Червени депутати срещу Станишев заради Пеевски (видео)

Нели Чолашка 14 юни 2013 в 11:52 4815 13

Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС
Янаки Стоилов. Снимка: БГНЕС

Няколко депутати от левицата застанаха срещу ръководството на партията си заради подкрепата му за кандидатурата за Делян Пеевски за председател на ДАНС.

Те са Янаки Стоилов, Георги Кадиев, Младен Червеняков и Емил Костадинов.

И при първото гласуване, и при прегласуването Кадиев, Червеняков и Янаки Стоилов от БСП не са участвали. И при двете гласувания Камен Костадинов е натиснал "въздържал се".

От трибуната в пленарната зала Стоилов обяви, че не е гласувал за кандидатурата на Пеевски, както и че БСП са взели решението за Пеевски в последния момент. Той излезе, за да отговори на изявлението на Цветан Цветанов, в което бившия вицепремиер обяви, че от ГЕРБ започват обсъждания за предсрочни парламентарни избори за Велико народно събрание.

"Моите колеги са дали кредит на доверие на човек, който тепърва трябва да доказва дали е в състояние да действа достатъчно последователно от името на държавата, защото наистина в предишни години неговите собствени действия и действията на вашето (към ГЕРБ) политическо ръководство са поставяли много въпроси. Защото българският народ не би приел борбата на една групировка, в случая думата политическа партия е излишна, да се води със средствата на друга групировка.

Този човек дълго време действаше в услуга не само на своята собствена партия, а и на самите вас, защото много от медиите, от корпоративните структури, бяха част от управлението на ГЕРБ".

В момента, в който настъпи вътрешният разлом на тези политически, икономически и други интереси, разбира се, че е участвал, както са участвали и повечето от вас. Защо тези, които са били удобни за вас до вчера, стават най-неудобните", попита Стоилов.

Малко по-късно втори депутат от БСП открито застана срещу ръководството на партията заради подкрепата за Пеевски. Георги Кадиев обяви във Facebook, че не е гласувал в залата за избора на нов председател на ДАНС.

"Искам съвсем ясно да заявя, че не съм подкрепил кандидатурата на Делян Пеевски за председател на ДАНС. На заседание на парламентарна група гласувах против. В зала не гласувах.

Дадох много от себе си, за да не е ГЕРБ на власт. Нямам никакъв проблем да напусна парламента утре, но не мисля, че това би подобрило нещо. Влязох в парламента, за да изкореним ГЕРБ, но и за да възстановим професионализъм и морал.

Днешното решение прекрачва границата на компромиса, който бих могъл да приема, и го заявих и на групата. Негласуването ми е моята форма на несъгласие. Може би правилна, може би не. Не ме съдете. Надявам се в България да се случват добри неща", публикува Кадиев на страницата си във Facebook.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!