Прокуратурата потвърди: Бюлетините от Костинброд са годни за избори

Последна промяна на 27 юни 2013 в 13:02 1506 10

Бюлетините от Костинброд. Снимка: Сергей Антонов
Бюлетините от Костинброд. Снимка: Сергей Антонов

351 075 от бюлетините, които бяха задържани в печатницата в Костинброд, са годни и с тях може да се гласува. Това сочат резултатите от експертизата, която прокуратурата назначи за задържаното количество бюлетини.

Ден преди изборите на 12 май в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини. Това количество е извън договорената с Министерски съвет бройка, като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, е изпълнило задълженията си към правителството. Собственик на печатницата е Йордан Бончевобщински съветник от ГЕРБ в Костинброд и близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Заключението на експертизата показва, че само около 120 хил. от откритите бюлетини са негодни и по тази причина представляват технологичен брак или надпечат.

Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, включително и за чужбина, за където били заделени 40 хил. бюлетини.

Прокуратурата все още няма отговор на въпроса кой и защо е поръчал допълнителното количество бюлетини. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че собственикът на печатницата е променил първоначалните си твърдения, като е обяснил, че е допуснал грешка при изпълнението на поръчката. „Собственикът на печатницата е разпитан и казва, че вече разбира, че е допуснал доста грешки по отношение на целия производствен процес, по отношение на приемането и изпълнението на поръчката”, обясни на пресконференция Сарафов. Собственикът на практика е признал, че става въпрос за надпечат.

Все още обаче няма свидетели, които да обяснят за какво са били предназначени бюлетините. Тяхното наличие противоречи на логиката, защото за производството им са направени разходи, които един бизнесмен би искал да покрие, обясниха от прокуратурата. Как обаче е възнамерявал да възстанови разходите си - разследващите все още нямат отговор.

За повдигане на обвинения е рано да се говори, обясниха от прокуратурата. В момента се чака заключението на последната експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса дали в паметта на печатната машина е имало въведени и други данни за още бюлетини.

По разследването са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания и четири компютърно технически бюлетини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.06 2013 в 18:52

В МОМЕНТА Е ДЕПУТАТ ОТ БСП???

Хахахахаха, верно смях в залата.
Еееей, много болни мозъци в тази държава!

27.06 2013 в 18:30

нНе разбирам за какво се карат всички. Станишев е казал че без сигнала резултата е щял да бъде съвсем друг- тоест целта е постигната герб са загубили избиратели. А относно собственика на печатницата никой нищо не казва- създава я като член на БСП, минава в Герб, А В МОМЕНТА Е ДЕПУТАТ ОТ БСП.
Това е истината, ако си спомняте имаше разни истории на кого се обадил когато дошли баретите, но всичко се покри, както и други работи де........
Както обикновено куче влачи диря няма
Отново смях в залата, току що Евгени михаилов каза по бтв че закона изисква ако някой сгреши бюлетината да му бъде дадена НОВА, НО НЕ МОЖЕ ДА МУ БЪДЕ ДАДЕНА ТРЕТА БЮЛЕТИНА. Тоест трябвало е да бъдат отпечатани да кажем 8000000бюлетини допълнително.
Е тогава не ми се мисли какво би било ако бяха хванали 8 000 000 бюлетини повече

27.06 2013 в 16:40

Ами за предпочитане е пред "друг ми с*а в гащите" :)

27.06 2013 в 16:22

Не знам за герберастите, аз мога да ти кажа, че в такъв случай Гея щеше да каже само "Извинявайте сбърках" и да си прибере парите.

27.06 2013 в 15:15

Цитат на негербер :)

"Абе, ако имам печатница и напечатам 350 000 лв. и ме хванат с парите в печатницата - ще мога ли да се измъкна като кажа:
- Не съм пазарувал нищо с тях
- Някои друг е влязал в печатницата и ги е оставил (това че печатницата има 24 часа охрана и видео наблюдение е досадна подробност) и аз не съм ги видял 5 дена..."

Ще има ли отговор от гербер? :)

27.06 2013 в 15:08

От снимките ясно се вижда че бюлетините не са нарязани! А ако се режат на ръка ще си личи ча са менте след това. Също късе скриха собственика на печатницата? Защо Цацаров не привика Манолова да каже от къде е разбрала за бюлетините?

27.06 2013 в 14:45

На пресконференцията Цацата я нямаше,а на пьрвата беше ,това говори много,мрьсни превратаджии!!!

27.06 2013 в 14:19

"Заключението на експертизата показва, че само около 120 хил. от откритите бюлетини са негодни и по тази причина представляват технологичен брак или надпечат."

Е не, трябва да си малоумник да сътвориш подобна конструкция. Нали затова се надпечатва за да останат при брак бе умници. Да останат, а не да недосигнат. Количеството им не коментирам. Как да се повдигнат обвинения като няма за какво. Всичката й работа такава на нашата прокуратура. Само приказки, приказки, приказки. И каква стана тя. Опит за преврат, Фалшификация на изборите. Това че от прокуратурата нямат обяснение за някакъв факт - не означава престъпление.

В този случай или се правят на глупави или са глупави от главна прокуратура.

27.06 2013 в 13:38

И щом не могат да докажат кой е поръчителят... На практика може да е всеки. Може да са гербаджии, а може и да е всяка една друга партия, с цел да набута ГЕРБ. Значи, махайте ги всичките! И дайте да рестартираме процедурата наистина! : )

27.06 2013 в 13:09

Ами като е така - хайде сега касиране на изборите и рестарт.