Депутатите уволниха шефа на НЗОК, той мисли да ги съди

Нели Чолашка 04 юли 2013 в 11:51 2786 6

Пламен Цеков. Снимка БГНЕС.
Пламен Цеков. Снимка БГНЕС.

Депутатите от БСП, ДПС и "Атака"  гласуваха отстраняването на д-р Пламен Цеков от поста управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). 

Близо тричасовите дебати по предсрочното прекратяване на мандата му бяха предавани на живо по БНТ и БНР. За пореден път след началото на протестите пред Народното събрание депутатите задължиха националните медии да предават на живо заседанието им, за да не се разсейват зрителите и слушателите с включвания от протестите.

Още във вторник след Изпълнително бюро от БСП предупредиха, че тази седмица ще предложат отстраняването на Цеков. Отрекоха да имат готова кандидатура за този пост.

Предложението е внесено от Мая Манолова и група народни представители от БСП.

Цеков беше поканен в пленарна зала и се появи, за да изслуша критиките към работата му. Здравната министърка Таня Андреева, която поиска оставката на Пламен Цеков, така и не се яви. Тя прати в парламента заместника си Бойко Пенков.

В края на дебатите той прочете становището на Министерството на здравеопазването. То гласи, че Цеков блокира работата на здравната система. Той даде пример с болницата, на която беше шеф до скоро - "Софиямед", на която редовно са били бавени парите от касата.

Социалистът д-р Емил Райнов  (зам.-здравен министър в Тройната коалиция) представи мотивите на групата за предсрочното отстраняване на шефа на НЗОК - със своята некомпетентност Цеков допринесъл за хаоса в здравеопазването.

"Касата е финансово нестабилна, а средствата се разпределят без прогноза и визия. Само за първите пет месеца на годината НЗОК отчита дефицит от 74.5 млн. лв.

Диалогът със съсловните организации от страна на НЗОК е сериозно нарушен. Решенията се налагат едностранно от касата.

В края на 2012 г. управителят на НЗОК отказа да поиска актуализация на бюджета на касата, както и да внесе в бюджета надвнесените суми от здравни вноски.

2009 г. ГЕРБ промениха закона, като въведоха двустепенна система на управление – надзор от МС и управител на каста, избиран от мнозинството в парламента", обяви Райнов. 

Като мотив срещу шефа на касата беше споменат за пореден път и фактът, че има разкрити 350 нови щата в касата при неговото управление, което е равно на едно ново министерство.

От името на ДПС се изказа Тунчер Кърджалиев, който обвини Цеков в  дезинформация, подмяна на информация и дори в опит за измама. 

Вносителката на предложението за отстраняването на шефа на НЗОК Мая Манолова обяви, че  не става въпрос дали Цеков е член или не е на ГЕРБ.

"Г-н Пламен Цеков не си върши работата като управител на НЗОК. Не управлява разумно и прозрачно нашите здравни вноски, не ги управлява в интерес на лекарите и българските пациенти", обясни Манолова.

Пламен Цеков благодари, че все пак са го поканили на дебатите по отстраняването му и са му дали думата. Той определи мотивите като интересни. 

"Мотивите, изречени от трибуната са тежки и биха накарали всеки да си направи харакири. Юристите знаят, че когато има мотиви, трябва да има и факти", коментира Цеков.

Той заля с подробности депутатите, но почти без цифри, защото го извикали в последния момент и не успял да се подготви и с документи.

Цеков обяви, че винаги е спазвал законите и че на никой не е отказана лекарска и болнична помощ и напомни, че дефицит на парите в касата винаги е имало, а не само по време на неговото управление.

"Тръгвам си оттук с чувството за добре свършена работа. Ако на мен оставката ми я иска Българския лекарски съюз, вслушайте се в хората, които искат вашата оставка", обяви в заключение той.

По-късно пред журналисти обяви, че обмисля дали да оспорва в съда предсрочното му отстраняване.

Пламен Цеков застана начело на НЗОК в началото на 2012 г., след като оставка подаде Нели Нешева заради огромен бонус, който си беше самоопределила в края на 2011 г. Той трябваше да довърши мандата ú до 2015 г. Преди това Цеков беше депутат от ГЕРБ и зам.-председател на здравната комисия.

За поста управител на здравната каса БСП гласи д-р Румяна Тодорова, сестра на евродепутата Илияна Йотова (БСП) и бивш шеф на касата. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови