Първо референдум за "Белене", после преговори

Елица Мартинова 01 октомври 2012 в 17:06 1848 1

Делян Добрев Снимка: БГНЕС
Делян Добрев Снимка: БГНЕС

„Има събрани 540 хил. легитимни подписи, подкрепящи референдума за АЕЦ "Белене". Това е желанието на най-висшата власт в държавата - народа, и няма как при това положение да водим преговори с частните инвеститори“, заяви на пресконференция министърът не икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев.

Той поясни, че е от огромно значение въпросът на референдума да бъде прецизиран, така че да не е подвеждащ за хората.

Като конкретен възможен вариант за въпрос Добрев посочи предложението на председателя на НС Цецка Цачева - „Съгласни ли сте България да вземе държавен дълг, за да построи АЕЦ „Белене“?“.

Министърът бе категоричен, че във въпроса трябва да присъстват и конкретните финансови условия по проекта „Белене“.

„Всеки гражданин трябва да знае какво ще му коства този проект, той ще се построи с нашите пари. В рамките на 20-30 години едно-две поколения ще плащат за него“, заяви зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ Димитър Главчев.

Той бе категоричен, че преди референдума ще се проведе информационна кампания, която да запознае всеки гражданин с темата.

Главчев уточни, че дебатите около въпроса на референдума ще започнат в парламента в най-скоро време.

„Веднага, след като бъдат изпълнени всички законови изисквания, ще проведем и самия референдум“, обясни зам.-председателят на парламентарната група на ГЕРБ.

Министър Добрев сподели предложението на премиера Борисов за електронен референдум и също даде за пример успешно проведеното през 2011 г. електронно преброяване.

„Ако е възможно, електронният референдум е един добър вариант. Той ще спести на държавата 30-40 млн. допълнителен разход по „Белене“, обясни енергийният министър.

По въпроса с отношенията на България с инвеститора „Global Power Consortium” Добрев обясни, че официалните преговори все още не са започнали и процедурата ще бъде замразена до резултатите от вота.

„Ако “Globar Power Consortium” е сериозен инвеститор, ще изчака няколко месеца, за да се види решението на народа“, каза Добрев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови