ГЕРБ, ИТН и Възраждане осакатиха бюджета. Асен Василев се отрече от закона си

Йорданка Веселинова 25 юли 2023 в 20:45 11835 1

Бюджетна комисия

Снимка БГНЕС/ЛЮБА ФИЛИПОВА

Заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси

"Не подкрепям този бюджет" - с тези думи завърши 11-часовото заседание на парламентарната комисия по бюджет и финанси, по време на което ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" пренаписаха план-сметката на държавата за 2023 г.

В последните два часа от заседанието трите партии отхвърлиха редица мерки за събираемостта на приходите, докато в предходните девет часа парламентарните групи дружно раздуваха разходите, увеличаваха заплати и щедро раздаваха помощи и субсидии. Заради това, минути след 23:30 ч. финансовият министър Асен Василев заяви:

"Колеги, поради отпадналите мерки за събираемост Министерството на финансите не подкрепя бюджета в този му вид."

На тези му думи отговори единствено председателят на групата на ИТН Тошко Йорданов, който го призова да подаде оставка. Председателят на комисията Йордан Цонев пък заяви, че комисията не е свършила добра работа и не е оптимист за това, което ще се случва в зала.

Много харчове и осакатени приходи

Най-общо проектобюджетът, приет от ресорната комисия, може да се опише като мното харчове и осакатени приходи. Законопроектът се разду до 212 страници с редица предложения за допълнителни разходи за заплати, субсидии и помощи, с които депутатите пренаписаха план-сметката на финансовия министър Асен Василев. В текстовете имаше редица повтарящи се предложения, като дебатът в комисията се превърна в състезание за това кой пръв е внесъл предложение за вдигане на заплати и кой го е откраднал. Заради спорове от този тип между БСП, ГЕРБ и ПП-ДБ за два часа народните представители успяха да минат само 10 страници от текстовете. След това обаче новият стар председател на бюджетната комисия Йордан Цонев настоя поличитеските опорки да останат за пленарна зала, защото в противен случай заседанието ще се проточи до сутринта. 

След деветия час обаче в комисия настана пълен обрат. Всичко започна с приетата идея на "Възраждане" общините да могат да ползват преведените им пари за държавни дейности за 2022 г. още 12 месеца. Асен Василев предлагаше неизразходваните суми да могат да се ползват до края на годината, а ако това не се случи - то средствата да се връщат в централния бюджет. Василев съобщи, че към края на изтеклата година малко над 1.7 млрд. лв. не са стигнали до гражданите, а са останали по сметките на общините.

По-късно с гласовете на ИТН, ГЕРБ и "Възраждане" бе отхвърлено предложението на Министерството на финансите заплатите на служителите да се изплащат само по банков път. Отхвърлена бе и идеята клиентите, които не получават касов бон в заведенията, да могат да откажат да заплатят сумата. С тези идеи Асен Василев целеше да увеличи събираемостта на ДДС. В негова подкрепа се изказа председателят на комисията Йордан Цонев, който заяви, че в България е "масов спорт" бизнесът да не плаща ниски данъци.

Дерогацията за руски петрол засега остава

В началото на заседанието на комисията Делян Добрев от ГЕРБ направи предложение за отмяна на дерогацията за руски петрол и петролни продукти в срок от 7 дни след приемането на Бюджет 2023 г. Пет часа по-късно ПП-ДБ направи редакционно предложение, според което в срок от 30 дни след обнародването на закона трябва да се изготви анализ на рисковете и по-конкретно - да не се допусне увеличаване на цената на бензина. 

Срещу идеите се обяви Румен Гечев от БСП. Той заяви, че с това предложение, което определи като "крайно антибъларска мярка", се иска Европейската комисия да накаже България:

"Ние ще звъним на Брюксел, за да ни бие с камшици. Направо съм бесен", заяви той.

Делян Добрев опонира и заяви, че единствените спечелили от тази дерогация са Лукойл и Литаско - с тези над 2 милиарда е финансирана войната на Русия в Украйна. По думите му тезите, че ще затворим рафинерията и ще останем без гориво, са несъстоятелни.

"Ако се гневим за някого, трябва да се гневим за българските потребители, а не за руските компании", добави Добрев.

На свой ред от "Възраждане" също яростно се хванаха да бранят дерогацията за Лукойл. В серия от изказвания депутати от "Възраждане" повториха тезите, че България ще изгуби.

"Ние смятаме, че ако можем да спрем финансирането на войната, то ще отсечем този клон. Така смятам. Така е почтено", каза Йордан Цонев.

Венко Сабрутев от ПП-ДБ заяви, че не е редно подобни решения да се вземат през преходни и заключителни разпоредби на бюджета и отново настоя да бъде прието тяхното предложение за анализ. Делян Добрев го разкритикува и заяви, че ако ще се прави анализ, то нищо по същество няма да се свърши. 

