ГЕРБ зоват за нови избори и Велико народно събрание (видео)

14 юни 2013 в 10:40 7863 8

Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС
Цветан Цветанов, Снимка: БГНЕС

"Отговорно заявявам от името на ГЕРБ - от днес започваме обсъждане за провеждане на извънредни парламентарни избори и свикване на Велико народно събрание за изработването на нова Конституция", заяви от парламентарната трибуна зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

По-рано днес той окачестви избора на Пеевски за шеф на ДАНС като "абсолютен фарс и неюридически издържано решение".

Цялото правителство беше създадено под този натиск, коментира в кулоарите на парламента Цветанов.

След почивката на заседанието Цветанов прочете декларация от името на ПГ ГЕРБ. В нея той обяви, че партията на Борисов започва консултации за провеждането на извънредни парламентарни избори, свикване на ВНС и избор на нова Конституция.

Ето целия текст на декларацията:

Днес стана ясно защо се бързаше толкова скоростно да бъдат приети промените в Закона за ДАНС и на първо четене промените в Закона за СРС-тата. Промените, които се направиха по отношение на избор на председател са били такива, че да отговарят на капацитета на Делян Пеевски. Никой обаче не си зададе въпроса кой е той и какви са отзивите от Европа и света относно монопола в медийното пространство, който той държи. Нормално ли е в една страна-членка да имаме такъв подход и вие, г-н председател, да потъпквате парламентарзима и да не се съобразявате с правилника на НС. Защото г-н Миков използва приетата възможност в правилника за изключителни случаи, председателят да може да предложи промяна в дневния ред. Нека г-н Миков да стане като председател и да обоснове тази изключителност, какво наложи това да стане днес. Защо днес, когато се обнародва закона за ДАНС, вие прибързвате с това решение, с което днес злепоставяте страната ни като страна-член и нарушавате репутацията на България. Ако вие не знаете, по време на Тройната коалиция, когато министър-председател на България беше Станишев, лично той уволни зам.-министъра Пеевски и той беше разследван.

Знам, че има много достойни парламентаристи от управляващите и съм убеден, че те правят невероятен компромис със съвестта си и предателство към избирателите, които гласуваха за вас. През цялото време на кампанията вие много умело сте градили тази стратегия. С медийния монопол успяхте да внесете внушения и да манипулирате изборния процес в деня на размисъл, като така излъгахте българските избиратели.

Защо днес продължавате да сте свидетели и участници в това, което се случва в България. България никога досега след 1990 г. не е имала нито едно правителство, едно парламентарно мнозинство, което да е имало такъв подход. Когато се е говорело за национална сигурност, въпреки диаметралните различия, е имало консенсус. Философията за всички закони и разпоредби за националната сигурност е била различна, назначенията са ставали с указ на президента, за да имаме една институция, която е равно отдалечена от изпълнителната и законодателната власт, и да гарантира консенсус.

Искам да поздравя всички президенти на България, които успяха да съхранят този консенсус, въпреки някои грешки.

Когато ГЕРБ спечели през 2009 г., ние не тръгнахме на реваншизъм и конфронтация с институциите. Нека ви припомня, че въпреки различията с Георги Първанов, мога да ви кажа, че той се оказа истински държавник, защото намирахме винаги консенсус, защото това даваше възможност парламентарното мнозинство на ГЕРБ да направи законодателни промени в сектора за сигурност и да не се отнема компетентността на президента на републиката.

Сега разбираме защо държахте назначението на ДАНС да става от парламентарното мнозинство, в което ви обединяват интересът, реваншизмът и омразата.

Българският народ осъзна цялата манипулация дни след това, но изборите бяха приключили и ние се съобразихме с официалните резултати. Но това, което днес вие правите, показва едно - вие твърдо сте решени и ще останете в зависимостта на двама-трима души в държавата, които ще определят какво да правите. Затова днешното заседание започна не в 9 ч., а в 9.20 ч., точно заради противоречията, които имате и в БСП. Аз съм убеден, че с днешният си акт Сергей Станишев предаде самите вас. Той предаде националните интереси, само и единствено за да бъде отново зависим и да постига личните си цели, но не и партийните, които да са в интерес на държавата.

Изпитвам уважение към българските избиратели - и  вашите, и  нашите, но недейте да мислите, че това остава незабелязано. Начинът, по който редите областни управители и зам.-министри, убеден съм, че залагате предстоящи протести, на които вие сте инициатори. Вие сте хората, които ще преследват тези, които организират протести. Когато бях вътрешен министър, никога и по никакъв повод не сме се противопоставяли на български граждани. Протестът, който беше проведен, беше много ясен за тогавашното управление. Затова лидерът на ГЕРБ взе държавническото решение и от парламента, където 2009 г. беше гласувано българското правителство, подаде оставка.

С българските граждани трябва да обединим усилията, за да запазим демократичността и европейската перспектива на  България, защото днес България е различна. От днес България е държава, която няма да има сигурността, за която вие сте ме критикували мен. От днес оценките за България вече ще са негативни, защото с лицето Делян Пеевски, сами разбирате, няма как да сме партньор в борбата с монополите, трансграничната престъпност. Това, което направихте, е да позволите всички вие да създадете този монопол. Това е ваше право, но вие трябва да отговаряте пред вашите избиратели.

Най-отговорно заявявам от името на ГЕРБ - от днес започваме обсъждане за провеждане на извънредни парламентарни избори и свикване на Велико народно събрание за нова изготвяне на нова Конституция.

Днес дори и президентът на България отказа да посети това място, защото и той не е сългасен с начина, по който приехте закона и предложихте за гласуване Делян Пеевски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови