ВСС заседава извънредно за уволнението на съдия Тодорова

15 юли 2012 в 11:49 1722 0

Диана Ковачева Снимка: БГНЕС, архив
Диана Ковачева Снимка: БГНЕС, архив

В понеделник в 10.00 часа се свиква извънредно заседание на ВСС, в което трябва да се направи преглед на дисциплинарната практика на съвета. Това съобщи в ефира на БНР министърът на правосъдието Диана Ковачева. По думите ѝ на заседанието трябва да се обсъди доколко наложеното наказание на съдия Тодорова е адекватно и съответстващо на дисциплинарната практика на ВСС.

Тази практика трябва да е последователна и ако липсват критерии министърът ще стартирането на консултации за изработването на такива критерии. Ковачева обаче е категорична, че в случая със съдия Тодорова става въпрос за тежко нарушение, каквото е отказът от правораздаване. Според нея по-важният въпрос е не дали съдия Тодорова е извършила нарушение, а доколко наказанието ѝ е адекватно. 

Аз съм притеснена, че става въпрос за отказ от правосъдие. Това е нарушение на професионалните и етичните стандарти и сигналът не трябва да е, че се толерира такова отношение. Основната неяснота като чели остава е обстоятелството дали е едакватно наложеното наказание, обясни министърката.

"Съдиите работя в условията на една огромна натовареност, но какво ще бъде посланието към съдиите, които все пак намират време да решат делата си", попита Ковачева. Тя каза, че в последните 20 години въпросът с натовареността на съдиите не е решен, което несъмнено рефлектира върху работата на съдиите. 

ВСС има анализ за натовареността, но трябва да се направи много повече, коментира Ковачева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!