БНБ покани депутати в печатницата си

Нели Чолашка 15 август 2013 в 15:29 2524 3

БНБ Снимка: Сергей Антонов
БНБ Снимка: Сергей Антонов

Ръководството на БНБ изпрати писмо до председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев, с което отговаря на изказвания на членове на комисията по сделката за печатницата на банката.

Цонев прочете писмото в началото на днешното извънредно заседание на бюджетната комисия, което беше свикано, за да се произнесе комисията по ветото на президента върху актуализацията на бюджета преди да влезе утре в пленарна зала.

На 19 юни БНБ обяви, че ще бъде създадено смесено дружество с един от най-големите производители на банкноти в света  - френската компания„Франсоа Шарл Обертюр Груп”(ФШОГ)за производство на банкноти в България. ФШОГ печата банкноти за 70 държави в света.

Последваха коментари от страна на депутати от БСП, че това е скрита приватизация и че дори има заплаха за националната сигурност на държавата, ако чужда компания печата парите ни. Най-крайно се изказаха социалистите Румен Гечев и Румен Петков, който не е депутат в този парламент.

В писмото до Цонев БНБ определя това като решаване на вътрешнопратийни проблеми и борба за лидерство в една партия.

Те предлагат среща с бюджетната комисия и ги канят да посетят печатницата.

Владислав Горанов от ГЕРБ (бивш зам.-финансов министър) подкрепи ръководството на БНБ и обяви, че е недопустимо политици да се бъркат в делата на независимата централна банка.

"Няма държа в света, в която политици и експерти да не коментират дейността на националната банка", контрира румен Гечев.

По думите ми трябва да се коментира и анализира работата на БНБ, но професионално. Той продължава да настоява, че сделката на практика е приватизация.

"Не може това да се прави без да се представи в парламента. Банковата система и БНБ не са свещени крави", коментира още Гечев.

Подкрепи го и Георги Кадиев от левицата: "Започна да става навик на БНБ да удря шамар на всеки, който я критикува. 

Той напомни за случай, в който попита като общински съветник защо БНБ не се е намесила при отпускането на заем от Общинска банка, която е под особен надзор от централната банка, на сина на бившия председател на СОС Андрей Иванов.

Тогава БНБ изпрати подобно писмо, уточни Кадиев. И според него няма държава, в която БНБ да е свещена крава.

Петър Кънев от БСП се опита да защити правото на банката сама да решава технически въпроси.

По предложение на Йордан Цонев бюджетната комисия реши, че ще покани Управителния съвет на БНБ на първото редовно заседание на комисията след ваканцията.

Трябва да се прави разлика между институционална независимост и контрол, смята и Цонев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!