ДАНС влиза в БНБ заради сделката за печатницата

Нели Чолашка 16 август 2013 в 11:24 2774 4

БНБ Снимка: Сергей Антонов
БНБ Снимка: Сергей Антонов

Софийска градска прокуратура (СГП) се е  самосезирала по публикации за създаване на съвместно дружество  между печатницата на Българска народна банка (БНБ) и „Франсоа Шарл Обертюр Груп”, съобщиха от СГП.

От прокуратурата са възложили на ДАНс да направи проверка по сделката.

На 19 юни БНБ обяви, че ще бъде създадено смесено дружество с един от най-големите производители на банкноти в света  - френската компания„Франсоа Шарл Обертюр Груп”(ФШОГ)за производство на банкноти в България. 

Последваха коментари, че това е скрита приватизация и дори заплаха за националната сигурност заради факта, че чужда компания ще печата българските банкноти.

На извънредното заседания на бюджетната комисия вчера председателят на комисията Йордан Цонев (ДПС) прочете писмо от ръководството на БНБ, в което от финансовата институция се оплакват от поведението на депутати, членове на комисията, които са се изказвали по сделката.

Те предлагат среща с депутатите и дори ги поканиха в печатницата.

Бюджетната комисия реши, че ще покани Управителния съвет на БНБ на първото си редовно заседание след ваканцията.

От БНБ коментираха проверката с писмо до всички медии:

БНБ изцяло се доверява на професионалния капацитет и институционална почтеност на прокуратурата и ДАНС и ще окаже пълно съдействие в хода на проверката.

Надяваме се тя да приключи възможно най-бързо, за да бъдат ограничени финансовите загуби, които ще претърпи Печатницата на БНБ. Тези загуби са следствие от спирането на поръчките за банкнотопечатане, които се очакват от един от водещите производители в света в лицето на ФШОГ.

При така създалата се ситуация се налага на по-голямата част от работниците и специалистите от цеха за банкнотопечатане да бъдe продължен принудителният отпуск – платен и неплатен – до приключване на проверката и обявяване на съответните резултати.

Дотогава БНБ няма да коментира публично този въпрос. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!