имам няколко офшорки и редовно ги декларирам. На 31 март си подадох декларициите, обявил съм всичките. Това е задължение на всеки, казва още Батков, като допълва, че не се притеснява от проверка на НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови