Митрополит Кирил ръси за здраве от "Линкълн"-а си (видео)

06 януари 2013 в 16:18 8902 18

Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС
Митрополит Кирил Снимка: БГНЕС

Наместник-председателят на БПЦ Варненският и Великопреславски митрополит Кирил поръси миряните за здраве през прозореца на луксозния си "Линкълн MKZ Хибрид".

Това стана след церемонията по хвърлянето на кръста в морето край Варна днес.

За първи път варненският владика се появи с този автомобил за празничната служба по повод Никулден в храма "Св. Николай чудотворец" на 6 декември 2011 г.

Луксозният автомобил, чиято базова цена е 34 755 долара в САЩ, скандализира хората и със "златния" си номер - В 8008 РТ.

Тогава Кирил отказа информация откъде са парите. Каза само, че не били "църковни" и че не се притеснява от финансови проверки.

Той не се стърпя да се похвали, че моделът, който излезе през 2012 година, е доставен специално за него, преди да излезе на пазара. “Само американският президент се вози на такава кола”, похвали се митрополит Кирил.

През януари 2012 г. Комисията по досиетата обяви, че 11 от 15-те митрополити на Българската православна църква са били сътрудници на Държавна сигурност. Сред тях бе и митрополит Кирил.

От досието му става ясно, че той и Неврокопският Натанаил са били избрани от ДС да бъдат свръзката в Гърция и да докладват за ситуацията в Зографския манастир.

Митрополит Кирил е вербуван през 1976 г. като агент „Ковачев” от своя чичо полк. Христо Маринчев, а по-късно, през 1989 г., и като агент „Владиславов”. Зачислен е към Първо главно управление на ДС (ПГУ) в „Културно-историческия отдел”.

Според документите Кирил е взимал присърце задачата си. Старателно е събирал и представял събраната информация. Давал е подробни сведения за хората и събитията. В досието му има собственоръчно прилежно написани сведения, документи за получено възнаграждение, разходни документи и др. Става ясно, че Кирил е вербуван за секретната разработка „Цитадела”, чиято цел била внедряване на агенти в Зографския манастир. По-късно тази разработка става основата за тайната операция “Маратон”, чрез която оригиналът на “История славянобългарская” е изнесен от Зограф от български агент.

Въпреки агентурното му минало и скандалите, разтърсили Светия синод, митрополит Кирил бе избран за наместник-председател на Българската православна църква до избора на нов патриарх през март 2013 г. след кончината на патриарх Максим.

Ето и видео от днес:

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!