ДАНС влиза в БНБ заради сделката за печатницата

Последна промяна на 16 август 2013 в 11:24 2348 4

БНБ Снимка: Сергей Антонов
БНБ Снимка: Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) се е  самосезирала по публикации за създаване на съвместно дружество  между печатницата на Българска народна банка (БНБ) и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, съобщиха от СГП.

От прокуратурата са възложили на ДАНс да направи проверка по сделката.

На 19 юни БНБ обяви, че ще бъде създадено смесено дружество с един от най-големите производители на банкноти в света  - френската компания„Франсоа Шарл Обертюр Груп”(ФШОГ)за производство на банкноти в България. 

Последваха коментари, че това е скрита приватизация и дори заплаха за националната сигурност заради факта, че чужда компания ще печата българските банкноти.

На извънредното заседания на бюджетната комисия вчера председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) прочете писмо от ръководството на БНБ, в което от финансовата институция се оплакват от поведението на депутати, членове на комисията, които са се изказвали по сделката.

Те предлагат среща с депутатите и дори ги поканиха в печатницата.

Бюджетната комисия реши, че ще покани Управителния съвет на БНБ на първото си редовно заседание след ваканцията.

От БНБ коментираха проверката с писмо до всички медии:

БНБ изцяло се доверява на професионалния капацитет и институционална почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окаже пълно съдействие в хода на проверката.

Надяваме се тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи Печатницата на БНБ. Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ.

При така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен – до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати.

Дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.08 2013 в 13:11

Е как може колкото по-финансово неграмотен да си, толкова по-разпалено да се изокваш?

16.08 2013 в 12:10

БНБ се опита да продаде националната сигурност на България. Надявам се правоохранителните органи да не допуснат това престъпно посегателство срещу една национална институция, и да пресекат всякакви подобни опити за разрушаване държавния суверенитет, а виновните да бъдат сурово наказани за назидание.

16.08 2013 в 11:52

Искров, Маринов, Плевенлиев и Боко - на въжето! Да бъдат екекутирани публично на площад "Независимост", за назидание на предателите на Българския интерес.

16.08 2013 в 11:34

САЩ губят своята независимост именно с предоставянето на печатането на американската валута в ръцете на частната банкова организация Федерален резерв (ФЕД) през 1913 г. Отттогава доларът не се печата от правителството на САЩ, а от частно сдружение ФЕД, което заема пари на правителството и касира сериозни такси и данъци от дейността си. Оттогава за първи път личните доходи на американските граждани се облагат с данъци. Чрез облигациите на правителството ФЕД дори притежава депозитното право върху поземлената собственост на целите САЩати. Безбройните съдебни дела за отмяна на ФЕД са безуспешни до сега, а първият президент, който се опита да отмени ФЕД и да върне печатането на парите в ръцете на американското правителство, Джон Кенеди бе убит посред бял ден. Същият сценарий на световният икономически фашизъм е на ход и у нас, а ГЕРБ са послушните изпълнители. Да се чуди човек българска майка ли ги е раждала тези родопродавци!