Румен Петков: БНБ лъже за сделката с печатницата

Последна промяна на 22 август 2013 в 09:54 1953 10

Румен Петков. Снимка: БГНЕС
Румен Петков. Снимка: БГНЕС

БНБ лъже за сделката с печатницата, обяви социалистът Румен Петков пред "Нова телевизия". 

Това е поредната атака на Петков срещу намерението на Националната банка да създаде съвместно дружество  между печатницата на БНБ и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”.

"Няма публична процедура и обявена обществена поръчка за сделката. Обществото трябва да знае какви са критериите, по които е подбран чуждестранният партньор.

Липсва яснота. Някой някъде в някой кабинет взел решение, че ще са онези белгийци, които всъщност са французи. Притеснително е, че по казуса няма становище на правителството.

И до ден-днешен съм убеден, че Сергей Станишев е бил информиран и фактът на мълчанието прави БСП съучастник", заяви социалистът, който не беше включен в листите на БСП на парламентарните избори.

"Печатницата на БНБ не се приватизира, прави се джойнт-венчър. БНБ знае какво върши.

С политиката си в кризата централната банка доказа способностите си да решава важните въпроси.

През септември управителят на БНБ Иван Искров ще обясни цялата ситуация. Все пак обаче става въпрос за секретни неща, ето защо не очаквайте голяма публичност по въпроса", обяви също пред "Нова телевизия" вицепремиерът по икономическите въпроси Даниела Бобева.

БНБ обяви на 19 юни намерението си да създаде смесено дружество с френската компания за печатницата си.

Последваха остри реакции предимно от страна на социалистите.

В резултат на това от ръководството на банката изпратиха писмо до председателя на парламентарната бюджетна комисия Йордан Цонев, на когото се оплакаха от намеса в делата на независимата БНБ.

На извънредното си заседание миналата седмица, свикано заради ветото върху актуализацията на бюджета, депутатите решиха да се срещнат с ръководството на банката на първото си редовно заседание през есента.

Ден по-късно Софийска градска прокуратура обяви, че се е самосезирала за сделката от публикации в медиите и праща ДАНС да я провери.

„В момента в печатницата на Българска народна банка тече ремонт.

Независимо от проверката на прокуратурата, ангажимента, който някак си е мотивирал ръководството на БНБ да отиде на това решение, очевидно е неотклоним. Прокуратурата и ДАНС нямат значение", обяви още Румен Петков.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.08 2013 в 21:57

Не бе, не съм ти виновен аз, просто ти си тъп. Щом не правиш разлика между поръчка и съвместно предприятие, значи не си компетентен да обсъждаш темата.

22.08 2013 в 15:12

Нещастнико, толкова си жалък с дребните си заработени днес стотинки с мизерната си работа да ръсиш злоба и цинизми.

22.08 2013 в 14:29

Не, на 4-ти километър, за да е под компетентно наблюдение. Това не е поръчка, а съвместно предприятие -- от БНБ са обяснили, за тези, които знаят какво означават думичките.

22.08 2013 в 12:57

Да обявяваш за престъпник някой само защото не мисли като теб-именно това е КОМУНИЗЪМ, драги, комунизъм и пропаганда. Къде ще го затвориш, а? В Белене, Ловеч или Скравена?

22.08 2013 в 12:47

Да обявяваш за глупак някой само защото не мисли като теб-именно това е КОМУНИЗЪМ, драги, комунизъм и пропаганда.

22.08 2013 в 11:56

Ако това което Румен Петков казва е вярно ОК, само че той каза че от два месеца сърГей знае за случващото се и мълчи. А за златната акция в БТК нещо ще ти чуем ли мнението?

22.08 2013 в 11:23

Румен Петков е задкулисието, а БНБ не е направила нищо нередно. От глупост ли се връзвате на комунистическите номера, или сте част от пропагандата?

22.08 2013 в 11:22

Добре бе, този какъв е че изобщо го пускат по медиите? Бъдеш следствен и, да се надяваме, затворник? Малко ли са ни престъпниците, които са на власт, та трябва да пускат и интервюта с бившите.

22.08 2013 в 11:18

Какво значи "независима" БНБ? Не сме ли парламентарна република с върховен държавен орган Народното събрание?

22.08 2013 в 11:14

Къде сте, бе, красивия протест, нали сте против ЗАДКУЛИСИЕТО?