Прокуратурата потвърди: Бюлетините от Костинброд са годни за избори

Юлиан Христов 27 юни 2013 в 13:02 2120 10

Бюлетините от Костинброд. Снимка: Сергей Антонов
Бюлетините от Костинброд. Снимка: Сергей Антонов

351 075 от бюлетините, които бяха задържани в печатницата в Костинброд, са годни и с тях може да се гласува. Това сочат резултатите от експертизата, която прокуратурата назначи за задържаното количество бюлетини.

Ден преди изборите на 12 май в складови помещения на печатницата „Мултипринт“ в Костинброд бяха открити 475 417 бюлетини. Това количество е извън договорената с Министерски съвет бройка, като дружеството, което е ангажирано с отпечатване на бюлетините, е изпълнило задълженията си към правителството. Собственик на печатницата е Йордан Бончевобщински съветник от ГЕРБ в Костинброд и близък на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов.

Заключението на експертизата показва, че само около 120 хил. от откритите бюлетини са негодни и по тази причина представляват технологичен брак или надпечат.

Бюлетините са били предназначени за всички избирателни райони в страната, включително и за чужбина, за където били заделени 40 хил. бюлетини.

Прокуратурата все още няма отговор на въпроса кой и защо е поръчал допълнителното количество бюлетини. Зам. главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че собственикът на печатницата е променил първоначалните си твърдения, като е обяснил, че е допуснал грешка при изпълнението на поръчката. „Собственикът на печатницата е разпитан и казва, че вече разбира, че е допуснал доста грешки по отношение на целия производствен процес, по отношение на приемането и изпълнението на поръчката”, обясни на пресконференция Сарафов. Собственикът на практика е признал, че става въпрос за надпечат.

Все още обаче няма свидетели, които да обяснят за какво са били предназначени бюлетините. Тяхното наличие противоречи на логиката, защото за производството им са направени разходи, които един бизнесмен би искал да покрие, обясниха от прокуратурата. Как обаче е възнамерявал да възстанови разходите си - разследващите все още нямат отговор.

За повдигане на обвинения е рано да се говори, обясниха от прокуратурата. В момента се чака заключението на последната експертиза, която трябва да даде отговор на въпроса дали в паметта на печатната машина е имало въведени и други данни за още бюлетини.

По разследването са разпитани 28 свидетели, направени са 29 огледа на веществени доказателства, 3 изземвания и четири компютърно технически бюлетини. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!