Осигурителните дружества: Предложения на БСП и ВМРО застрашават изплащането на вторите пенсии

OFFNews 08 февруари 2021 в 14:37 3768 0

Българската асоциация на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване (БАДДПО) разпространи становище по повод предложения от народни представители от парламентарната група „БСП за България“, както и на други текстове от ВМРО-депутата Александър Сиди по проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване (КСО).

Пенсионните компании декларират учудване, че драстични промени се предлагат между двете пленарни четения на проектозакона, дебатът по който продължи две години. Промените в кодекса са важни за нормалното започване на процеса по изплащане на пенсиите на хората.

Според БАДДПО предложенията на БСП категорично не съответстват на разработения законопроект.

"Те са в различна посока и носят огромен риск. За да заработят, трябва да се промени съществено и останалата част от законопроекта. Т.е. трябва да се пренапишат наново основни текстове в ЗИД на КСО. Това означава блокиране на целия процес, връщане с години назад на процедурата и заплаха за нормалното протичане на процеса по изплащане на пенсиите, който трябва да започне през месец септември. Така на практика се блокира цялата реформа в пенсионно-осигурителната система в страната, започнала през 1999 г., и провеждана с активното участие на правителства и експерти на БСП", категорични са пенсионноосигурителните компании.

Те изброяват и някои от аргументите, с които не са съгласни по предложенията на БСП:

1. Предлаганата гаранция на дневна база е феномен и създава изцяло нов регламент за гарантиране на вноските и то във фазата на натрупване. Доколкото сме запознати и никоя друга финансова институция, включително и държавна, в България, не предлага такава гаранция.

2. Предложената промяна уж цели гарантиране на т.н. реална доходност или минимум покритие на инфлацията. За да се реализира това предложение е необходимо да се създаде изцяло нов инвестиционен режим, който да включва инструменти, предназначени за поемането на такава гаранция, както и създаването на нов тип резерви, тъй като с предложените в законопроекта тя не би могла да бъда покрита. Инвестиционна политика, насочена към гарантиране на реална доходност, би означавало агресивна и рискова от инвестиционна стратегия, нещо което противоречи на същността на пенсионния фонд.

3. Няма никаква икономическа логика, таксата за управлението на фондовете за плащания да бъде обвързана с постигната от тях доходност, при условия, че от тях ще се извършват регулярни плащания и основната цел при тяхното инвестиране ще бъде запазването на стойността им, а не толкова увеличаването й.

Отново обръщаме внимание, че тези предложения на народните представители от ПГ „БСП за България“, не могат да бъдат приети самостоятелно, без да бъдат направени съответните принципни промени във всички останали текстове на законопроекта относно необходимите резерви, инвестиционен режим и т.н., които по естеството си биха представлявали изцяло нов законопроект. Този курс и насоченост са опасни и срещу интереса на осигурените лица, категорични са от БАДДПО.

Според асоциацията предложенията на народния представител Александър Сиди, биха могли да доведат до това, че само в първите пет години след влизането в сила на тези недопустими промени в закона около 100 000 човека ще загубят правото си да си получат парите от 2-ри стълб.

Всяка следваща година този брой ще се увеличава все повече, т.е. все повече осигурени лица ще остават без достъп до парите си от ДЗПО, посочват пенсионните компании.

Надяваме се, че народните представители ще проявят мъдрост и отговорност към правата на осигурените лица и няма да гласуват промени, които ще застрашат интересите им, завършва становището на БАДДПО, подписано от Евелина Милтенова от управителния съвет на асоциацията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови