Протестът спря строителството на Иракли (снимки)

Милен Енчев 14 януари 2013 в 18:25 4038 6

Протестът в София в защита на Иракли. Снимка: Сергей Антонов
Протестът в София в защита на Иракли. Снимка: Сергей Антонов

Министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова спря строежа в Иракли - местност „Кладери”, съобщиха от нейното ведомство. 

Това се случи в момента, в който в няколко града се провеждат протести срещу застрояването на Иракли.

Близо 1500 души се събраха в центъра на София. Те тръгнаха  на протестно шествие от Попа към Народното събрание.

"Настояваме да се обявят спешно три зони от Натура - "Иракли-Емине", "Камчия", Карадере. В заповедите за обявяване на тези зони да се запише забрана за застрояване на цялата зона А и зона Б (2-километровата ивица от брега - бел. ред.)", коментира за OFFNews Андрей Ковачев от сдружение "За дивата природа - Балкани".

В началото на протеста в София (малко след 17.30 ч.) шествието потегли от паметника на Патриарх Евтимий с едва няколкостотин души. "Не повече от 400", изчисли на око един от полицаите, охраняващи протеста. В същото време колегите му бяха 500 души, разпръснати в кордон от Попа - през "Граф Игнатиев" и "Раковски" - до парламента. Протестът беше легитимен, с разрешение от Столичната община, така че движението по трасето му беше предварително спряно. Една от пътничките в блокирания за кратко тролейбус вдигна два пръста за "победа" към демонстрантите, а на метри над нея няколко студенти от НАТФИЗ, накачени по прозорците, се включиха в скандиранията. До площад "Народно събрание" шествието нарасна няколко пъти.

Нека ви разкажа за един крайно недемократичен закон - българския Закон за устройство на територията, взе думата един от юристите на екогрупата "За да остане природа" адв. Свилен Овчаров. Той не ви позволява да научите дори, че в съседство до вас се строи нещо, заяви адвокатът и припомни исканията на екоорганизациите законът да се промени, за да могат всички Общи и подробни устройствени планове, както и разрешенията за строеж, да станат публично достъпни и обжалваеми.

"За поредния бетониран рай научаваме, едва когато багерите влязат в него", добави една от организаторките на протеста на импровизираната трибуна пред парламента. "Палим ги", поде в отговор част от множеството.

Демонстрантите изразиха мнението си за застрояването на морския плаж, римувайки "Иракли" и "Бетонът не цъфти". Изявленията от мегафона на трибуната бяха прекъсвани от "Мафия", "Искаме палатки, не искаме хотел" и "Кой не скача и не пее, той за плажа не милее". За илюстрация на каузата сред иначе дебело облеченото множество стърчаха няколко шарени плажни чадъра и една гумена плажна топка, която с браунова траектория обикаляше площада.

Новината за прекратения от министър Павлова проект дойде 2 часа след началото на протеста.

Ние нямаме нужда от автобуси, за да се съберем, заяви един от демонстрантите, припомняйки контрапротеста в защита на закона за горите от миналото лято, когато в София бяха докарани огромен брой жители на Банско, Добринище, Сапарева баня и Разлог. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!