Т. Дончева: Семейство Станишеви, ТИМ и "Монтерей" наредиха кабинета

06 юни 2013 в 08:29 15454 36

Татяна Дончева, Снимка: БГНЕС
Татяна Дончева, Снимка: БГНЕС

Уважавам Пламен Орешарски като финансист, но той прояви безхарактерност при съставянето на кабинета, като се превърна в четец на списък с министри. Позволи дори да му наложат секретарки и началници на кабинети.

Това коментира в сутрешния блок на Нова тв бившият депутат от БСП Татяна Дончева. 

Лична квота на Пламен Орешарски в кабинета не виждам освен Петър Чобанов  (министър на финансите). Но има сериозна квота на ТИМ, която се преплита с квотата на семейство Станишеви и техните приятели. Кръгът "Монтерей" и ТИМ са се намесили в сферата на сигурността, а в т.нар. ресурсни министерства са се спрели на подходящи кандидати, с които могат да си правят, каквото си искат, или които са техни служители, каза Дончева.

Дончева определни като особено смущаващо назначаването на Цветлин Йовчев за шеф на МВР, както и преместването на ГДБОП под шапката на ДАНС. Назначението на човек, посочен лично от Бойко Борисов като шеф на ДАНС, а после назначен за негов съветник и за съветник на президента Росен Плевнелиев, бившата депутатка разтълкува като задкулисна договорка да се запази ГЕРБ. Целта е и да се "осигури недосегаемоста на определена проблематика", каза тя, намеквайки за скандала със СРС-тата. Според Татяна Дончева в момента ГЕРБ жертва Цветанов, за да тушира общественото неодобрение, но не било изключено задкулисните играчи да пожертват и Бойко Борисов.

Запитана защо номинацията на Йовчев бе все пак добре приета, тя отговори: "С пиарските възможности на Моника Йосифова и фирмата й, с възможностите на ГЕРБ и медийната империя на Делян Пеевски може да се постигне позитивно говорене за известно време. Но това, което се стовари на Росен Плевнелиев, на предишния кабинет, може да застигне и Орешарски, прогнозира Татяна Дончева.

Юристката коментира и действията на прокуратурата по делото срещу Цветанов за подслушването. Тя бе скептична, че обвинителният акт ще доведе до присъда, тъй като в него са изпозлвани рядко прилагани в практиката юридически текстове за допустителност. "Нали разбирате, че няма началник, който да не може да бъде обвинен в такова нещо", поясни Дончева. Според нея обвинението срещу бившия вътрешен министър трябва да е, че е разпореждал подслушванията, като за това трябвало да се засекат маршрути, имало и хора, които биха потвърдили.

Татяна Дончева разкритикува прехвърлянето на службата за борба с организираната престъпност (ГДБОП) към ДАНС, защото ГДБОП поддържала тесни връзки с лица от престъпния свят с цел бизнес и изнудвания. Тази служа трябваше да бъде закрита и създадена отново от нови хора, а не да се внася като гангрена, като зараза в ДАНС. Как ще подейства това на морала на момчетата там, попита тя.

На въпрос щом новите назначения и преструктурирания в сферата на сигурността са толкова порочни, защо ЕС и НАТО не са реагирали остро, бившава депутатка отвърна: "Спрете да мислите, че ЕС и НАТО са ни гувернантки. Те гледат на нас като на цигани от Лом, ползват ни за пазар и работна ръка, но не ги интересува какво правим тук. Вътрешните работи са държавата са си нейни вътрешни работи."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!