По изгрев слънце: НС окончателно прие Бюджет 2023

Депутатите заседаваха почти 20 часа, за да приемат план-сметката на държавата

Йорданка Веселинова 28 юли 2023 в 05:50 6604 1

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

След почти 20-часов маратон и по изгрев слънце депутатите окончателно приеха Бюджет 2023. Точно в 05:41 ч. парламентът гласува последните параграфи в закона с аплодисменти.

"Добро утро и честит бюджет" - с тези думи председателят на парламента Росен Желязков закри днешното пленарно заседание.

Веднага след това финансовият министър Асен Василев заяви пред журналисти в парламента, че бюджетът е в първоначално зададените параметри - 3% дефицит, сериозна капиталова програма и преразпределение на част от капиталовите разходи към допълнително заплащане в размер на около 300 млн. лв. В пленарната зала той благодари на членовете на бюджетна комисия за работата.

Работата по Бюджета продължава и посред нощ: Безплатен обяд няма да има

Работата по финансовата рамка започна след 13-часов дебат по преходните и заключителните разпоредби на закона. Причината - депутатите решиха да гласуват текстовете отзад напред, за да не се наложи повторно прекрояване на основните финансови параметри. За да са сигурни, че всички мерки за повишаване на приходите ще минат, се наложи депутатите да разгледат първо финала на текстовете, в който са и редица предложенията за промени в данъчните закони. Преди два дни, когато текстовете бяха гласувани в ресорната парламентарна комисия, ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" пренаписаха бюджета, отрязвайки всички мерки за повишаване на събираемостта на приходите, но паралелно раздуха разходите с увеличения на заплати и щедро раздадени помощи и субсидии. Двигател на акцията бе Делян Добрев от ГЕРБ. В резултат финансовият министър Асен Василев се отрече от бюджета си, а на следващият ден се проведе извънредна лидерска среща. След края ѝ Бойко Борисов обяви, че групата му ще направи компромис, за да не падне кабинетът. 

Без банкови такси за основни разплащателни сметки. За 9 часа НС прие само една четвърт от Бюджета

Работата по първи член започна стегнато, но групата на "Възраждане" реши да мотивира всяко искане за прегласуване. Това нажежи страстите в пленарна зала и председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев разкритикува Росен Желязков, че 2 часа позволява "подигравки с Народното събрание". На свой ред депутатите на Костадин Костадинов се заканиха да искат прегласуване на всеки вот и ще останат до сутринта. Председателят на парламента все пак реши да дава думата за мотивиране на искане за прегласуване. От "Възраждане" пък решиха да бавят и без това проточилото се заседание и поискаха почивка. Почивка след почивка, скандал след скандал - така вървеше заседанието няколко часа преди изгрева.

Ударно вдигане на заплати

Мина идеята на ГЕРБ за 75 млн. лв. допълнително за вдигане на заплатите на военнослужещите. По предложение на ПП-ДБ пък ще се увеличат възнагражденията в БНР. Увеличението ще струва на хазната 1,5 млн. лв., които ще дойдат като трансфер от централния бюджет. По предложение на коалицията ще се вдигнат и възнагражденията на работещите в в Спешна помощ, РЗИ, НАП, ДАТО и Агенция "Митници". Тази идея ще струва на хазната 30 млн. лв. Освен това ще бъдат заделени 8 млн. лв. за вдигане на заплатите в Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

По идея на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС заплатите на служителите в МВР ще се вдигнат с 10%. Някои от служителите ще получат и по още 100 лв. към заплатите си. Освен това ще бъдат дадени допълнителни средства за служителите на ДАНС, съдебната охрана и затворите.

Помощи ще има за всички от сърце

Народните представители решиха от тази година да въведат еднократна помощ за родителите на деца в пети клас в размер на 300 лв. (Предложение на ГЕРБ-СДС). До момента такава получаваха децата в начален курс на образованието.

По идея на ПП-ДБ ще бъдат дадени 20 млн. лв. за компенсация на земеделските производители, чиито реколти са пострадали от природни бедствия.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС решиха да дадат и повече средства за ремонт на храмове и за субсидии за вероизповеданията.

Народните представители гласуваха и 15 млн. лв., с които да се компенсира инфлацията при храната за детските градини, както и за покриване на разходите за пътуване на учителите в малките населени места до работното им място. Не събра подкрепа обаче идеята на ДПС за допълнителни 31 млн. лв. за ученически автобуси. Вносителите настояха за допълнителните средства заради зачестилите случаи на инциденти с училищните бусове. Към момента има заявка от Асен Василев, че средствата ще бъдат дадени, но през следващия бюджет.

Земеделците остават на сухо

Не бе подкрепено и предложението на ДПС за увеличение със 170 млн. лв. на средствата за компенсации на земеделските производители за увеличените цени на ток, фуражи и препарати.

В бюджета на ДОО пък бе отхвърлена и другата идея на ДПС за минимален осигурителен праг от 710 лв., вместо 780 лв.

Повече пари за децата в ЦНСТ и за инвитро процедури

В Бюджета, по инициатива на Христо Петров (Ицо Хазарта), бе заложено увеличение на месечната помощ за децата в Центровете за настаняване от семеен тип от 51 на 90 лв. За целта се заделят допълнителни 1 700 000 лв. Увеличението се въвежда със задна дата - от 1 януари 2023 г.

По предложение на ИТН пък се вдигнаха парите за дейности по асистирана репродукция - за всеки опит ще се дават по 6000, а не по 5000 лв., както беше досега.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Какво трябва да знаем за коклюша