Държавната петролна компания трябва да се закрие, а акциите в ПИБ да бъдат продадени

Икономическият министър Кирил Петков дава на прокуратурата проекта за правителствен небостъргач за 190 милиона лева

OFFNews 23 юли 2021 в 10:27 25537 1

Със 7 милиона население България не може да си позволи да продава евтина работна ръка. Това могат да си позволят държави като Китай. Ние трябва да продаваме умна работна ръка. Това заяви министърът на икономиката Кирил Петков в новата видео рубрика на Министерския съвет "Властта говори! Открито".

Аз не мога да работя със зависимости. Не мога да работя така - някой да вдигне телефона и да ми каже какво да правя - отговори той на въпрос дали отново би участвал в управлението. Петков не изключи това, ако в бъдеще има кабинет, който му даде свобода на работа.

Петков коментира строителството на проекта за изграждане на правителствен комплекс на територията на София Тех Парк.

"Не откривам смислена причина защо този трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в един небостъргач ми се струва безумна идея. Нямаме нефтени находища, тези 90 хил. квадратни метра... Стори ми се абсолютно нецелесъобразно. Тези 190 млн. една фирма е спечелила конкурса без търг. Процесът е безумен, въобще и идеята да го има. Процедурата законово е нарушена, подготвяме сигнал към прокуратурата за този комплекс. Въпросът е каква част от сумата може да си възвърне държавата. Идеята е била част от министерствата да се преместят там. Какво се случва със сградите от центъра, от които държавните служители биха се преместили? Край на този проект, ще го спра на момента", каза икономическият министър.

Според Петков България трябва да се фокусира върху производства с висока добавена стойност и много иновативни компании да изнасят на външните пазари.

"Най-смислено е иновациите да влязат в Министерството на икономиката и цялата система да финансира иновативните компании. Да направим общ борд между Министерството на образованието и Министерството на икономиката. Този борд да навигира накъде да се насочват средства", каза министърът.

На въпрос защо компании като VW, Microsoft и Amazon заобикалят България, Кирил Петков обясни, че големите инвеститори са с визия за 40 години напред.

"Трябва да мислим кои са доставчиците и клиентите, а не просто да кажем: Ела в България, защото е много красиво. Много е важно, че брандът на България трябва да излезе: Имаме 0 корупция в правителството. Има ли прозрачност - няма корупция. Продавах идеята за дългосрочна нулева корупция", подчерта още той.

На въпрос каква ще бъде съдбата на Държавната петролна компания, икономическият министър отговори, че така и не е разбрал защо е необходима такава.

"Имаме два проблема, които трябва да се решат. Единият проблем е държавният резерв. Не работи по оптимален начин, изтичат пари. Идеята на компанията беше да управлява този държавен резерв. Конкуренцията на пазара е много малка. Аз бих затворил петролната компания. Бих направил и цялостна ревизия на дейността на държавния резерв. Да направим по-честни търгове, в които да участват повече компании", добави той.

По повод инвестицията на държавата в Първа инвестиционна банка, Петков бе категоричен, че държавата трябва да излезе от тази си собственост.

Преди малко повече от година държавата, чрез Българската банка за развитие (ББР), придоби 70% от увеличението на капитала на Първа инвестиционна банка на проведения от нея аукцион. Става дума за акции за около 140 млн. лв., с което държавата става акционер в институцията с дял от малко под 19%.

"Не ѝ е ролята на държавата да бъде акционер в търговски банки. Трябва да имаме човек в борда на ПИБ, да следим пазарните цени и да излезем без да загубим пари", каза министърът.

Според него уволненията в Българската банка за развитие са били абсолютно законни.

"Можеше да го направим много по-лесно. В затворена стая да се договорим тихомълком да се подменят - да няма проблеми за тях и за нас. Но исках да има пълно изсветляване какво се е случило в тази банка. Никога никой да не смее да направи това, което беше направено с тази банка. Отне ни 7 седмици да го направим, но се радвам, че българското общество се запозна с този проблем", каза още Петков.

Той коментира и актуализацията на бюджета. Според него сега 42% от пенсионерите са под линията на бедността, а след нея никой да е.

"Не трябва да има хора, които са работили през целия си живот и живеят под линията на бедността. Балансираният бюджет ще стане през растеж, не през рязане на пенсионни разходи", категоричен е министърът.

Според Петков колкото и нелогично да звучи санкциите по закона "Магнитски" са имали положителен ефект за имиджа на България.

"Абсурдно е при всички неща, които изкарахме наяве, прокуратурата само да стои и да гледа. Съдебната система трябва да заработи по начин, по който този тип хора, които "Магнитски" обяви, трябва да се обявяват отвътре. Самите инвеститори казаха: Това може би е точката на преобръщане на този модел", посочи той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови