Ексклузивно Изборът на нов патриарх ще е между Григорий Врачански, Гавриил Ловчански и Даниил Видински

ЕИБ инвестира 10 млн. евро в българската космическа компания EnduroSat

Финансирането ще подпомогне разработката на софтуерно дефинирани наносателити и нова споделена услуга за изстрелване и операции в космоса

OFFNews 26 август 2021 в 13:09 2788 0

Днес Европейската инвестиционна банка (ЕИБ), институцията за дългосрочно кредитиране на Европейския съюз и EnduroSat, бързо развиваща се българска компания, която осигурява решения за глобалния космически пазар, обявиха споразумение за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро.

Средствата са по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подкрепен от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), създаден от ЕИБ, за да подпомага европейски дружества по време на пандемията от КОВИД-19.

Инвестицията на ЕИБ ще подкрепи растежа на EnduroSat и създаването на работни места за по-нататъшно развитие на иновативни, високоефективни и ценово достъпни наносателити и услуги на компанията, предназначени за бизнес, изследвания и научни екипи от цял свят. Тя ще подпомогне и разрастването на революционната споделена услуга за изстрелване и операции в космоса (Shared Satellite Service) на EnduroSat. Тази нова концепция демократизира достъпа до космически данни. Тя позволява на клиентите да наемат сателитите на компанията, за да изстрелват сензори и инструменти, вместо да разработват свои собствени сателити.

Споделена услуга за изстрелване и операции в космоса рационализира космическите операции като покрива всички аспекти от процеса - от включване и изстрелване в орбита на полезни товари (товар на клиента) до контрол и управление на данни чрез опростен потребителски облачно базиран интерфейс. Целта е да даде тласък на космическите иновации чрез осигуряване на лесен достъп до космоса за далновидни предприемачи, учени и технолози. Този нов достъп до космически данни ще окаже и положително въздействие върху околната среда тъй като ще са необходими по-малко неголеми спътници, което ще намали космическите отломки.

„Подписването на първия договор за рисково дългово кредитиране в България по линия на Европейския гаранционен фонд с EnduroSat – българска scaleup компания, е много добра новина за българската икономика и за конкурентоспособността на Европа като цяло. Така се насърчава новия космически промишлен сегмент, който цели да демократизира и подобри достъпа за всички до космоса и свързаните аерокосмически технологии и приложения по начин, съобразен с околната среда. Това ще благоприятства заетостта и иновациите в един бързо променящ се сектор на върхови постижения, който ще определя нашето бъдеще”, заяви вицепрезидентът на ЕИБ Лиляна Павлова.

Изпълнителният директор и основател на EnduroSat, Райчо Райчев, също е доволен от партньорството с Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).

"Инвестициите/финансирането ще рационализират нашата мисия да дадем възможност на академичните среди, компаниите и научните екипи от цял свят да изпитват и валидират своите технологии в космоса. EnduroSat вложи много труд за разработване на софтуерно дефинирани наносателити, които предлагат опростени операции в орбита и обработка на данни. Нашата споделена услуга за изстрелване и операции в Космоса опростява из основи процеса на пренос на вашите полезни товари в космоса за значително по-кратко време”, каза той.

Глобалната космическа икономика бележи почти два пъти по-голям ръст от останалата икономика (преди кризата, породена от КОВИД) и претърпява значителни промени. На този пазар, на който дълго време преобладаваха държавни предприятия, сега навлизат много нови частни компании. Според данни на Европейската космическа агенция (ЕКА), всяко евро, инвестирано в аерокосмическия сектор, осигурява средна възвращаемост от 6 евро за икономиката, което прави този сектор особено важен за растежа, конкурентоспособността и високотехнологичната заетост. Космическата технология в орбита и приложенията на Земята са от практическо значение за много браншове, включително морското дело, авиацията, земеделието, управлението на природните богатства, застраховането, търговията на финансовите пазари и логистиката.

Европейският съюз има водещи програми като „Коперник” и „Галилео”, които осигуряват на Европа възможности за независима дейност в космоса и също така е готов за промените в сектора за частни космически полети, наречен „Нов космос”, с различни механизми за финансиране. Групата на ЕИБ осигурява директно рисково дългово финансиране за бързо развиващи се вече утвърдени компании, а чрез Европейския инвестиционен фонд (ЕИФ) подкрепя различни фондове за рисков капитал за подпомагане на европейски космически фирми, намиращи се на по-ранен етап от развитието си. С директното финансиране на EnduroSat, ЕИБ добавя трета компания от сектора „Нов космос” към своето портфолио за рисково финансиране след финансирането на Spire Global и D-Orbit през 2020 г.

Освен чрез финансиране, ЕИБ подкрепя развитието на европейския сектор „Нов космос” и чрез своите консултантски служби в сътрудничество с Европейската комисия. Те изготвиха пазарно проучване за бъдещето на европейския космически сектор и създадоха Лаборатория за финансиране на космически изследвания на ЕИБ. Лабораторията осъществява връзка между космически компании и финансисти, като помага на компаниите да използват финансиране както от ЕИБ, така и от други източници за дългосрочно финансиране тип „търпелив капитал“.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Войната във въздуха на фронта в Украйна - част II