Тодор Батков също в „Досиетата от Панама“

OFFNews Последна промяна на 08 април 2016 в 20:34 5577 6

Името на Тодор Батков също се появи в „Досиетата от Панама“.

Според изтеклите документи Батков е притежавал по 1 акция от 1 долар в 3 офшорки на Майкъл Чорни, съобщи "24 часа". Батков е притежавал акциите в качеството си на адвокат на Чорни. 

Трите офшорни компании, регистрирани на Британските Вирджински острови между 2004 и 2005 г., са избрали Тодор Батков за свой директор на 19 февруари 2008 г.

Батков става довереник на Чорни, след като той се скарва с предишния си довереник и бизнеспартньор Франк Нюман от Валенсия.

От изтеклите документи става ясно, че Чорни и Нюман са се познавали от 2001 г. и са имали общи проекти в Русия, Украйна и Испания.

Двамата се скарват заради проект от 2004 г. Съпругата на Чорни харесва два новостроящи се апартамента в Лондон и Чорни моли Нюман за съдействие.

За да бъде осъществена покупката на апартамент номер 802, през 2005 г. британска посредническа фирма регистрира на Британските Вирджински острови фирмата Heathley. За покупката на другия апартамент - номер 1101, е регистрирана фирмата Thornmead. Нюман е назначен за директор и формален собственик на фирмите.

През 2009 г. обаче фирма на Майкъл Чорни, регистрирана в Лихтенщайн - „Лусака тръст“, иска от съда в Британските Вирджински острови да спре сделките с акции на двете компании, като претендира, че са на „Лусака“.

След като Чорни и Нюман се скарват, Чорни търси друг довереник и се свързва с Тодор Батков. Той получава по 1 акция в Thornmead и Heathlеy Investments на 19 февруари 2008 г. и се съгласява да стане техен формален директор.

Батков прехвърля дела си в Heathley на New Bond, регистрирана в Гибралтар, на 22 декември 2011 г. Дела в Thornmead прехвърля на 21 януари 2013 на Grindelwald Ltd – друга фирма, регистрирана в Гибралтар, а на 28 януари 2014 г. подписва ликвидацията на Gwenberry, където е имала участие третата фирма, в която е имал акция и е бил директор от февруари 2008 г. – Forumside.

На 31 март 2014 г. Батков подписва закриването и на самата Forumside с мотива, че компанията няма дейност.

"Като адвокат консултирах Чорни за сделки, трансакции и активи за повече от 1 млрд. долара”, коментира Тодор Батков. 

Публична тайна е, че Майкъл Чорни бе един от големите инвеститори в България. Бахамска фирма притежаваше 100 % от първия български мобилен оператор “Мобилтел”, който през 2002 г. бе продаден с решение на регулатора. Така че - да, това са пари на Чорни, допълва той.

Имам няколко офшорки и редовно ги декларирам. На 31 март си подадох декларициите, обявил съм всичките. Това е задължение на всеки, казва още Батков, като допълва, че не се притеснява от проверка на НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.04 2016 в 20:12

Тлъст, мазен, гаден и крадлив адвокат. Нека Бог да го съди!

09.04 2016 в 18:35

Какъв офшорен размах на адвоката на руската мафия у нас и на неговите кукловоди за два апартамента в Лондон !!! Тези са като арменците: за кило домати да е, Агоп трябва да звънне на Парсех, за да пусне връзки ... Каква пасмина, ЕЙ БОГУ!

09.04 2016 в 12:51

Но аз искам да ти обърна внимание на една наша добра позната – Алексения Димитрова. Преди време, относно книгата й “Тайните досиета на царя”, ти ме питаше откъде има тя достъп до секретни документи. Тогава ти казах, ще дойде време и ще разбереш. Сега видя ли?! Видя ли как един агент на ДС пише и обвинява ДС в репресия спрямо бившия премиер Сакскобургготски?! Това е много перфидно… нямам думи, изключителна наглост. Тя между другото е работила към прочутото 6-то управление. Знае каква е била, за кого е работила и при това положение прави книга срещу ДС, срещу система за която е работила. И да изкарва Симеон Сакскобургготски жертва на ДС?!

09.04 2016 в 12:40

Коя е Алексения Димитрова? Преди време, относно книгата й “Тайните досиета на царя”, ти ме питаше откъде има тя достъп до секретни документи. Тогава ти казах, ще дойде време и ще разбереш. Сега видя ли?! Видя ли как един агент на ДС пише и обвинява ДС в репресия спрямо бившия премиер Сакскобургготски?! Това е много перфидно… нямам думи, изключителна наглост. Тя между другото е работила към прочутото 6-то управление. Знае каква е била, за кого е работила и при това положение прави книга срещу ДС, срещу система за която е работила. И да изкарва Симеон Сакскобургготски жертва на ДС?!

09.04 2016 в 10:06

Още една българска фирма в Panama Papers-Праймлайф корпорейшън.

08.04 2016 в 22:40

Жалко, че само свързаният с Пеевски в. "24 часа" има достъп до до досиетата и може би ще изнесе само "удобната" информация