Протести блокират пътя за Банско

28 декември 2012 в 08:53 3027 13

Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)
Лифт в Банско. Снимка: БГНЕС (архив)

В 16.00 ч. днес жители и гости на Банско започват серия от протести против "зеления рекет" и искане да втори кабинков лифт, съобщиха организаторите.

Протестиращите ще затварят поетапно пътя, водещ към ски курорта в района на бензиностанция ОМV.

Начело с кмета на Банско Георги Икономов протестиращите внесоха в Министерския съвет подписка за развитие на ски зоната и построяване на втора кабинкова линия, подкрепена от над 8000 подписа. Днес те настояват за спешна среща на място с представител на правителството, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско. 

"Българската държава влага милиони лева за реклама на зимните ни курорти, а в същото време заради зелените рекетьори скиори и туристи са принудени да чакат на опашки пред лифтовете и да ползват овехтяващи съоръжения, се казва в съобщението", се казва в съобщението на инициативния комитет.

Днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат през следващите дни до края на годината. След това хората от Гражданския инициативен комитет са готови да затворят и главен път Е-79. 

В момента скиорите се трупат на огромни опашки, а има хора, които са готови да инвестират, учредена е концесията, определена е и територията за спорт в Пирин, каза кметът на Банско пред БНТ. Икономов обясни, че в разгара на сезона ще стартира и национална подписка в подкрепа на туризма във всички планински курорти. Досега са били изпращани писма до президента, премиера и министър Нона Караджова, но без видим резултат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!