Работим България да стане аутсорсинг дестинация

OFFNews 12 февруари 2015 в 18:56 4547 3

България да стане привлекателна бизнес дестинация за изнесени услуги се договориха Българската агенция за инвестиции и Българската аутсорсинг асоциация.

Председателят на Българската аутсорсинг асоциация (БАА) – Стефан Бумов и членът на УС - Пламен Цеков се срещнаха с изпълнителния директор на на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев, за да обсъдят възможностите за съвместна работа.

Предмет на срещата бе обсъждането на необходимите усилия, които държавата може да положи за налагането на положителен имидж на България като привлекателна бизнес дестинация за изнесени услуги, като по този начин де факто би подпомогнала и привличането на чужди инвестиции в страната.

Аутсорсинг индустрията е сред приоритетите на държавата като значим сектор за развитие и инвестиции, заяви Стамен Янев. Към момента около 25 хиляди души са заетите в него, а и това е една от малкото индустрии в България, които продължават да се развиват с двуцифрен ръст годишно (средното увеличение на броя на работните места е с над 20% на година) и представлява над 2% от брутния вътрешен продукт на страната. „Българският аутсорсинг сектор придава добавена стойност и подпомага развитието и на други свързани индустрии в страната“.

Представителите на БАА представиха нуждите от ясни правила за насърчаване на инвестициите, по-добра реклама на България като аутсорсинг дестинация, подобряване на образованието на кадри от всички нива, либерализация на трудовото законодателство и оптимизиране на закона за инвестициите. В аутсорсинг сектора са напълно реалистични очакванията да бъдат заети 40-50 хиляди души само в София.

БАА си е поставила за цел и работи, за да подпомогне развитието на регионите и създаването на високотехнологични и знание-интензивни работни места в големите градове в България. „БАА работи върху създаването на карта на България, определяща потенциала на регионите и ще работим заедно с Българската агенция за инвестициите за бизнес позиционирането, както на отделните големи градове, така и на България като цяло. Тъй като аутсорсинг сектора е високотехнологичен и дава широки възможности за реализация, ние целим да задържим в България собствения си потенциал от млади хора, както и да привлечем чужди кадри“, каза Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация. „Трудности в привличането на чужди кадри срещаме заради процедурата за издване на т.нар. „синя карта”, която дава възможност за заетост чужди граждани за целите на висококвалифициран труд“, допълни Стефан Бумов.

Според проведено изследване сред 51 държави, направено от международната компания A.T. Kearney сред 51 държави, България заема 9-то място като най-предпочитано място за аутсорсинг и съответно 1-во място в рамките на Европа. България е единствената европейска дестинация класирана в топ 10. Това проучване поставя още по-наложително въпросът за нуждата от фокусирани и постоянни усилия от страна на държавата в подпомагане на развитието на тази индустрия, смятат от Българската аусорсинг асоциация.

В резултат на проведената среща БАИ и БАА решиха да предприемат съвместни инициативи за бизнес промотиране на България в Европа и САЩ.

Българската аутсорсинг асоциация (БАА) е браншова организация, имаща за цел да обедини интересите на компаниите, предоставящи аутсорсинг услуги, да повиши конкурентостта на средата и създаде допълнителни условия за повишаване на чуждестранните инвестиции в сектора.

Асоциацията представлява български и чужди организации от всички сфери на аутсорсинг индустрията – компании, предоставящи услуги свързани с управлението на бизнес процеси и финансови процеси, управление на ИТ процеси, обработка на информация и анализ, процеси по управление на знанието, центрове за споделени услуги, центрове за обслужване на клиенти и университети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!