Министърът на финансите Асен Василев каза, че вземането на такова решение "от днес за утре" поставя под риск не само икономиката на страната, но и пазара на горива. Йордан Цонев отговори, че с тази извънредна мярка НС се противопоставя на администрацията, която по думите му е пропита от лобизъм в полза на Лукойл.

"Цялото това блато, пълно с лобизъм, трябва да бъде сритано", заключи той.

В крайна сметка след почти двучасов дебат комисията отхвърли предложението на Делян Добрев с гласовете на ПП-ДБ, БСП, ИТН и "Възраждане". Падна и идеята на ПП-ДБ.

Депутатите ударно вдигат заплати

Депутатите спазиха обещанията, дадени на синдикатите преди няколко седмици, и приеха редица предложения за редица увеличения на заплати от 1 август.

Мина и идеята на ГЕРБ за 75 млн. лв. допълнително за вдигане на заплатите на военнослужещите. 

Мина и идеята на ПП-ДБ за вдигане на възнагражденията в БНР. Увеличението ще струва на хазната 1,5 млн. лв., които ще дойдат като трансфер от централния бюджет. По предложение на коалицията ще се вдигнат и възнагражденията на работещите в в Спешна помощ, РЗИ, НАП и Агенция "Митници". Тази идея ще струва на хазната 30 млн. лв. Освен това ще бъдат заделени 8 млн. лв. за вдигане на заплатите в Българската агенция по безопасност на храните и Изпълнителната агенция по горите.

По идея на ГЕРБ, ПП-ДБ и ДПС заплатите на служителите в МВР ще се вдигнат с 10%. Някои от служителите ще получат и по още 100 лв. към заплатите си. Освен това ще бъдат дадени допълнителни средства за служителите на ДАНС, съдебната охрана и затворите.

Мина и предложението на трите партии работещите в НОИ да получат увеличение на възнагражденията с 15% от 1 август. Предложението е на стойност 7,8 млн. лв.

Помощи

Народните представители решиха от тази година да въведат еднократна помощ за родителите на деца в пети клас в размер на 300 лв. (Предложение на ГЕРБ-СДС). До момента такава получаваха децата в начален курс на образованието.

По идея на ПП-ДБ ще бъдат дадени 20 млн. лв. за компенсация на земеделските производители, чиито реколти са пострадали от природни бедствия.

ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС решиха да дадат и повече средства за ремонт на храмовете и за субсидии за вероизповеданията.

Народните представители гласуваха и 15 млн. лв., с които да се компенсира инфлацията при храната за детските градини, както и за покриване на разходите за пътуване на учителите в малките населени места до работното им място.

Спорните моменти

Падна идеята на ИТН за прекратяване на намаленото ДДС за ресторантьори и кетъринг компании. Според вносителите с това предложение се спестяват 152 млн. лв. Мярката бе въведена като облекчение във връзка с коронакризата. Аргументът на противниците на предложението в комисията бе, че не е редно такава промяна в средата на годината. От Министерството на финансите потвърдиха тази теза и дадоха заявка, че в следващия бюджет намалени данъчни ставки няма да има.

В комисия падна идеята на ГЕРБ-СДС за увеличение на заплатите в Стопанската академия. Не бе подкрепено и предложението на ДПС за увеличение със 170 млн. лв. на средствата за компенсации на земеделските производители за увеличените цени на ток, фуражи и препарати.

Не събра подкрепа и друга идея на ДПС за допълнителни 31 млн. лв. за ученически автобуси. Вносителите настояха за допълнителните средства заради зачестилите случаи на инциденти с училищните бусове. Финансовият министър Асен Василев припомни, че миналата година са заделени 20 млн. лв., а тази година, дори и да се отпуснат допълнителни средства, то те няма да могат да бъдат изпълнени. Той даде заявка, че парите ще бъдат заложени в план-сметката за 2024 г.

Очаквано предложението на ИТН за намаляване на партийната субсидия на 1 лев за действителен глас не събра подкрепа. Председателят на комисията Йордан Цонев от ДПС заяви, че няма как тази идея да събере подкрепа, тъй като противното би повдигнало въпроса откъде се финансират партиите.

Отпадна и предложението на Румен Гечев за средства за УНСС за довършване на сгради, за което има решение на Министерски съвет от 2019 г.

"Гласувайте, колеги, там сте завършили, ей!", призова той.

*Текстът е обновен в 01:12 ч. Утре депутатите ще гласуват на второ четене малките бюджети на ДОО и НЗОК. В четвъртък в зала влиза и големият бюджет. Очаква се план-сметката на държавата да бъде приета до края на месеца и Бюджет 2023 да влезе в сила от 1 август.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!