Румен Петков: БНБ лъже за сделката с печатницата

Нели Чолашка 22 август 2013 в 09:54 2674 10

Румен Петков. Снимка: БГНЕС
Румен Петков. Снимка: БГНЕС

БНБ лъже за сделката с печатницата, обяви социалистът Румен Петков пред "Нова телевизия". 

Това е поредната атака на Петков срещу намерението на Националната банка да създаде съвместно дружество  между печатницата на БНБ и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.

"Няма публична процедура и обявена обществена поръчка за сделката. Обществото трябва да знае какви са критериите, по които е подбран чуждестранният партньор.

Липсва яснота. Някой някъде в някой кабинет взел решение, че ще са онези белгийци, които всъщност са французи. Притеснително е, че по казуса няма становище на правителството.

И до ден-днешен съм убеден, че Сергей Станишев е бил информиран и фактът на мълчанието прави БСП съучастник", заяви социалистът, който не беше включен в листите на БСП на парламентарните избори.

"Печатницата на БНБ не се приватизира, прави се джойнт-венчър. БНБ знае какво върши.

С политиката си в кризата централната банка доказа способностите си да решава важните въпроси.

През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става въпрос за секретни неща, ето защо не очаквайте голяма публичност по въпроса", обяви също пред "Нова телевизия" вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

БНБ обяви на 19 юни намерението си да създаде смесено дружество с френската компания за печатницата си.

Последваха остри реакции предимно от страна на социалистите.

В резултат на това от ръководството на банката изпратиха писмо до председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, на когото се оплакаха от намеса в делата на независимата БНБ.

На извънредното си заседание миналата седмица, свикано заради ветото върху актуализацията на бюджета, депутатите решиха да се срещнат с ръководството на банката на първото си редовно заседание през есента.

Ден по-късно Софийска градска прокуратура обяви, че се е самосезирала за сделката от публикации в медиите и праща ДАНС да я провери.

„В момента в печатницата на Българска народна банка тече ремонт.

Независимо от проверката на прокуратурата, ангажимента, който някак си е мотивирал ръководството на БНБ да отиде на това решение, очевидно е неотклоним. Прокуратурата и ДАНС нямат значение", обяви още Румен Петков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!