Държавата си прибира ''златния гьол'' на Капитан Андреево

Напоителни системи платили 2800 лева за ремонт на колата на майката на директора на държавната фирма

OFFNews 07 юни 2021 в 14:59 10135 0

Новото ръководство на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) ще преразгледа договора за т. нар. "златен гьол" на Капитан Андреево. Това обяви пред БНР агроминистърът проф. Христо Бозуков.

Дезинфекцията на превозните средства, влизащи от Турция, е възложена на частна фирма, вместо сериозните постъпления да се реализират от самото държавно ведомство.

През уикенда проверка на НАП установи, че половината от касовите апарати на "Пи. Еф. Си." на пунктовете "Капитан Андреево", "Лесово" и "Малко Търново", не са свързани към сървърите на приходната агенция и не отчитат приходите от събраните такси.

"Заради неработещите касови апарати в бюджета не са внесени над 10 милиона лева", посочи шефът на НАП Румен Спецов и обяви, че започва проверка дали става дума за умишлено укриване на оборот. Дейността по обеззаразяването на превозните средства на границата с Турция вече седма година е отдадена на "Пи. Еф. Си.", за което фирмата получава завидната комисиона от 20% от събираната такса.

Според проф. Бозуков БАБХ е сключила редица съмнителни договори и това е една от причините за освобождаването на досегашния изпълнителен директор на агенцията.

„Сега, с влизането на новия директор, ще имаме достъп до цялата информация в БАБХ и ще излязат много интересни неща, не само по този случай“, коментира министърът на земеделието по казуса с т.нар. „златен гьол“, който е причина за отстраняването и на други директори на Агенцията.

Много от дейностите, които БАБХ трябва да изпълнява, са прехвърлени на частни фирми под предлог липса на достатъчно капацитет и средства, а всъщност сключените договори показват, че сумите, за които са сключени, са доста сериозни, добави министърът.

Относно освобождаването и на директори на държавни горски предприятия министър Бозуков посочи, че тези предприятия не са добри стопани на българската гора и са се превърнали в дърводобивници, „защото от финансовите резултати зависят и техните заплати, които са немалки“.

Христо Бозуков огласи информация, че в определени райони населението се агитира и „притиска в една или друга посока“ от служители на горските предприятия, включително със служебен превоз със свалени опознавателни знаци.

Той акцентира върху засиления контрол върху плановата и санитарната сеч и мораториума, който бе наложен със заповед. „И ако това не се изпълнява, нищо не пречи и тези новоназначени също да си заминат.“

За проверката в „Напоителни системи“ министърът на земеделието уточни, че по първична информация изготвеният доклад доказва, че с вътрешен одит няма как да се постигне контрол.

Има скорошен доклад на Сметната палата за „Напоителни системи“, който не е предоставен на министъра и министерството като принципал на дружеството, стана ясно още от казаното от проф. Бозуков.

„Предполагам там има доста критични забележки, особено върху обществените поръчки. Освен това аз имам вече и доста сериозна информация за нарушения, които са извършвани в „Напоителни системи“, доста са. Най-дребният – това, че е извършен ремонт на автомобил, който е собственост на майката на директора на „Напоителни системи“, за около 2800 лева, за сметка на предприятието“, разказа министърът.

Тепърва предстоят проверки в ДФ „Земеделие“, защото там проблемът е най-тежък и най-сериозен, подчерта Христо Бозуков.

„Там трябва да се влезе с независим одит. Там има затлачени неща от години“, категоричен е служебният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови