Исканията за ски зона Банско пораснаха с още „няколко лифта“

Последна промяна на 28 декември 2012 в 18:28 5443 13

Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната
Първият протест в Банско с искане за разширяване на ски зоната

Към исканията на община Банско и местни жители за разширяване на местната ски зона, представени миналата седмица на премиера Бойко Борисов, днес мимоходом бяха добавени още няколко лифта. Това стана ясно от изявленията на кмета на Банско Георги Икономов при днешния протест, на който множество местни жители блокираха шосето към курортния град за 30 минути.

Сред лозунги „Орлов мост, ела при нас“ и „Народът на Банско срещу зеления рекет“ протестиращите настояха за спешен ангажимент от държавата за разширяване на ски курорта. Те смятат, че това ще подпомогне Банско с нови работни места и заявиха, че ще протестират, докато исканията им не бъдат удовлетворени. Протестиращите посочиха, че съоръженията са нужни на курорта, защото сега той не можел да отговори на туристическия интерес и скиорите са принудени да чакат на опашки за лифт. Демонстрантите заплашиха, че блокадите ще се пренесат и на шосе Е 79 от София за Кулата.

В петицията с 8000 подписа, внесена от Икономов миналата седмица на заседанието на кабинета, се настояваше за нов кабинков лифт над Банско и за още 20-30 км. писти. Днес към тях внезапно бяха добавени и няколко нови лифтови съоръжения. „Сам по себе си вторият кабинков лифт ще пренесе опашките и тълпите от хора, които чакат на долна станция, горе на ски станцията, където пък няма да може да ги поемат другите лифтове и другите писти. Затова втората кабинка би била нужна и необходима с допълнителни писти, доколкото е възможно и позволява съществуващата скизона, не извън нея. Искаме и подмяната на лифтове, които са стари, и изграждане на нов евентуално, където позволява. Всичко това трябва да върви вкупом, отделно не може“, каза кметът.

Според Икономов, за целта трябва спешно да бъде променен 10-годишният план за управление на национален парк „Пирин“, който сега забранява ски строителството извън първоначалния договор за концесия с фирма „Юлен“ от 2001 г. По думите му, планът е „морално остарял“.

Контрааргументи

Исканията на общината бяха посрещнати от еколозите с припомняне, че ски зоната вече е разширена над допустимото. От екогрупата „За да остане природа в България“ предупредиха, че новите разширения биха довели до изсичане на огромно количество дървета в парка и вероятно до изваждането му от списъка на световното природно наследство на ЮНЕСКО. В последните години имаше няколко посещения от световната организация, които тази година приключиха с препоръка ски курортът в защитената територия да не се разширява. В доклада на ЮНЕСКО бе отчетено също, че една от причините за плановете за нови писти и лифтове в Пирин е презастрояването на Банско, в което легловата база далеч надхвърля капацитета на ски зоната.

Задочната вражда на банскалии с протестиралите на „Орлов мост“ по-рано тази година така и не беше докрай изяснена. През лятото хиляди граждани и екоактивисти затвориха неколкократно софийското кръстовище, за да спрат поправки в Закона за горите, поискани от фирма „Витоша ски“ (един от управителите й адв. Петър Петров е и в управата на „Юлен“ в Банско). Поправките в закона касаеха режима за ски строителство в природните паркове (11 на брой, сред които парк „Витоша“) не касаеха по никакъв начин Банско, защото „Пирин“ е национален парк (изключителна държавна собственост) и неговите режими се определят от друг закон – за защитените територии. Този факт обаче не попречи местни жители да дойдат на контрапротест в София през лятото, организиран от общината.

Частичните промени като система

Новите искания са пореден пример за склонността на общината и концесионера на ски-зоната „Юлен“ да се правят разширения на парче. Заради такива постепенни разширения на зоната, в последните години тя се е разраснала с 650 декара над определените в концесионния договор на „Юлен“ 995 дка, показа измерване на екоминистерството миналата година. Фирмата обаче отрече и обяви, че ще прави свое измерване (след две, поръчани от министерството на Нона Караджова). Разговорите между министерството и концесионера по темата траят вече над година, засега без резултат и наказания за нарушението.

