Бюджетът мина в комисия: Бизнесът остава без компенсации за високите цени на тока

Йорданка Веселинова 28 юни 2022 в 20:45 3919 1

Гласуване в Комисията по бюджет и финанси

Снимка БТА/Минко Чернев

Комисията по бюджет и финанси прие актуализацията на държавния бюджет за 2022 г.

След повече от 4-часов дебат парламентарната комисия по бюджет и финанси прие на второ четене актуализацията на Държавния бюджет.

След две поредни извънредни заседания на ресорната комисия ЗИД на Закона за държавния бюджет за 2022 г. мина с 20 гласа "за", 0 "против" и 0 "въздържал се".

Вчера пари, днес план

След като вчера ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане прекроиха актуализацията и след спешния анализ на Министерството на финансите, членовете на комисията решиха и откъде да дойдат парите за гласуваните от опозицията допълнителни харчове.

Актуализация на опозицията. За 11 часа ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане пренаписаха бюджета

Вчера новото мнозинство реши да даде повече пари за сценичното изкуство, за ремонта на Богословския факултет на СУ, както и на Зографския манастир. Ден по-късно, по предложение на Асен Василев, припознато от председателя на бюджетната комисия, се реши, че тези допълнителни средства ще дойдат от допълнителните приходи от ДДС.

Георги Гьоков поправя поправката на "Възраждане"

Преди няколко часа депутатите приеха актуализацията на бюджета на НЗОК и гласуваха 10% увеличение на заплатите в НЗОК и допълнителни 14 милиона лева за скъпоструващото лечение и трансплантации на деца.

В 6 без 5: ГЕРБ, ДПС и ИТН удариха рамо на Възраждане за промени в бюджета на НЗОК

След като в последния момент НС прекрои бюджета на НЗОК с предложение на "Възраждане", което мина с подкрепата на  ГЕРБ, ДПС, ИТН, се наложи и поредната редакция на Държавния бюджет. Социалният министър в оставка Георги Гьоков предложи редакция в преходните заключителните разпоредби, според коиято средствата за увеличаване на заплатите могат да се увеличат с до 5,5 млн. лв. т.е. максимум 10%. 

Предизборно наддаване в бюджета

Депутатите отхвърлиха поисканото от "Възраждане" увеличение на заплатите на административните служители на Народното събрание. Това предложение бе отхвърлено.

Без спор за Държавния дълг

Комисията подкрепи предложението на МФ да се увеличи таванът на държавния дълг - от 7.3 млрд. лв. до 10.3 млрд. лв. С новия дълг ще бъдат рефинансирани предстоящите плащания през първото тримесечие на 2023 г. по падежиращи държавни облигации на международните финансови пазари. Вицепремиерът Асен Василев на няколко пъти е заявявал, че сега условията за теглене на нов дълг са по-благоприятни и това е причината за вземането на трите милиарда сега, а не догодина.

С промяната максималният размер на държавния дълг към края на годината ще достигне 38.5 млрд. лв. или 25.6% от БВП.

Тази промяна неочаквано мина без спорове и дебати. Преди вота на недоверие, който свали правителството "Петков", представители на опозиционните партии - ИТН, ГЕРБ, ДПС и "Възраждане", отправяха критики към тази идея. Днес обаче членовете на комисията от партиите от новото мнозинство видимо се успокоиха и приеха идеите за вдигането на тавана на дълга.

Заеми за "Булгаргаз" и "Булгартрансгаз"

Държавните газови дружества "Булгаргаз" и "Булгартансгаз" ще вземат държавно гарантирани заеми за общо 532 млн. евро. "Булгаргаз" ще вземе 150 млн. евро, за да осигури алтернативни на руските количества, а "Булгартрансгаз" - 382 млн. евро, които ще се използват за три проекта - разширението на хранилището в Чирен, газовата връзка със Сърбия и за да си изпълни задълженията по европейска директива за условията за достъп до газопреносни мрежи.

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова изрази опасения, че така може да се фалира "Булгаргаз". От ГЕРБ изразиха съмнения, че не е описано за какво ще отидат средствата. Финансовия министър в оставка заяви, че парите за "Българгаз" са за текущи плащания, а тези за "Булгартрансгаз" - за инвестиции.

Румен Гечев от БСП предложи редакция, според която за всяко плащане следва да е ясно дали е за нови задължения и инвестиции. 

25 стотинки отстъпка за евтин бензин, дизел и газ

Комисията подкрепи отстъпката от 25 стотинки за литър от най-евтините бензин А95, дизел без добавки, втечнен нефтен газ и природен газ. 

Петър Чобанов от ДПС се обяви срещу това предложение и заяви, че още преди въвеждането на тази мярка, тя е довела до скок в цените. Александър Иванов от ГЕРБ пък заяви, че не е редно за тази мярка да се отделят 150 млн. лв. бюджетни средства. След това депутатът направи внушение, че отстъпката няма да може да се предоставя от бензиностанции на самообслужване. От МФ контрираха, че и в тези бензиностанции ще има отстъпки. Без такива ще са ведомствените бензиностанции.

Бившият енергиен министър Делян Добрев заяви, че мярката е зле таргетирана и обясни, че по-богатите, които пътуват повече и на седмица пълнят по два резервоара гориво ще имат по-висока отстъпка от по-бедните, които използват един резервоар за 2 месеца. Асен Василев контрира и заяви, че мярката не е таргетирана правилно, защото през 2016 г. правителството на ГЕРБ не е въвело електронната идентификация.

Без компенсации за бизнеса за високите цени на тока

Бившият енергиен винистър Делян Добрев предложи компенсация за небитовите крайни клиенти на електрическа енергия в размер 80 на сто от разликата между реалната средномесечна борсова цена на сегмента „ден напред" на „БНЕБ" ЕАД за съответния месец и базовата цена в размер 150 лв./MWh. Йордан Цонев от ДПС поиска компенсация в размер на 80%, но при базова цена от 200 лв./MWh. От Министерството на енергетиката съобщиха, че нямат справка колко ще струват на бюджета тези две предложения. Венко Сабрутев от ПП заяви, че е недопустимо да се гласуват неостойностени мерки. Той твърди, че това ще струва милиарди и ще се отрази негативно на цялата енергетика.

Председателят на КЕВР Станислав Тодоров заяви, че в момента Фонд "Сигурност на електроенергийната система" няма достатъчно средства, за да осигури нови компенсации. По думите му първо трябва да се осигурят приходите на Фонда, а едва след това да се мисли за компенсации. Според него ако това не се случи, то разликата ще бъде поета от битовите потребители, чиито сметки ще бъдат увеличени. Компенсациите за бизнеса се изплащат до 1 юли, когато КЕВР следва да определи цената за битовите потребители за следващия сезон.

В крайна сметка комисията отхвърли предложенията на ГЕРБ и ДПС. Промени са възможни при гласуването на актуализацията на бюджета в зала утре.

Депутатите обаче по погрешка приеха предложението за срока, от който влизат вече отхвърлените компенсации. При прегласуването депутатите се поправиха и го отхвърлиха.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови