Работата по Бюджета продължава и посред нощ: Безплатен обяд няма да има

Бюджет 2023 ще се гласува до ранните часове. За 13 часа депутатите гласуваха само 81 страници от закона

Йорданка Веселинова 28 юли 2023 в 00:22 3322 0

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

След 13-часово заседание, точно в 00:15 ч., НС прие преходните и заключителните разпоредби към Бюджет 2023 г. Вчера сутринта депутатите решиха да разгледат проектозакона отзад напред и започнаха от края. Така малко след полунощ са гласувани само 81 страници от 217, като тепърва ще се гласува финансовата рамка.

Целта на народните представители е да приемат план-сметката до края на месеца и бюджетът да влезе в сила от 1 август. За да не пожертват депутатската си ваканция обаче НС реши да проведе няколко среднощни заседания.

Днес гласуването тече изключително тромаво заради скандали, поредица от реплики и дуплики и объркани текстове. Освен това почти по всяка поправка се спори с часове. Така сценарият от заседанието на ресорната комисия се повтаря, като главни действащи лица са депутатите от ИТН, БСП и "Възраждане". 

Без банкови такси за основни разплащателни сметки. За 9 часа НС прие само една четвърт от Бюджета

Малко след 22 ч. в зала по погрешка бе гласувано отпадането на предложението за връчването на фишовете, след което бе дадена 15-минутна почивка. Тя обаче продължи час, а през това време депутатите решиха да се разхождат в кръг из кулоарите в парламента. Минути преди полунощ, когато депутатите бяха на финала на преходните и заключителните разборедби, Тошко Йорданов реши допълнително да бави заседанието и поиска 30-минутна почивка. 

Безплатен обяд няма да има

Народното събрание отхвърли една от най-спорните идеи в проектобюджета на Асен Василев, според която, ако не получим касова бележка в ресторантите, можем да не плащаме.

Предложението в зала срещна повече критици, отколкото поддръжници. Най-яркото изказване бе на председателят на парламентарната комисия по бюджет и финанси Йордан Цонев от ДПС. Той заяви, че в България е масов спорт да не се плащат ниски данъци, но има по-ефективен начин да се противодейства на фалшивите касови бележки - да се затварят заведения.

Касови наличности

Мина и предложението компаниите да декларират касови наличности, но ако те надхвърлят 50 хил. лв. Това трябва да се случва на всеки три месеца.

Задължително предварително деклариране на стоки с висок фискален риск

Чрез преходните и заключителните разпоредби, по които депутатите работиха 12 часа, бе въведено и задължително предварително деклариране на стоките с висок фискален риск, като яйца, мляко, месо, плодове и зеленчуци. Изискването важи за стоки, които се превозват от България към страни членки на ЕС, или от европейски и трети държави с финална дестинация България.

Акцизи за електронни цигари

Депутатите решиха акциза за течност за електронни цигари, независимо дали съдържат никотин, да се повиши от 18 на 30 стотинки за един милилитър. Увеличението влиза в сила от 1 август 2023 г. Освен това се увеличава и акцизът за заместителите на тютюн на 90 лв. за килограм.

Увеличение на заплатите в НОИ

С пълно единодушие депутатите вдигнаха заплатите на служителите в НОИ с 10%. Увеличението влиза в сила от 1 август 2023 г. За това ще са нужни 7,8 млн. лв., които ще дойдат с допълнителен трансфер.

Депутатите отхвърлиха идеята работодателите да връчват фишовете на служителите си. 

Минаха обаче предложенията на Красимир Вълчев за 240 млн. лв. за строеж и ремонти на детски градини, ясли и училища, 240 млн. лв. за спортни площадки и физкултурни салони, както и 100 млн. лв. за студентските общежития.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!