Измерванията на екоминистерството показаха, че редица писти са разширени над позволеното, а една - „Платото 1“, не фигурира даже в устройствения план на ски зоната.

Последно през 2010 г. концесионерът си позволи да удължи трасето на един от лифтовете с няколко десетки метра над разрешеното му от министър Караджова, изсичайки десетки дървета. Тогава „Юлен“ бе глобена с максималната глоба за неспазване на решение по екооценка от 20 000 лева, а зам.-министър Евдокия Манева реагира с репликата „Юлен“ ни скъсаха нервите“.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29.12 2012 в 21:23

Смърдиш от километър! На ягодка, разбира се ;)

29.12 2012 в 17:21

Арх., това за зелените човечета мога да го докажа. И не само аз. И ако "арх." означава архитект, би трябвало да проявявате повече умерен разум - с това ни е известна професията. А че не знам нищо, не е съвсем вярно - просто не се смятам за абсолютно компетентна по проблема с Банско,както вероятно и Вие не сте. Но аз знам, че не знам, а всички останали във форума явно владеят абсолютното познание. За сведение - "Ягодка" не е умилителен псевдоним. Тя е литературен герой - честен и почтен работник. Попитайте google.

29.12 2012 в 12:07

Ебати малоумниците !!! Не се иска много акъл да се разбере, че когато има дива и чиста природа и ОГРАНИЧЕН БРОЙ места в курорта, то цената на тези (МАЛКО) места може само да РАСТЕ !!! Не знам защо се натискат да изсекат гората и да правят (предлагат) МАСОВ ТУРИЗЪМ - всички видяхме до какво води той по черноморието, празни планини от бетон и бедни (all inclusive) туристи от които не се печели добре!!! Явно за пореден път някои иска да вземе *едни пари* за сметка на природата!!!

29.12 2012 в 11:41

Смъъъърт за тия курорти .. и планини и морета и реки съсипаха ... Виждаме вече 12 години що за развитие има нашия роден туризъм ... ай селяните да си стоят на задника и да не мислят много за лифтове и ски писти че пак ние хипитата, наркоманите, пияндетата, тревоманите и други такива отритнати заклеймени като пропаднали типове от "Обществото" трябва да спасяваме НП Пирин ... смъъърт за хотелиерите ... и тъпите заведения дето мрънкат да се пуши .. аман от лицемерие и идиотизъм ...

29.12 2012 в 11:31

Не Ви ли е неудобно да слагате под общ знаменател всички "зелени човечета" и по този начин да обиждате честни хора? Дали знаете как изглеждаше някога Пирин и какво е положението сега?

29.12 2012 в 09:22

... Платеният слугинаж задължително влиза с женски именца... Да буди умиление явно ;)

Тя не знаела нищо... Освен, че "зелените" били мафия! Хи-хи

29.12 2012 в 00:14

Нямам определено отношение относно разширяването на ски-зоната в Банско - може да няма проблеми, може и да навреди на природата - решението трябва да се вземе честно и внимателно, но знам, че по-корумпирано племе от "зелените човечета" няма.

28.12 2012 в 23:46

В интерес на истината "зелените човечета" по правило не са си изкарвали хляба сами никога и нямат отношение към тази страна на човешкия живот. Да се храниш с участие в НПО-та не е много почтено занимание. Намирисва на поръчков слугинаж. Но явно това е някаква разновидност на една много древна професия.

28.12 2012 в 21:44

Айде ако може да не е Пирин, а ???
Да си строят кочина в ... ъъъ... а бе никое място не заслужава да бъде превърнато в кочина!!!

28.12 2012 в 20:58

П.п. Това същото същество сега сигурно е някъде там, редом с кмето, и скандира как лошите зелени човечета искат да му вземат хляба!!!