Имотният пазар през 2019: Търсят се 3-стайни жилища над 90 кв. м, ваканционните имоти са основно за българи

Мая Младенова 04 декември 2019 в 12:48 5171 0

Снимка Източник: Bulgarian Properties

Средни цени на имоти в София за квадратен метър през 2019 на база реализирани продажби. Агенцията работи основно със сгради ново строителство.

Ръстът на цените на имотите през 2019-а се забавя и стойността им остава близка до нивата от 2018-а година. Купувачите търсят най-вече по-големи, 3-стайни жилища над 90 кв. м. в райони с добра инфраструктура и в качествени сгради. Ваканционните имоти стават по-дoстъпни и там купувачите са преобладаващо българи.

Това са част от тенденциите в имотния сектор през изтичащата година, които очертаха участниците в бизнес закуска, организирана от специализирания сайт Imoti.net.

Купувачите се насочват най-вече към новото строителство, обемът на продажбите се увеличава. С добра реализация са дори проекти в доскоро не особено предпочитани квартали на столицата като "Банишора" и "Люлин" благодарение на добрата инфраструктура, коментира изпълнителният директор на агенция Bulgarian Properties Полина Стойкова. Агенцията специализира главно в продажби на жилища ново строителство.

Според Стойкова пазарът в столицата се движи основно от български купувачи, което означава, че той е стабилен и здравословно построен. Повишаването на обема на сделките пък се дължи на ниските лихви по кредитите, ръста на доходите и миграцията към големите градове. Според изпълнителния директор на Bulgarian Properties в момента клиентите имат голям избор заради големия брой нови сгради.

В Пловдив агенцията регистрира леко отдръпване на купувачите, като ръстът в цените е с 6% в сравнение с 18%-те през 2018-а. 

Във Варна нарастването на цените е по-умерено и стойностите на имотите се изравняват с тези в Бургас. Преди кризата от 2008-а година цените в морската столица бяха по-близки до тези на имотите в столицата, припомни Полина Стойкова.

Единствената чуждестранна активност се забелязва в сделките с ваканционни имоти, но и там доминиращо клиентите са българи. Нашенци са 50 на сто от купувачите на имоти в Банско и Слънчев бряг, а в Боровец и Пампорово пазарът се движи изцяло от българи, обобщиха от Bulgarian Properties. След отдръпването на руснаците от Слънчев бряг цените регистрират лек спад и жилища се продават под 500 евро/кв.м. В Банско цените са малко над 400 евро на кв.м, като има и имоти по 10 000 -20 000 евро.

Особено оживление на пазара на ваканционни имоти агенция Bulgarian Properties регистрира от октомври насам. Изглежда купувачите са настроени да посрещнат Лято 2020 в свой имот на морето, добави Полина Стойкова.

Спад в продажбите през 2020-а не се очаква, прогнозира Георги Шопов от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Според него София има необходимост от още жилища заради продължаващата вълна от млади хора, които се насочват към града. В същото време хората търсят да заменят по-малките си едностайни и двустайни жилища с по-големи, а живеещите в панелни апартаменти при възможност търсят имот в по-нови сгради.

Представител на по-малка агенция за имоти коментира, че прогнозите не са толкова оптимистични, защото много от офертите застояват дълго, а купувачите дълго отлагат избора на имот. В същото време се очаква голям брой нови жилища да излязат на пазара и това да наруши баланса между търсене и предлагане.

Някои оферти при вторичния пазар застояват заради завишени цени. Там силно се усеща конкуренцията на новото строителство, коментираха още специалистите.

За повишеното търсене на имоти потвърди и анализ на Пощенска банка, представен от Николай Лазаров - началник управление "Продажби и индивидуално банкиране". Според анализа на банката през 2019-а търсенето на ипотечни кредити е нараснало с 44% спрямо предходната година. 55% от хората без жилище планират да закупят свой дом, като от тях половината смятат да ползват ипотечен кредит. При финансирането банката отчита 7,53% ръст на средната цена на жилищата в София, като най-често кредит се взема за купуване на 3-стайни апартаменти над 90 квадратни метра. Средният размер на кредита само за година се е покачил с 10%. Най-често заем за жилище теглят хора между 30- и 40-годишна възраст с доходи между 1000 и 2000 лева и със самоучастие - средно 15% от цената на сделката. Банката съответно е покривала средно 85% от цената на имота. 50% от отпуснатите кредити са с София, а 75% в големите градове - София, Пловдив, Варна, Бургас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови