Актуализация на опозицията. За 11 часа ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане пренаписаха бюджета

Йорданка Веселинова 27 юни 2022 в 21:55 7617 1

Архив

Снимка БТА/Минко Чернев

Комисия по бюджет и финанси в 47-ото Народно събрание

След 11-часов дебат актуализацията на бюджета придоби нов вид в ресорната парламентарна комисия. Новото мнозинство - ИТН, ДПС, ГЕРБ и Възраждане, прие редица редакции в закона, с които реално си създаде своя актуализация на бюджета. 

Заради многото редакционни предложения Законопроектът за държавния бюджет днес не бе гласуван в цялост. Очаква се утре, след извънредното пленарно заседание на НС за бюджетите на ДОО и НЗОК, да се проведе второ заседание на бюджетната комисия, която да продължи с редакциите по разходната част и окончателно да приеме актуализацията на второ четене.

След като свали кабинета, опозицията се успокои за бюджета

Миналата седмица опозицията свали правителството на Кирил Петков след успешен вот на недоверие за провала на кабинета във финансово-икономическата политика. Днес, по време на разглеждането на актуализацията, от ДПС, ИТН, Възраждане и ГЕРБ-СДС забравиха за думите си преди седмица и заявиха, че няма риск за държавните пари.

"Няма риск за бюджета, даже предлагаме повишаване на приходите със 760 млн. лв. Това не носи риск за финансовата стабилност на държавата", каза Йордан Цонев от ДПС. 

Предложението, което той мотивира с очаквана повишена събираемост на ДДС, бе подкрепено в ресорната комисия.

Вицепремиерът в оставка Асен Василев определи това искане като "цинично", а Искрен Митев от "Продължаваме промяната" предложи бас на лидера на КНСБ, че ако събраната сума от данъци в края на годината не достигне завишените със 760 милиона приходи, ще му купи вратовръзка. Освен това от ПП, ДБ и БСП припомниха мотивите на вота на недоверие, които се разминаваха с днешните тези на членовете на комисията от опозиционните партии.

Що е хляб? Депутатите опитаха да приемат нова дефиниция

Членовете на бюджетната комисия приеха по-широка дефиниция какво е хляб. Това бе необходимо заради отпадането на ДДС за хляба - мярка, заложена в антикризисния пакет. 

ПП предложи ДДС да отпадне за белия хляб, тип "Добруджа", както и за "типовия". 

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от ИТН цитира становище на Браншовия съюз на хлебарите и сладкарите, които твърдят, че с това ограничение с нулева ставка ще важи само за 1 процент от хлябовете в магазините, т.е. антикризисната мярка ще има нулев ефект. Той поиска да остане в сила само предложената дефиниция за хляб:

"Продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесването на пшенично брашно или от друга зърнена култура, самостоятелно и в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска и технологични добавки (при необходимост)."

В крайна сметка искането на Каримански бе прието. Това обаче означава, че за различни тестени изделия може да не се плаща ДДС, което отваря и голяма дупка в закона. В средата на май предприемачът Ивайло Пенчев, съосновател и изпълнителен директор на "Уолтопия", прогнозира, че "сега всяка кифла ще стане хляб".

Без по-висок акциз за цигари, пури, наргилета и електронни цигари

По-висок акциз за цигари и тютюневи изделия от 1 юли няма да има. Тук се чуха различни предложения за срока - БСП поискаха да е 1 август, ДБ - 1 септември, ГЕРБ - 1 октомври, а ДПС - 1 януари 2023 г. Депутатите отхвърлиха всички предложения в комисия, така че решението ще се взима в зала.

Финансовият министър в оставка напомни, че тъй като актуализацията се забави, то обнародването ще е след 1 юли и по този начин данъчни закони ще се променят със задна дата, което е противоконституционно. Ако същото се повтори в зала, то в бюджета тази година няма да влязат планираните 100 млн. лв. от повишен акциз на цигарите.

20% увеличение на заплатите на служителите в МВР

Служителите на МВР ще получават 20% по-високи заплати, реши комисията в НС. Това ще стане с отделянето на допълнителни 175 милиона лева за Министерството на вътрешните работи.

За целта до 30 септември министърът на вътрешните работи трябва да представи в Министерството на финансите доклад за направените структурни реформи.

Фандъкова поиска 142 млн. лв. допълнително за градския транспорт в София

Сторичният кмет Йорданка Фандъкова поиска допълнително финансиране от 142 млн. лв. за градския транспорт.

Тя посочи, че държавната субсидия от началото на годината е само 15 млн. лв, което е принудило общината да дофинансира със 170 млн., а това е 40% от данъците на столичани. По думите ѝ общината се нуждае от държавна подкрепа заради скока на цените на газа и тока.

Искрен Митев от ПП заяви, че цялата държава ще плаща помощи за община на ГЕРБ, която е и най-богатата в страната.

Още промени

От ДБ предложиха редакция в законопроекта за държавния бюджет, чрез която се улеснява дарението на храни с изтичащ срок на годност - отпадане на маркирането при даряването на храни и заместването му с електронно проследяване, както и увеличаване на прага от 0,5 на един процент на допустимите дарения. Промените засягат маркирането на стоката и процедурите в НАП. Вицепремиерът в оставка Асен Василев подкрепи предложението и заяви, че министерството на финансите не вижда проблеми с тази редакция.

