В 6 без 5: ГЕРБ, ДПС и ИТН удариха рамо на Възраждане за промени в бюджета на НЗОК

Допълнителните 14 милиона лева за скъпоструващото лечение и трансплантации на деца са за сметка на средствата за COVID-19 ваксини

Ружа Райчева 28 юни 2022 в 16:33 9811 1

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов говори с лидера на

Снимка Владимир Шоков/БТА

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов говори с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов в пленарната зала.

Две предложения на "Възраждане" за промени в бюджета на НЗОК до края на 2022 г. получиха изненадваща подкрепа от ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ". Първото изменение предвижда 10% увеличение на заплатите на персонала в НЗОК, а второто - 14 милиона лева увеличение на средствата за скъпоструващо лечение и трансплантации на тежко болни деца. 

Целият законопроект за изменение и допълнение на бюджета на Националната здравноосигурителна каса бе приет единодушно на второ четене, като от 226 гласували народни представители всички гласуваха "за", а "против" и "въздържали се" нямаше.

Първоначално от "Възраждане" бяха предложили допълнителни 12 милиона лева увеличение на средствата за заплати на персонала в НЗОК, но в пленарната зала техният депутат Георги Георгиев внесе поправка за увеличение на средствата с 2 милиона и 100 хиляди лева от 1 юли.

Георгиев заяви, че според партията му персоналът в НЗОК има нужда от допълнително увеличение на възнагражденията предвид високата инфлация и факта, че от години не са получавали такова.

"Сумата бе намалена, защото постигнахме договореност със синдикатите, че тази сума ще е достатъчна. Ръководството на НЗОК имат отговорността, заедно със синдикатите, да разпределят тези средства поравно спрямо нуждите", обясни Георги Георгиев в кулоарите на парламента. 

Съпартиецът му Петър Петров обяви, че с приемането на второто им предложение е "била възстановена една несправедливост" при първото гласуване на бюджета на НЗОК през февруари. Предложението на "Възраждане" е парите за скъпоструващо лечение и трансплантации на тежко болни деца да бъдат увеличени с 14 милиона лева. Така общата сума, предвидена в НЗОК за целта, възлиза на 51 милиона лева за 2022 г.

Петър Петров заяви, че се надява тези средства да спасят живота на тежко болните деца: "Убеден съм, че това предложение ще получи мнозинство и при гласуването на държавния бюджет", каза той.

14-те милиона лева ще бъдат взети от средствата заделени за поставяне на ваксини срещу COVID-19 на здравноосигурени лица. Предвидените 120 милиона за поставяне на ваксини се намаляват на 106 милиона лева.

Двете предложения, внесени от лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов, изненадващо бяха подкрепени от парламентарните групи на ГЕРБ, ДПС, ИТН, въпреки че от ИТН не ги подкрепиха по време на заседанието на бюджетната комисия, когато се обсъждаше бюджета на НЗОК на второ четене.  

Междувременно предложението на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ - за допълнителни 2 милиона лева здравноосигурителна помощ за тотална зъбна протеза, не се прие. "Възраждане" върна жеста на ДПС и подкрепи предложението на Карадайъ заедно с ГЕРБ, но от ИТН гласуваха "против" и така наклониха везните.

Какво се предвижда в бюджета на НЗОК? 

С приетите днес изменения се предвижда ръст на здравноосигурителните приходи в общ размер на 111,8 милиона лева от трансфери за здравното осигуряване.

Предвидени са средства за шест месеца в размер на 
118,5 милиона лева за допълнителни трудови възнаграждения на медицинския персонал при обявяването на извънредна епидемична обстановка. Тъй като извънредната епидемична обстановка беше отменена на 1 април 2022 г., отпада основанието за изплащане на допълнителните възнаграждения на болничния персонал, в резултат на което очакваните икономии са в размер 46,2 милиона лева.

Общото нетно увеличение на приходи и трансфери в бюджета на НЗОК е в размер на 65, 5 милиона лева. Предвидените средства за текущи разходи средства е общо 62,2 милиона лева.

Тъй като от 1 юли дейностите по администриране на процесите, свързани с договаряне, отпускане, заплащане, предоставяне и контрол на помощните средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия за хора с увреждания преминават към НЗОК, е необходимо да се сформира нов административен капацитет в Централното управление на НЗОК и районните здравноосигурителни каси.

По тази причина е необходимо да бъдат осигурени допълнителни 100 щатни бройки за системата на НЗОК. Необходимите допълнителни средства за разходи за персонал са в размер на 4 милиона лева за 6-месечен период от юли до края на годината. За издръжка на административни дейности са предвидени 2,3 милиона лева.

Общо 55,9 милиона лева са предвидени за здравноосигурителните плащания.

*Тепърва на заседанието на парламентарната бюджетна комисия ще се правят преизчисления в Закона за държавния бюджет спрямо новоприетите предложения на "Възраждане" и затова е възможно да има промяна в общите разчети на бюджета на НЗОК. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови