ГЕРБ иска духовните храмове да не плащат ток по цени за бизнеса

Йорданка Веселинова 26 януари 2022 в 16:45 2185 4

Снимка OFFNews

ГЕРБ предлага духовните храмове да преминат от свободния към регулирания пазар на енергия, за да не плащат цени като за бизнес клиенти.

"Утре ще се разбере кой какви ценности изповядва", заяви на брифинг в НС Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС.

Изказването му е по повод отхвърленото минути по-рано предложение на ГЕРБ-СДС за промяна в Закона за енергетиката, който ще се гласува на второ четене в зала утре.

Предложението, направено "по поръчение на лидера на ГЕРБ" Бойко Борисов, както се изрази Чолаков, предвижда преминаване на духовните храмове от свободния към регулирания пазар.

Дани Каназирева заяви, че правителството няма никакви мерки за високите цени на тока.

"Политика в тази насока няма. Конкретни решения в тази насока няма", така тя коментира липсата на действия на правителството по отношение на високите цени на тока и допълни, че "управляващата коалиция няма конкретни решения, ние им предложихме такова, но те го отхвърлиха".

По-рано по време на заседанието на парламентарната комисия по енергетика Каназирева, която не е неин член, предложи молитвените домове, храмовете и манастирите да се върнат на регулирания пазар и да не плащат тока по цените за бизнеса.

"Храмове и църкви вече не могат да плащат сметките за ток, непосилни са. Има храмове с изключен ток", каза тя, а колегата ѝ Делян Добрев припозна предложението ѝ.

Изненадващо обаче Рамадан Аталай опонира на подобна идея. "За пазарна икономика ли сте или за социалистическо разпределение?", попита той и индиректно обвини ГЕРБ в популизъм.

Минути след заседанието на комисията Каназирева показа снимки на присъстващите депутати от членовете на комисията и настоя утре предложението да бъде прието. Тя призова депутатите да не допускат мракът да влезе и в духовните храмове.

Освен Чолаков и Каназирева на брифинга присъстваха и Илтер Садъков и Гюнай Хюсмен от ГЕРБ, които съобщиха, че в избирателните им райони - Шумен и Разград, драстично повишаване в сметките за ток са регистрирали и църкви и джамии. По-рано днес стана ясно, че Рилският манастир въвежда режим на тока заради рекордната сметка от 28 000 лв.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

4

случайно прочетох

27.01 2022 в 11:51

БПЦ е юридическо лице и трябва да си плаща консумативите, като такова!

5827

2

pisnamiotmutri

26.01 2022 в 19:00

Га поповете целуваха ръка и се кланяха на Тиквата бяха добре. Сега ги наказва защото целуваните от него икони позволиха да се свлече по гол г