Бе прието и предложението на ГЕРБ за отделяне на бюджетни средства за ремонта на Богословския факултет на СУ, както и на Зографския манастир. Освен това ще се заделят и средства за българска църква в Кипър. Пари ще се заделят и за помощ за храмовете и джамиите. Най-голям критик на тази мярка бе Румен Гечев от БСП, който заяви, че църквата е независима и следва сама да покрива разходите си. От ДПС и ИТН пък припомниха, че църквите и манастирите плащат скъп промишлен ток и заради това следва да им се помогне.

Освен това мина и предложението на ДБ Агенция "Митници" всеки ден да публикува свободния капацитет на данъчните складове. В пленарната зала ще се реши откога да се случва това.

От ГЕРБ предложиха още да се заделят 30 млн. лв. за оборудване на новия блок за трансплантации на МБАЛ Света Екатерина в столицата. Други 25 млн. лв. ще отидат за изграждане на детска болница в Пловдив, "след фалстарта в София", както заяви Кирил Ананиев.

По искане на ГЕРБ бяха гласувани 150 млн. лв. допълнително за увеличаване на заплатите в средното образование, както и за увеличаване на субсидиите за студентски столове и общежития, също и за студентските и докторантските стипендии.

5.5 млн. лв. повече ще получи Селскостопанската академия в София - за повишение на заплатите на учените до нивата на другите университети.

1.4 млн. лв. повече бяха гласувани за подкрепа на сценичните изкуства. Допълнително 2 млн. лв. ще бъдат дадени за повишение на заплатите в НСО, както и 2.5 млн. лв. - за областните администрации.

Предизборно наддаване за бюджета

От ИТН поискаха 9% ДДС за плодовете, зеленчуците и слънчогледовото олио, както и отпадането на ставката и на брашното, а не само на хляба, както е предвидено. Асен Василев заяви, че приемането на тази мярка ще ощети бюджета със 100 млн. лв. и не подкрепят предложението. Комисията отхвърли това искане.

От ГЕРБ-СДС пък поискаха 9% ДДС за плодове, зеленчуци, яйца, месо, брашно и продукти от първа необходимост. По думите на Ирена Димова в този сектор има и сива търговия и въвеждането на мярката би осветлило бранша. Асен Василев заяви, че това ще струва на бюджета 359 млн. лв. за 6 месеца. Това искане отново бе отхвърлено.

Бившият финансов министър Кирил Ананиев от ГЕРБ-СДС предложи намалената на 9% ставка за бира, вино и храна в ресторанти да продължи да действа до края на годината. По думите му така ще бъде подпомогнат туризмът. Това предложение не мина.

Не бе прието и предложението на Ива Митева от ИТН да се увеличат от 25% на 40% нормативно признатите разходи за адвокатите, които са на свободна практика, което би довело до намаляване на данъчната тежест за тях.

Комисията не прие предложението на Пламен Абровски от "Има такъв народ" за повишаване с 20 на сто на възнагражденията на служителите в Българската агенция по безопасност на храните. Не бе прието и предложението му за допълнително финансиране за увеличение на възнагражденията на персонала от Изпълнителната агенция за борба с градушките - със сума 1 366,6 хил. лв.

Актуализация на ръба

Още преди Министерският съвет да приеме актуализацията на бюджета на редовното си заседание преди няколко седмици, трите проектозакона бяха разпределени по комисии и се очакваше бюджетите да бъдат приети за около две седмици. Парите за МРРБ обаче скараха ИТН и ПП и министрите на Трифонов напуснаха заседанието на МС. Няколко часа по-късно лидерът на "Има такъв народ" обяви, че напускат управлението. Стана ясно още, че партията ще подкрепи само социалните мерки.

Големият бюджет се превърна в "жертва" на разкола в коалицията. Повечето комисии или не събираха кворум, или отхвърляха текстовете. Това се случи и на 9 юни в парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Актуализацията падна в комисия, ИТН се прегърна с ГЕРБ, ДПС и Възраждане

Преди две седмици актуализацията на бюджета обаче все пак мина на първо четене в зала след 5-часов дебат, протест и остраняване на председателя на НС Никола Минчев. 

Малките бюджети очаквано минаха на първо четене в зала - те бяха приети почти без спорове и в парламентарните комисии. От ИТН пък обявиха, че ще подкрепят само социалната част на бюджета и действително гласуваха "за". Против бяха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане". По-късно ИТН обявиха, че ще искат да се приеме "бюджет на парче". 

Управляващите се надяваха актуализацията да бъде приета до 27 юни, за да могат от 1 юли да влязат в сила антикризисните мерки. Заради отстраняването на Никола Минчев и последвалия успешен вот на недоверие обаче бюджетът остана на заден план. Очаква се тази седмица актуализацията окончателно да стане факт - миналия петък бюджетната комисия прие малките бюджети - на ДОО и НЗОК. Утре НС ще има извънредно заседание, на което те ще се гласуват. Очаква се големият бюджет да бъде приет в сряда - 29 юни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови