Отлагат поскъпването на тол таксите с шест месеца

Александра Маркарян 23 декември 2022 в 14:26 1402 0

Иван Шишков

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Иван Шишков

Поскъпването на тол таксите да се отложи с шест месеца, предвижда проект на служебния регионален министър Иван Шишков, публикуван в правителствения портал за обществени консултации.

Той е за изменение в Тарифите за таксите, които се събират за преминаване и ползване на републиканската пътна мрежа.

През юни 2022 г. те бяха изменени така, че се предвиждаше поетапно увеличение на размерите на тол таксите за различните категории превозни средства над 3,5 т и различните класове пътища (автомагистрали, пътища първи и втори клас). От 1 юли в сила влезе първото поскъпване. Предвиждаше се увеличение с още около 50% и намаление на винетните такси с около 10% от 1 януари 2023 г. Новата дата за увеличението е 1 юли 2023 г.

На срещи между представители на регионалното и транспортното министерства, браншовите организации и превозвачите последните убедили властта да отложи повишението на цените, става ясно от доклада с мотивите на министър Шишков до Министерския съвет. Основен мотив бил икономическата ситуация в страната и високата инфлация.

По данни на НСИ през ноември месечната е 0.8%, а годишната – 16.9%. От началото на годината тя е 15.8%, а средногодишната за периода декември 2021 - ноември 2022 г. спрямо периода декември 2020 - ноември 2021 г. е 14.6%.

„Посочените данни потвърждават твърденията на транспортния сектор, свързан с повишените разходи и необходимостта от по-нататъшно увеличение на пътните такси поради факта, че високите нива на инфлация могат да имат сериозни икономически щети за превозвачите на товари и други предприятия – пише министър Шишков. - Цените на стоките и услугите нарастват бързо и за бизнеса е трудно да се справи в кратки срокове, без сериозни икономически последствия, с актуалните обстоятелства. Това важи особено за компаниите, които в рамките на производствените си дейности, разчитат изключително на транспортния сектор, където разходите за гориво и други такси, могат да се отразят на крайната себестойност на продукцията.

В този контекст увеличаването на тол таксите за превозвачите само би изострило отрицателните ефекти от високата инфлация. Добавяйки тежест към бизнеса, чрез увеличаване на таксите за изминато разстояние, ще се затрудни транспортния сектор, да остане на повърхността.

Подобни последствия за транспортния бранш може да доведат до намалена икономическа активност, което допълнително ще допринесе за отрицателните въздействия върху общата икономическа обстановка в страната“.

Според него отлагането на увеличението на таксите за изминато разстояние в условията на висока инфлация може да помогне за облекчаване на част от тежестта върху бизнеса.

„Като се даде на компаниите повече време да се приспособят към нарастващите разходи, ще бъде възможно да се смекчат някои от отрицателните ефекти от инфлационният натиск. Това би могло да помогне за подкрепа на цялостната икономика и насърчаване на стабилността по време на трудна икономическа ситуация“, аргументира се той.

Според доклада му не само инфлацията, а и COVID-19 се е отразил негативно на превозвачите:

„Пандемията доведе до намалено търсене на стоки и услуги, което доведе до намалени приходи за превозвачите. Ако в този момент се приложи планираното на по-ранен етап, увеличение с около 50% на тол таксите, това може допълнително да повлияе върху способността им да се възстановят от икономическите ефекти на пандемията“.

Третият му аргумент е войната в Украйна:

„Конфликтът наруши търговските и транспортните маршрути, което доведе до повишени разходи и намалена ефективност за превозвачите“, пише той.

Проектът е публикуван вчера за 14-дневно обществено обсъждане преди разглеждането му на заседание на правителството.

Според оценката на въздействието на промяната - част от документацията към проекта - пропуснатите ползи за планираните приходи от пътни такси за 2023 г. ще са около 80 млн. лв. и планираните общи приходи от пътни такси ще са 724 млн. лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!