Нова тв купи сайтовете на "Дарик" заедно с Abv.bg и Vbox7

Последна промяна на 06 август 2013 в 10:03 18195 10

Abv.bg също е част от сделката с Нова броудкастинг груп
Abv.bg също е част от сделката с Нова броудкастинг груп

Собственикът на Нова телевизия Нова Броудкастинг Груп обяви, че е купил компанията „Дарик Нет”.

Нова Броудкастинг е придобила 70 % от „Дарик Нет” АД. След финализиране на сделката тя ще стане собственик на всички сайтове, част от „Дарик Уеб”, както и на най-голямата дигитална медийна компания в страната – „Нетинфо” АД.

Активите на компанията ще включват популярните платформи за видео обмен и видео съдържание VBOX 7 и Nova Play, имейл платформата abv.bg, сайтовете за новини Vesti.bg, DarikNews.bg, Novanews.bg и сайтовете за спортни новини Sportni.bg и Gong.bg.

Цената на сделката не се съобщава. Уебсайтовете на двете медийни групи са отбелязали над 750 милиона импресии средно месечно в периода април-юни 2013 г., се отбелязва в съобщението на Нова Броудкастинг. Радиото не е включено в сделката.

 „Тази сделка променя изцяло „Нова Броудкастинг Груп”. С тази стъпка, която е част от стратегията ни непрекъснато да предлагаме все по-иновативни решения на нашите клиенти, ние вече ще имаме и отлични възможности за достигане на аудиторията в дигиталното пространство, които да им предложим. Очаквам с нетърпение да започнем съвместна работа с екипа на „Дарик”, каза Дидие Щосел, главен изпълнителен директор и зам.-председател на Борда на директорите на „Нова Броудкастинг Груп”.

В същото време "Дарик" публикува съобщение на сайта си, в което не се говори за придобиване, а за обединение на дигиталния бизнес на двете медии:

"Нова броудкастинг груп и „Дарик Уеб”създадоха дружество, която да обедини дигиталния бизнес на двете медии. Новата интернет компания Дарик нет ще затвърди позицията си на най-големия играч на интернет пазара в страната предвид факта, че Дарик придоби Нет инфо преди около три месеца."

„Искрено вярвам, че с тази стъпка Дарик уеб ще затвърди позицията си на онлайн пазара у нас, като в същото време ще има възможността да навлезе на нови територии. Ще съчетаем опита на голяма международна компания като MTG с водещата позиция на Дарик на местния пазар”, заяви основателят на компанията Христо Христов, който ще бъде изпълнителен директор на новото обединение.

„Потребителите ще разполагат с най-добрия продукт на пазара, а рекламодателите с най-голямото портфолио от сайтове в страната, което ще позволи реализирането на решения, които до момента родният ни пазар не е виждал. Бъдещето на медиите е в синергията на съдържанието между различните платформи”, сподели собственикът на Дарик радио и Дарик уеб Радосвет Радев.

Радев бе потърсен от наш репортер за коментар, но не бе открит.

Очаква се придобиването на групата от сайтове да бъде финализирано в края на септември и подлежи на одобрение от Комисията за защита на конкуренцията.  

Това е поредната голяма сделка с онлайн медии у нас само в рамките на няколко месеца. 

Само преди три месеца и половина "Дарик" обяви, че купува "Нетинфо" (собственик на най-големия български сайт abv.bg, както и на портала за видеосподеляне VBox и новинарския сайт Vesti.bg) - компанията, която сега продава. Обявената цена за сделката бе 12 млн. евро. Тогава сред кандидат-купувачите бе и Нова Броудкастинг, но офертата й е била по-ниска от тази на "Дарик".

Отново през април т.г. групата на Инвестор.БГ, която притежава сайтовете Dnes.bg, Investor.bg, Start.bg и др., бе продадена срещу 16 милиона лева на Bulgaria On Air.

В края на същия месец бе продaден и сайтът news.bg, като пред фондовата борса бе изтъргуван 87% от капитала на “Уеб Медия Груп” АД, собственик на един от най-старите български новинарски сайтове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.08 2013 в 01:09

Offnews, вас кога ще ви почукат на вратата едни симпатяги с бухалки в ръце, за да ви "купят"? Като гледам вие и още 5-6 саита, медии останахте независими.

06.08 2013 в 13:34

Bulgaia On Air е на ТИМ

06.08 2013 в 13:09

Абв само за спам го ползвах. Сега го и трия направо. Не май, а си се знае че Нова телевизия е вече под ръководството на герб заедно с още няколко медии, включително и този сайт.

06.08 2013 в 12:37

Само аз ли съм мнителен, защото при всяка една регистрация в тези сайтове, се иска електронна поща, а както се знае и чува май ГЕРБ са собтвеници на 30 % от NOVA, та вече ще са съсобтвеници с нас и на нашите адреси, чрез abv.bg ... После в България нямало полицейщина - дръжки!

06.08 2013 в 12:23

Интересен е Въпросът - Кой е с нас българите, кой застава зад изтормозените и честни българи? Предатели, предатели, предатели.

Господ да пази християнска България.

06.08 2013 в 12:20

Виждали сме и по-големи он-лайн импреии да се сгромолясват катастрофално. Дано останат независими, но такива "медии" които зависят само и единствено от българския пазар, рано или късно стават жертва на властта.

06.08 2013 в 11:54

prikachi.com/images/135/6411135i.jpg

06.08 2013 в 10:34

Допълвам -"Вероятно това е Нова и е с американците, дебелия лайнар с руснаците", столипинския мустакат олигарх КТБ …

06.08 2013 в 10:31

Което значи само едно -- скоро ще имаме нови дебели медийни (и други) лайнари. Явно никой от това правителство няма намерение да пресече укрупняването и монополизирането на бизнеса у нас.

06.08 2013 в 10:08

Това което става е ясно. някой вижда заплаха в медийната империя на дебелия мазен лайнар и се опитва да противодейства като гради конкурентна империя. Вероятно това е Нова и е с американците, дебелия лайнар с руснаците...