Комисия ще проверява проекта "Белене"

Елица Мартинова 03 октомври 2012 в 12:11 1922 2

Мартин Димитров. Снимка БГНЕС.
Мартин Димитров. Снимка БГНЕС.

Правителството гласува в сряда да се създаде временна анкетна комисия, която да провери операциите по проекта за АЕЦ „Белене“ в периода 2002-2012 г.

От гласувалите 139 народни представители, 112 бяха "за", 19 - "против", а осем гласуваха с "въздържал се".

Предложението за анкетната комисия бе внесено от депутата на ГЕРБ Красимир Велчев.

Тя ще се състои от 13 депутати, излъчени пропорционално от парламентарно представените партии. Комисията ще трябва да представи своите заключения в рамките на два месеца.

За председател на анкетната комисията беше избран депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев, а за зам.-председател - депутатът от Синята коалиция Иван Иванов. 

В състава на комисията ще влязат Станислав Иванов, Дияна Йорданова, Светлин Танчев, Доброслав Димитров, Ралица Тодоров от ГЕРБ, Петър Димитров и Петър Курумбашев от Коалиция за България, Венцислав Лаков от "Атака" и независимият народен представител Марио Тагарински. ДПС ще представи допълнително решението си за своите представители. 

Въпреки че дебатиращите обявиха, че са съгласни със създаването на комисия за „Белене“, темата даде повод за множество нападки и разцепи парламента на „ляво“ и „дясно“ пространство.

„Временната анкетна комисия трябва да подреди фактите и да извади всички обстоятелства, включително и информация за консултантските фирми. Защо няма сключен договор за „Белене“, а има назначени редица консултантски фирми“, запита от парламентарната трибуна Мартин Димитров.

Според него анализът на проекта е необходим, за да се информира българският народ преди референдума.

„Да, ние сме съгласни да се създаде тази комисия и тя ще проверява вас, управляващи. „Булгаргаз“ е пред фалит, НЕК е пред фалит, състоянието на АЕЦ „Козлодуй“ също не е по-добро. Всичко, до което се докоснете, се разпада, уважаеми колеги от ГЕРБ“, заяви Румен Овчаров от БСП.

„Изказването ви е типичен пример за политическа демагогия, която няма да остане незабелязана от народа. Вие за пореден път използвате своите избиратели за политически дъвки“, бе отговорът на Диан Червенкондев от ГЕРБ.

Отношение в дебата взе и тъмносиният лидер Иван Костов, който за пореден път подчерта, че в основата на проблема за „Белене“ стои БСП.

„Защо вашето правителство се съгласи да плаща, без да има ясни параметри на проекта. Дълго време си мислех, че това се прави, за да се прокара руският интерес в страната. Започвам да подозирам, че е въпрос на комисионни и затова започна целият проект“, заяви Костов.

„Много се забавлявам с вас. Аз съм притеснен за това, което хората ще трябва да платят заради действията и бездействията на това правителство. Аз съм дълбоко убеден, че АЕЦ „Белене“ е необходим и полезен проект, но само ако мажоритарен дял в него има държавата“, обясни лидерът на социалистите Сергей Станишев.

Депутатът от ГЕРБ Диан Червенкондев за пореден път запита опозицията защо не е подписала договор с руската страна, след като счита проекта за нужен.

"Уважаеми колеги, това, което сме подписали, е договор. Ако не беше договор, на каква база руската страна отправи иск в парижкия арбитраж? Разликата между банановата република и България се нарича атомна енергетика, уважаеми колеги. Но явно маймуните вече са тук и подскачат по клоните на властта", разясни Петър Димитров от БСП.

По предложение на партия "Атака", която гласува "за" комисията, отчетите по работата ù ще бъдат излъчвани пряко по БНТ и БНР, за да са максимално прозрачни.

Преди дебатите около анкетната комисия за „Белене“ парламентът отхвърли предложението на БСП за отмяна на решението от 29 март, което спря строежа на атомната централа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови