ГЕРБ иска извънредно заседание на енергийната комисия заради тока на църквите и училищата

Целта е предложението им за компенсации за болници, общини, църкви и джамии да бъде гласувано още в сряда

Йорданка Веселинова 28 януари 2022 в 13:38 1119 0

Снимка OFFNews

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС настоява за извънредно заседание на енергийната комисия, за да може предложението им за компенсации за болници, общини, училища, театри и старчески домове да бъде гласувано на следващото пленарно заседание в сряда.

Вчера от ГЕРБ-СДС обявиха, че са внесли такъв проект за решение. До днес той не бил разпределен към комисии и по думите на Делян Добрев това е причината, поради която депутатите от партията на Борисов ще съберат необходимите седем подписа, за да свикат извънредно заседание на парламентарната комисия по енергетика.  

Ако предложението бъде прието, правителството ще трябва да въведе компенсаторен механизъм в пълен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Предвижда се той да влезе в сила със задна дата от 1 януари 2022 г. и да важи за срок от шест месеца. Делян Добрев мотивира предложението с невъзможността на тези обекти да генерират приходи, чрез които да компенсират високите сметки за електроенергия.

Радомир Чолаков свърза увеличението на цените на тока с пандемията.

"В най-тежките времена на първата вълна на COVID кризата правителството с премиер Бойко Борисов не затвори храмовете и джамиите", заяви той на брифинг в НС.

Повод за изказването му бе новината, че Рилският манастир въвежда режим на отоплението заради рекордната сметка от 28 000 лв. За по-високи сметки за ток се съобщава и от други религиозни храмове, като обаче нито един от тях не съобщава за предстоящо затваряне. 

В кулоарите на Народното събрание депутати от ГЕРБ цитираха данни за увеличените цени на тока за образователни, културни, болнични и социални институции и призоваха за спешно въвеждане на компенсациите. От парламентарната група обаче и днес те не предложиха откъде да дойдат средствата за въпросните компенсации. Делян Добрев повтори вчерашната си теза, че средствата ще дойдат "откъдето дойдоха парите за компенсации за ЕРП-тата"

"Предлагаме Ви проект за решение, защото Вие не предлагате решения", заяви по-късно в декларация от трибуната Тома Биков. 

Депутатът от ГЕРБ-СДС обвини правителството, че взима мерки само когато пред парламента се съберат протестиращи.

"Аз не Ви заплашвам, че ще доведа хора. Те сами ще дойдат заради цените на тока", заяви той.

Идеята за това предложение на ГЕРБ се роди в сряда по време на заседанието на комисията по енергетика, когато Дани Каназирева поиска храмовете да преминат от свободния на регулирания пазар и така да не получават високи сметки за ток. Това ѝ предложение беше отхвърлено. Изненадващо дори Рамадан Аталай от ДПС разкритикува тази идея и индиректно обвини ГЕРБ в популизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови