София забранява климатиците по фасадите

Последна промяна на 22 февруари 2012 в 17:45 2671 2

Петър Диков, главен архитект на София. Снимка БГНЕС
Петър Диков, главен архитект на София. Снимка БГНЕС
В София в бъдеще ще бъде забранено поставянето на климатици по фасадите на сградите, обяви днес главният архитект Петър Диков. Той е подготвил нова наредба, която ще регламентира слагането на климатични инсталации в града. Според Диков документът ще бъде приет до лятото от Столичния общински съвет. Идеята е всяка сграда да има обща климатична система или, ако има отделни климатици, те да не са видими от улицата. Главният архитект даде пример с германския град Щутгарт, където има изискване климатиците да не се виждат и да не шумят на съседите. Първо ще се премахват климатиците от сградите общинска и държавна собственост, за да се даде пример на гражданите, каза Диков. В сградата на столичното направление "Архитектура и градоустройство", която е до министерския съвет в София, вече е започнало премахването на климатиците, като до април то ще завърши, похвали се Диков. На тяхно място ще бъде монтирана обща климатична инсталация в сградата за 240 хил. лв., като средствата са осигурени от бюджета на “Архитектура и градоустройство”. Предвижда се да има голям гратисен период за премахването на климатиците от гражданите, уточни Диков. Той обаче не се ангажира със срок.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.02 2012 в 13:08

Видяла жабата че подковават вола че и тя вдигнала крак....ето кое ни куца - за това е най-необходимо да се изхарчат парите заделени за "Архитектура и Градоустройство", всичко останало ни е тип топ.

23.02 2012 в 00:27

Нещо не е у ред тука. Енергийната ефективност беше гвоздей на държавната и европейската политика. Изядохме едните жабета, сега ще махаме климатиците, щото нали грозно, а сметката за отопление - пак прредишната. Или ще прокарваме централни инсталации, дето са грозни и бучат колкото 200 сплит-системи, ама ги внасят наши люде, примерно.

Или пак жестове към топлофикацията?