Енергийната комисия сменя още двама членове на КЕВР и решава за компенсациите за общините

Йорданка Веселинова 01 февруари 2022 в 08:20 1650 0

На две извънредни заседания днес парламентарната комисия по енергетика трябва да смени още двама от членовете на Комисията за енергийно и водно регулиране и да реши дали ще въведе компенсаторен механизъм за високите цени на тока за общини, болници, училища и религиозни храмове.

Първото заседание на комисията ще започне в 10 ч. и на него първо трябва да се приемат правилата за провеждане на жребий за прекратяване мандата на двама от членовете на КЕВР, а след това да проведе и жребият.

След приетия в петък законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката броят на  членовете на КЕВР окончателно бе намален от 9 на 5. В последния работен ден миналата седмица депутатите решиха парламентарната комисия да определи с жребий, по приети от нея правила, кои други двама членове на комисията с икономически и юридически стаж да бъдат освободени.

Второто за деня извънредно заседание на енергийната комисия и ще започне в 14 ч. То се свика по искане на ПГ на ГЕРБ-СДС, които събраха необходимите 7 подписа за извънредно заседание. ГЕРБ настояват за спешно разглеждане на тяхното проекторешение за въвеждането на компенсации в пълен размер за някои небитови крайни клиенти на електроенергийния пазар. Според бившия енергиен министър Делян Добрев са нужни бързи решения. Той настоява още проекторешението да бъде и първа точка в дневния ред за пленарното заседание в сряда.

Идеята за това предложение на ГЕРБ се роди миналата сряда по време на заседанието на комисията по енергетика, когато Дани Каназирева поиска храмовете да преминат от свободния на регулирания пазар и така да не получават високи сметки за ток. Поводът беше новината, че Рилският манастир въвежда режим на тока заради рекордната сметка от 28 000 лв. Това ѝ предложение беше отхвърлено. Изненадващо дори Рамадан Аталай от ДПС разкритикува тази идея и индиректно обвини ГЕРБ в популизъм.

Ден по-късно ГЕРБ-СДС внесе проект за решение за компенсации. Делян Добрев мотивира предложението с невъзможността на някои небитови обекти да генерират приходи, чрез които да компенсират високите сметки за електроенергия. Той обаче не предложи откъде да дойдат средствата за въпросните компенсации. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!