Георги Кадиев: Върху Васил Божков е имало чадър, ще му вземат бизнеса

OFFNews 25 януари 2020 в 12:02 10488 2

Георги Кадиев

За мен категорично е имало чадър върху бизнеса на Васил Божков, той сега пада и ще му вземат бизнеса. Това заяви пред бТВ финансистът Георги Кадиев по повод скандала с данъците върху лотарийните игри, които се контролират от Божков.

Според Кадиев Държавната комисия по хазарта и министърът на финансите
Владислав Горанов, който е принципал на комисията, са си затваряли очите пет
години за това, че Божков плаща по-малко от държавната лотария.

Поуката от това, което се случва на Васил Божков в момента е за бизнесмените – ако заиграят с политиците и получат чадър от тях, един момент нещата ще се обърнат срещу тях и ще им вземат бизнеса, смята Кадиев. Ако той е давал пари назад във времето на политици, което е много вероятно, никой няма да му ги върне – ще му вземат бизнеса, но няма да му върнат парите“, коментира финансистът.

Орешарски и Горанов са подпомагали частната лотария

И Пламен Орешарски като финансов министър, и сегашното ръководство на ведомството, са подпомагали бизнеса на "Националната лотария" на Васил Божков. А поправката "лотария" спестила на хазната за 2014 г. половин милион лева, каза още бившият депутат от БСП и заместник-министър на Орешарски Георги Кадиев.

Повод за поканата му в бТВ е, че по негово предложение при гледането на Закона за хазарта през декември 2013 г. са били изброени редица хазартни игри, които да бъдат обложени с такси, но лотарията е била пропусната. Текстът на Кадиев и още седем народни представители мина тогава с гласовете на ГЕРБ. От ДПС бяха против. Пропускът е поправен чак през декември 2014 г. През тази една година частната лотария стартира и трупа "точки", като не плаща данък. Кадиев се закле "с ръка на сърцето", че пропускът тогава не е бил направен с умисъл и припомни, че лотарията на Божков не е създадена към момента на гласуването на закона.

Кадиев допусна, че и сегашното ръководство на финансовото министерство преди месец се е готвело да облекчи налога на частните хазартни компании.

Той припомни, че към края на 2013 г., когато депутатите са гледали закона, хазартът се е облагал с 10 на сто върху залозите. Повод за измененията бе, че към онзи момент имаше само офлайн хазарт, но вече започна да се появява и онлайн хазартът, който обаче не беше регулиран. Финансовото министерство се отказа от собственита си идея за по-ниски такси за хазарта Тогава депутатът от ДПС Йордан Цонев предложи ставката да е 20% от разликата между приходи и изплатени печалби - по-нисък "данък", но с идеята да се привлекат потенциалните онлайн играчи от българския пазар.

Кадиев смята, че щетата е била половин милион лева, като изчисли по спомени, че тогава лотарията на Божков е имала оборот от около 5 милиона лева. "Това от което евентуално е бил облагодетелстван през 2014 г., са били само тези около 500 000 лева", заяви. Иначе се спекулира със суми от по 30 милиона лева.

"Ако бяхме приели предложението на Цонев, щеше да е 50 милиона - 30 само от "Еврофутбол", каза Кадиев. Той се обяви изцяло в подкрепа на законопроекта на лидера на НФСБ Валери Симеонов, който предлага въвеждането на държавен монопол върху лотариите. Текстовете вече бяха приети от бюджетната комисия на първо четене. Ако лотариите станат държавни, начинът, по който ще се облагат, няма да има значение, добави той.

Самият Божков вече изказа подозрение, че се прави опит бизнесът му да бъде отнет в полза на друг играч. Пред БНТ днес лидерът на "Атака" Волен Сидеров пък предположи, че Симеонов иска да уреди свой състудент начело на комисията по хазарта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

25.01 2020 в 22:47

И сега кво, трябва да плачем за няква застояла се от началото на 90-те мутра? Да заминава в парцела с другите, зачакаха го нещо.
До преди двайсетина години, в медицината имаше клиника "наркомании". Затриха я, с право, и се появи "психиатрия на зависимостите". Сега в тая патология влиза "пазаруване", "каране на джипове", "ходене на война", "каране на мотоциклет", "туризъм", други. А започна от "хазарт". Тежка психиатрична клиника.
И значи заради парите на един идиот, и заради кефа на няколко гамена, трябва да доубием и последните сиромаси?
Пичове, няма да стане.

3943

1

OtSofia

25.01 2020 в 12:17

"пропускът тогава не е бил направен с умисъл"? Кой ще повярва? Пак така "без умисъл" в началото на демокрацията адвокатите пропуснаха да включат в списъка на обекти, подлежащи на реституция, какво мислите? Адвокатските кантори. Този пропуск "без умисъл" не бе поправен. Да ни пази Господ от такива пропуски "без умисъл".