Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Енергийната комисия отхвърли предложението за 100% компенсации за общини, болници и храмове

Кметове, духовници и националният омбудсман на заседанието по покана на ГЕРБ-СДС

Йорданка Веселинова 01 февруари 2022 в 15:30 3180 0

Радослав Рибарски

Снимка БТА/Цветомир Петров

Заседанието на енергийната комисия, ръководено от председателя й Радослав Рибарски (на снимката)

Енергийната комисия отхвърли предложението на ГЕРБ-СДС за компенсации за общини, болници, училища, социални и културни институции с 12 гласа "въздържал се", 0 "против" и 7 "за". 

Членовете на комисията от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане" подкрепиха предложението, а всички останали се въздържаха.

В проекторешението, предложено миналата седмица от Десислава Атанасова и група народни представители от ГЕРБ-СДС, беше заложено въвеждането на компенсации в пълен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Предвиждаше се компенсациите да се изплащат от 1 януари 2022 г. за срок от шест месеца.

Идеята за това предложение се роди миналата сряда по време на заседанието на комисията по енергетика, когато Дани Каназирева поиска храмовете да преминат от свободния на регулирания пазар и така да не получават високи сметки за ток. Поводът беше новината, че Рилският манастир въвежда режим на тока заради рекордната сметка от 28 000 лв. Това ѝ предложение беше отхвърлено. Изненадващо дори Рамадан Аталай от ДПС разкритикува тази идея и индиректно обвини ГЕРБ в популизъм.

Ден по-късно ГЕРБ-СДС внесе проект за решение за компенсации. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма от кабинета "Борисов 1" и настоящ депутат от ГЕРБ-СДС Делян Добрев мотивира предложението с невъзможността на някои небитови обекти да генерират приходи, чрез които да компенсират високите сметки за електроенергия. Той обаче не предложи откъде да дойдат средствата за въпросните компенсации. По време на днешното извънредно заседание на енергийната комисия, свикано по искане на ГЕРБ, той отново нито представи разчет за необходимите средства, нито предложи откъде да дойдат такива. Добрев обаче повтори тезата си, че необходимите суми ще са по-малко от тези, отделени миналото лято за компенсации на ЕРП-тата и заяви, че парите ще дойдат от там, "откъдето дойдоха парите за компенсации за ЕРП-тата".

Двучасов дебат и "пиар акция на ГЕРБ"

Очакваше се днес парламентарната комисия да проведе две извънредни заседания - на първото да проведе жребий и да отстрани още двама от членовете на КЕВР, а на второто - да реши дали ще въведе компенсаторен механизъм за високите цени на тока за общини, болници, училища и религиозни храмове. По предложение на ГЕРБ обаче двете заседания бяха слети. Така след 30-минутното заседание по първите две точки, свързани със състава на КЕВР, започна и разглеждането на проекторешението за компенсаторния механизъм.

Изненадващо обаче тази последна точка предизвика голям интерес и на заседанието присъстваха поканените от партията на Бойко Борисов други народни представители от ГЕРБ, които не членуват в комисията, духовници, представители на Националното сдружение на общините и дори пиарът на парламентарната група, който излъчваше на живо изказванията на депутатите от ГЕРБ. Драгомир Стойнев от БСП определи това мероприятие като "добре организирана пиар акция от политическа партия ГЕРБ". 

Тези му думи предизвикаха ненужен спор, в който депутатите от ГЕРБ-СДС защитаваха тезата, че присъстват много хора, които са засегнати от високите сметки за ток и очакват бързи решения от властта.

Митрополит Антоний, представляващ Светия Синод, заяви, че храмовете в цялата страна все още се отопляват с ток и газ, но увеличението на цените е довело до въвеждането на режими на тока и газа. Причината са високите сметки от последните месеци. Той настоя за компенсации за религиозните храмове или за преминаването им от свободния на регулирания пазар.

Митрополит Антоний коментира още, че миряните, които влизат в храмовете, за да запалят свещ и да почувстват духовен уют, трябва да имат и усещане за домашен уют и топлина. Той изтъкна, че културното наследство - иконите, са застрашени заради непостоянната температура, дължаща се на въведените отоплителни режими.

Председателят на Националното сдружение на общините в Република България инж. Даниел Панов също настоя за компенсации за общините. Според него най-голям проблем има с отоплението на училища, театри, детски градини, ясли и социални институции като домове за възрастни хора и деца. По думите му при осветлението няма голям проблем и общините могат да се справят с енергоспестяващи осветителни тела или други алтернативи, чрез които сметките в тази насока биха били редуцирани. 

Владимир Табутов от ПП обвини ГЕРБ-СДС в популизъм заради предложената от тях компенсация в размер на 100% от увеличените цени. 

Росица Кирова от ГЕРБ пък подхвана тезата, че парламентарната ѝ група предлага решения, каквито правителството и министерството на икономиката нямат. Александър Ненков също я подкрепи и допълни, че ГЕРБ прави предложението, защото "държавата я няма". Председателят на комисията Радослав Рибарски ги контрира, че са постъпили становища на МС и на Министерството на икономиката.

Освен това вчера премиерът Кирил Петков обяви, че е формирана нова работна група, която да обсъди възможностите за компенсации за общините.

Бившият енергиен министър Делян Добрев също не пропусна да разкритикува правителството, защото на заседанието на комисията не присъстват нито министрите на енергетиката и финансите - Александър Николов и Асен Василен, нито някой от заместниците им. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС настоя за бързо въвеждане на компенсации и повтори тезата си, че парите ще дойдат оттам, откъдето дойдоха парите за ЕРП-тата. Кметът на Стара Загора Живко Тодоров пък заяви, че сметките на общините са високи и компенсациите са нужни веднага. Той представи и сметки, според които най-чувствително увеличение има за осветлението и прогнозира голям ръст в сметките за ток. Владимир Табутов пък го контрира, че прави сметки на коляно и попита бившите управляващи дали са правили разчети откъде да дойдат нужните средства за подобна мярка.

Рамадан Аталай от ДПС пък предложи "на г-н Табутов да му бъде дадена почивка, за да смята, а г-н Добрев да се поуспокои". Той подкрепи предложението на ГЕРБ-СДС и прогнозира, че членовете на комисията от управляващите партии нямало да го направят, само за да не поставят министрите си в неудобна ситуация и да докажат, че МС не взима решения. 

"Колеги трябва да направим всичко възможно, за да приемем това предложение. Ако трябва го припознайте Вие (управляващите), ако трябва го пишете, че е на г-н Асен Василев", иронично предложи Аталай.

Последва и още едно изказване в този дух - Александър Ненков предложи на колегата си от БСП Драгомир Стойнев да вземе предложението и утре лидерът на левицата Корнелия Нинова да го предложи за свое на пореден извънреден брифинг.

Все пак предложението на ГЕРБ-СДС не беше припознато от нито една от управляващите партии и очаквано беше отхвърлено. Предстои то да бъде разгледано в пленарна зала, където също едва ли ще събере необходимата подкрепа.

От БСП и ПП предложиха алтернативен вариант - компенсациите да бъдат заложени в Бюджет 2022 с редакционна промяна между двете четения. Според тях това забавяне ще даде време за изготвяне на необходимите разчети.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!