ЕК обезпокоена от записите за Мишо Бирата

Последна промяна на 13 юли 2012 в 17:40 1806 3

Европейската комисия

Европейската комисия била силно загрижена от разпространените преди година записи на разговори между българския премиер Бойко Борисов и директора на Агенция "Митници" Ваньо Танов, в които той разпорежда да се спре проверка във пивоварна на покойния Михаил Михов, по-известен като Мишо Бирата. Това пише днес изданието euractiv.com, позовавайки се на изказване на говорителя на еврокомисията Марк Грей.

Той заявява, че изпълнителният орган на ЕС е напълно наясно със записите, но не може да се произнесе по това какво е признал премиерът по отношение на тези записи.

В публикацията се обяснява подробно реакцията на премиера Борисов по изтеклите записи, направени от ДАНС и публикувани в таблоида "Галерия", сочен за близък до бившата барета Алексей Петров.

Публикацията е във връзка с излизането на предстоящия евродоклад по Механизма за сътрудничество и оценка. Очакванията са в този доклад София и Букурещ да получат малко по-добри новини на 18 юли. Въпреки това изданието отбелязва последното уволнение на Мирослава Тодорова от Софийски градски съд, която си спечели репутацията на най-строгия критик на властта. Уволнението ѝ е посочено като политически инсрумент, но до момента не е ясно какво ще е отражението на този случай в доклада.

Изданието коментира, че случаят със съдия Тородова много добре илюстрира взаимните нападки между изпълнителната и съдебната власт и взаимните им обвинения, че служат на мафията.

В статията се посочва, че България и Румъния са на път да се провалят на най-важния си тест, в който приключва петгодишният мониторингов период на наблюдение по механизма. Румъния е изправена пред безпрецедентна критика заради предполагаемите опити на правителството да ограничи правата и свободите, докато България е изправена пред повече съмнения за предполагаемите тесни връзки между държавни служители и организираната престъпност, пише още изданието.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.07 2012 в 10:46

Ми то си е притеснително. Той ББ по начало беше категоричен, че било "скалъпено", лъжа и нищо такова няма, пъ сега взел, че си спомнил всичко. ?!?
Ами притеснително е, тоя човек или е нагъл лъжец, или трябва да е с медицинска диагноза :).

Предвид поста му, и в двата случая май не е на място.

14.07 2012 в 10:44

Тези ще се поболеят от загриженост, обезпокоения и притеснения. Досущ като нашият славен главен прокурор. Каквото да стане - те са много притеснени. Крайно време е да се прекръстят на ЕК по притесненията, а у нас - Главен Притеснител..... пак е с "п" като прокурор.

13.07 2012 в 19:46

Тия са най-чевръстата бюрокрация в света. Мишо Бирата кога закри фабриката, кога се спомина, кога го опяхме, пък го и позабравихме.