Здравният министър: НЗОК не е платила всичко на болниците

Вероника Шербанова 03 юли 2013 в 13:38 1413 0

Таня Андреева, Снимка: БГНЕС
Таня Андреева, Снимка: БГНЕС

Между публикуваните на интернет страницата на Здравната каса изплатени на болниците суми и реално заплатените има разлики, като не са платени стентовете и ин витро процедурите. Това заяви здравният министър Таня Андреева.

Не се знае какво точно се случва в Касата, тъй като нямаме никаква информация оттам, допълни Андреева.

Разминаването между публикувани и реално заплатени средства на болниците беше потвърдено и от председателя на Асоциацията на работодателите в здравеопазването и директор на болница „Св. Анна“ д-р Димитър Димитров.

Не са преведени и средствата за здравнонеосигурените пациенти, които са били приети в реанимацията на лечебното заведение, допълни д-р Димитров.

По думите му управителят на Касата е обяснил, че от здравното министерство не са преведени необходимите средства. Министър Андреева обаче отрече това да е истина.

За проблеми в управлението на НЗОК сигнализира и председателят на Българската асоциация за закрила на пациентите Пламен Таушанов.

Шест от приетите в края на миналата година методики показаха своите дефекти по-късно, обясни Таушанов, който е член на Надзорния съвет на Касата. От нас се искаше да приемем бюджет, който е с 30% по-малък, като в същото време се декларираше, че е с 8% по-нисък от миналогодишния, обяви той.

Освен това негови изказвания по време на заседания на Надзорния съвет липсвали от протоколите, допълни Таушанов.

Недоволство към управлението на НЗОК и лично към Пламен Цеков изразиха и всички съсловни организации.

В същото време стана ясно, че още тази седмица парламентът ще гласува отстраняването на управителя на Здравната каса. За мястото на Цеков е спрягана сестрата на Илияна Йотова и бивш шеф на Касата д-р Румяна Тодорова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови