Министър Ковачева: ВСС да върне Тодорова. Съдийката: Коя е тя, че да се меси?

13 юли 2012 в 15:32 1850 0

Мирослава Тодорова. Снимка: Сергей Антонов
Мирослава Тодорова. Снимка: Сергей Антонов

Правосъдният министър Диана Ковачева поиска Висшият съдебен съвет да преразгледа решението си за дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова. Изказването й предизвика острата реакция на съдия Тодорова, която го определи като недопустима намеса в работата на ВСС.

"Диана Ковачева не може да се меси в решението на Висшия съдебен съвет (ВСС), защото е от изпълнителната власт. Не може да иска от ВСС да отмени решението", коментира пред журналисти съдия Мирослава Тодорова.

Министърката направи изказването си на брифинг в парламента. Тя заяви, че "ВСС трябва да намери начин да преразгледа решението си за съдия Мирослава Тодорова".

"Няма спор, че има извършени нарушения, свързани със забавено правосъдие. За миналата година има един такъв случай. Била е уволнена съдийка за 20 забавени дела, но нарушенията не са били толкова сериозни. Аршинът, с който се мери, не е еднакъв”, каза Ковачева.

Само ден по-рано правосъдната миистърка определи уволнението като нещо положително. Най-сетне трябвало да започне да се решава проблемът със забавянето на дела в България.

Тодорова категорично се разграничи от "подкрепата" на министър Диана Ковачева.

Тя коментира и протеста в нейна защита на близо 200 нейни колеги съдии днес с думите: "Това е изключително събитие, което показва, че самата система има жизнен потенциал за реформа". Тя благодари на всички нейни колеги и граждани за подкрепата и обяви, че я приема като подкрепа за кауза.

Съдиите: ВСС се разправя с хора, които критикуват статуквото

В защита на Мирослава Тодорова излезе със становище и Съюзът на съдиите в България (ССБ). То е подписано от членовете на управителния съвет на съюза. В него се казва, че ССБ винаги е отстоявал независимостта на българския съдия и се е противопоставял на опитите за противоконституционна намеса в работата на съда, в интерес на авторитета на съдебната система и на потребността на обществото от почтено правораздаване. Ето текста:

Доверието в съдебната система е немислимо без зачитане на правилата и авторитета на закона от висшия административен орган – ВСС. Буди недоумение използваният в случая подход при обезпечаване обективността на процедурата. Предвидената от закона конфиденциалност на производството до налагане на наказанието цели да бъде обезпечен авторитетът на действащия съдия, докато не е установено, при съблюдаване на предписаните гаранции, наличието на дисциплинарно провинение. По отношение на съдия Тодорова това правило бе пренебрегнато чрез разгласяване на самото образуване на образуваните срещу нея дисциплинарни производства.

Последното взето решение на съвета пренебрегва огласеното с влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд, че ВСС е длъжен да осигури правото на участие на привлечения към дисциплинарна отговорност, преди да бъде взето решение по същество от пленарния състав. Подобен акт е явна демонстрация на незачитане върховенството на закона.

Възмутителен е фактът, че подобно действие се предприема по отношение на съдия Тодорова, която с личния си авторитет, застава зад огласяване на проблемите в съдебната система. Анализът на фактите по образуваното срещу нея дисциплинарно производство следва да бъде отделен от отстояваната гражданска позиция в качеството й на председател на Съюза на съдиите в България. От публично изнесената информация обаче обективен анализ е невъзможен, а пренебрегнатото предписание за осигуряване на пълноценно участие на привлечения към дисциплинарна отговорност съдия, сочи на тенденциозно отношение, предприето с цел дискредитиране на представляващия най-голямата магистратска общност – Съюзът на съдиите в България.

Виждаме опит за внасяне на разделение в съсловието на съдиите в момент, който е решаващ за бъдещото управление на съдебната власт. Този акт на ВСС не е просто обикновено дисциплинарно производство, а представлява разправа с хората, позволяващи си да критикуват статуквото. 

Заявяваме пред колегите и пред цялото общество, че Съюзът на съдиите в България ще продължи и в бъдеще да отстоява ценностите, заложени в нашия устав. Взетото решение от ВСС не препятства пълноценното участие на съдия Мирослава Тодорова в работата на Управителния съвет и не засяга упражняването на функцията й председател на ССБ, се казва още в текста.

Прокурорите: ВСС уволни един от най-активните реформисти

В подкрепа на съдия Тодорова излязоха и от Асоциацията на прокурорите в България (АПБ). Според позицията на асоциацията спрямо Тодорова е приложено безпрецедентно отношение, което се доказва от липсата на подобни примери в досегашната дисциплинарна практика на ВСС. В текста се казва, че: "От решението на ВСС се очаква да бъде съобразено с конкретната натовареност на магистрата и на органа на съдебна власт, с качеството на неговата работа, с практиката на ВАС по жалби срещу наложени дисциплинарни наказания, и – преди всичко – да предлага равна мяра за всички". Прокурорите не отричат, че със забавянето на делата, на един магистрат трябва да бъде търсена дисциплинарна отговорност. В случая обаче:

До момента ВСС не е изложил публично убедителни доводи в полза на налагането на най-тежкото дисциплинарно наказания на съдия Мирослава Тодорова. Според АПБ отсъстват и примери в досегашната дисциплинарна практика на ВСС, които да показват, че спрямо съдия Тодорова законът е приложен със същата строгост, с която са разглеждани други случаи на неспазване на сроковете за изготвяне на мотиви към съдебни актове. Това ни кара да мислим, че наложеното наказание е несъразмерно тежко. Изпълнението му би довело до това, съдебната система да се лиши от доказан професионалист, а магистратската гилдия да бъде напусната от ярък и влиятелен свой представител.

В края на текста се заявява, че решението на ВСС дава основания за тревога, тъй като "ВСС е уволнил дисциплинарно не един от най-грешните, а един от най-активните по отношение на съдебната реформа съдии".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови