Енергийната комисия одобри и на второ четене смяната на състава на КЕВР

OFFNews 26 януари 2022 в 13:59 2491 0

Парламентарната комисия по енергетика одобри и на второ чететене предложенията в Закона за енергетиката, с които съставът на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) се намаляват от 9 на 5 членове.

Решението бе гласувано с 11 гласа "за" и 7 "против". Както и на гласуването на първо четене срещу промените се обявиха категорично депутатите от ГЕРБ и ДПС.

Рамадан Аталай заяви, че философията на законопроекта е порочна.

"Правено е преди вас. Една грешка, която се повтаря, няма как да се превърне в нещо положително. Цифрата 9 отива на КЕВР от гледна точка на заетостта по сектори в енергетиката и ВиК сектора", каза депутатът от ДПС.

Александър Ненков от ГЕРБ декларира, че партията му няма да подкрепи намаляването на комисарите от 9 на 5.

"Това не е истинският мотив. По-важният въпрос е укрепването на капацитета на КЕВР. Хората в комсията се справиха добре през последните години. Темата с намаляването на комисията, обосновано с икономии, не звучи сериозно. Комисията преди всичко трябва да работи обективно", каза той. 

Станислав Анастасов и Рамадан Аталай от ДПС опонираха на заявленията, че в много европейски държави енергийните регулатори са в петчленен състав.

"Със съкращаването на четирима комисари няма да компенсирате увеличението на цената на електроенергията. 150 000-200 000 лева икономии са нищо, ако се пропуснат 10 милиона лева от декларираните инвестиции в някое ЕРП например. КЕВР досега беше независима. На магаре което върви не му се вика: "Чуш", каза Аталай.

Дани Каназирева от ГЕРБ, която не е член на енергийната комисия в парламента, предложи вероизповеданията да се върнат на регулирания пазар и да не плащат тока по цените за бизнеса.

"Храмове и църкви вече не могат да плащат сметките за ток, непосилни са. Има храмове с изключен ток", каза тя, а колегата й Делян Добрев припозна предложението й.

Изненадващо обаче Рамадан Аталай опонира на подобна идея.

"От свободен обратно към регулиран пазар! Със същата загриженост можем да посочим старчески домове, общини... Мога да изредя редица сълзливи примери. Поединично връщане няма да е в полза нито на държавата, нито за енергетиката. За пазарна икономика ли сте или за социалистическо разпределение?", попита той.

Също така ГЕРБ  и ДПС протестираха срещу твърде общите критерии за избор на членовете на бъдещата КЕВР, както и липсата на юрист сред членовете й.

"Дори и парнаджията в детска градина отговаря на критериите за избор на членове на КЕВР, които залагате. Телякът в банята е друг пример. Превземате комисията, отхвърлихте предложението работодатели, синдикати и дори президентът да предлагат членове на комисията. Най-малко за пред хората можехте да го изиграете демократи. После пак можехте да си изберете пак вашите партийни другари, заяви Делян Добрев от ГЕРБ.

Предложенията им обаче бяха отхвърлени от мнозинството.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови